Biblioteques 2.0

El Pais del dia 7 publica una entrevista amb Fred Gitner, bibliotecari de la biblioteca de Queens de Nova York, en què afirma que l’ús de les tecnologies 2.0 permet oferir un tracte personalitzat i donar una resposta adequada a les necessitats concretes de cada usuari, o grup d’usuaris. La biblioteca d’aquest barri multicultural ha sabut adaptar amb èxit el seu fons i activitats al públic destinatari, i la prova la tenim en els més de 21 milions de préstecs registrats l’any 2007.

Pel que fa a la biblioteca del CEJFE, la nostra aposta passa per establir canals comunicatius més estrets amb els usuaris. Un exemple d’això, són les “minivisites temàtiques” que hem organitzat amb grups de monitors artístics i educadors de centres penitenciaris, coincidint amb les reunions de treball que tenen al Centre. En la pausa per al cafè, els convidem a la biblioteca i revisem les novetats bibliogràfiques sobre els temes que els interessen. La visita genera un feedback molt útil, perquè ens permet conèixer les inquietuds i necessitats dels nostres usuaris i fer-nos ressò dels seus suggeriments quant a l’adquisició de materials.

Vegeu tot l’article a e-moderadors

Montserrat Garcia Rabinad

6 thoughts on “Biblioteques 2.0

 1. ¡Quin article més clar que ens has recomanat, Montserrat! Poques persones trobarem amb tanta implicació per transaccionar el coneixement com les que procedeixen del món de la biblioteconomia, del documentalisme i de l’arxivística. Per això, goso demanar-vos un esforç d’imaginació i que esdevinguem la biblioteca de Queens de Catalunya. ¿Per què no plantejar-se d’oferir pastilletes útils als col·lectius del Departament? ¿Podríeu oferir informacions/continguts no més extensos d’1 full que donessin suport a les comunitats del Compartim? No sé, se m’acut, per exemple, oferir “mastegats” els continguts de molts materials que us arriben a la biblioteca: consells de màrqueting per promoure la marca d’un servei o un producte; quines són les empreses que han impulsat programes de gestió del coneixement a Catalunya o a l’Estat; consells del camp de la psicologia per a una bona negociació…. Estic convençut que ens encantarien. A més, també els podríeu difondre en aquest gran mitjà que és el vostre bloc http://bibliotecacejfe.blogspot.com.

  M'agrada

 2. Molt interessant això de Queens, així com també la difusió multicanal dels fons i serveis de la Biblioteca del CEJFE. Jo segueixo especialment les novetats que adquiriu en relació amb gestió del coneixement, administració/govern electrònic… a partir de l’Infobiblioteca. I com que veig que també dèieu que teníeu un fons d’aquesta temàtica, més transversal, potser també ens ho podríeu fer extensiu als e-moderadors en alguna reunió.

  M'agrada

 3. Moltes gràcies per les teves idees, Jordi, sempre em resulten molt útils! El meu cap bull amb les noves coses que vull fer i hi ha molt camí per recórrer. El primer pas serà contactar amb tots els e-moderadors dels grups i seguir les seves agendes de treball per poder fer aquestes trobades aprofitant les seves visites al CEJFE. I com molt bé diu en Ramon, seguiré comprant les novetats en el camp de la gestió del coneixement, innovació, etc., per poder oferir-vos al grup d’e-moderadors trobades semblants.Moltes gràcies a tots dos, pels vostres comentaris!

  M'agrada

 4. Parlant de biblioteques, us recomano que llegiuhttp://www.viajesyviajeros.com/el%20periplo%20de%20una%20biblioteca.pdf És l’apassionant història d’una biblioteca i també d’una família. Si voleu més informacióhttp://www.islamyal-andalus.org/junio02/lengua_armas.htm

  M'agrada

 5. És veritat, Joan, el “fons kati” de Tombuctú. Tombuctú, el periple dels “arma”, des de l’Al-Andalus fins a la ribera del Níger i Tombuctú… tot plegat és apassionant. Jo vaig conèixer aquest “fons”, en un viatge per aquesta zona (el “boucle” del Níger) fa uns 10 anys. El “tresor” de Tombuctú ja no és el que es mostrava en “l’atles català” de 1375, l’or, com l’or que hi lluïa el rei de Tombuctú, sinó arxius i biblioteques domèstiques, espectaculars, herència d’un passat llunyà en què era el centre neuràlgic del comerç de l’or del país negre del sud i de la sal i les armes del país tuareg del nord. Des d’Arxivers sense Fronteres (AsF), atès que una bona part dels documents són originals, vam col·laborar en la difusió del projecte dels fons Kati a Catalunya a partir d’una visita a Barcelona d’Ismaïl Diadié Haïdara (un “arma” negre descendent d’una família originària de Toledo), l’impulsor de l’organització, conservació i difusió del fons, basat en una biblioteca i arxiu de la seva família. Ismaïl Haïdara ha aconseguit ajut i suport important de la Junta de Andalucía; fins i tot, fa uns anys, el va acompanyar en un viatge un exministre espanyol, Manuel Pimentel, a través de la ruta dels “arma” per l’Àfrica. Fruit de l’experiència van publicar “Los otros españoles. Los manuscritos de Tombuctú: andalusíes en el Níger”. Tot plegat, com bé deies, apassionant.

  M'agrada

 6. Gràcies a tots dos, és apassionant el que expliqueu i el millor és que aquesta passió traspassi la pantalla i arribi al lector del bloc. Cada dia aprenc coses noves i cada dia em porta a trobar noves inquietuds, noves curiositats. I encara em sorprenen aquestes tecnologies que trenquen barreres d’espai i temps, que em permeten mantenir converses sense que coincideixi amb els meus interlocutors. I encara em sorprèn molt més que haguem d’esforçar-nos cada dia per donar a conèixer una nova manera de comunicació i col·laboració quan és tan evident tot el que hi guanyem.Seguim en contacte.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s