Jugant amb la ciència

Let’s talk science és una organització canadenca que desenvolupa programes i serveis que ajudin els professors a despertar l’interès per la ciència i la investigació als seus alumnes. Hi destaca un cercador d’activitats destinat a nois i noies de 6 a 17 anys perquè facin experiments en física, química, ciències de la vida i de la terra, enginyeria i tecnologia.

En aquesta mateixa línia, “Investiga la investigació” anima grups de joves estudiants, distribuïts per tota la geografia catalana i sota la supervisió dels seus professors, a analitzar i explicar la recerca que duen a terme científics de prestigi internacional.

“Investiga la Investigació” és una experiència pionera en l’àmbit mundial perquè va més enllà d’enviar a la xarxa el que s’ha filmat, sinó que implica fer videoreportatges en equip, treballant a distància i utilitzant Internet com a vehicle de treball. A la vegada, Internet serveix de canal de comunicació amb l’audiència, que és invitada a fer les seves contribucions.

Vegeu tot l’article a e-moderadors

Xavier Lasauca Cisa

9 thoughts on “Jugant amb la ciència

 1. Molt interessant això de fer casar la ciència amb el joc. És una manera de fer accessible el coneixement científic que crec que es practica força a Catalunya. Oi que ens parlaves també de contes per explicar la ciència? Saps d’altres experiències?

  M'agrada

 2. Sí, Jordi, tens molt bona memòria. Es tracta dels contes de la Laura i en Joan. Des de la Direcció General de Recerca es va decidir publicar la col·lecció “Recerca directa”, dedicada a contes que pretenen fomentar les vocacions científiques. Es tracta de cinc contes de diferents disciplines científiques (medicina, informàtica, pedagogia, biologia i arqueologia), pensats per a infants de 6 a 10 anys, que narren les aventures de la Laura i en Joan que, gràcies als poders màgics que tenen, poden fer recerca i passar-s’ho d’allò més bé. Precisament sobre aquesta qüestió tinc una novetat que impulsem des del Comissionat per a Universitats i Recerca. A partir de dilluns vinent, 26 de maig, uns contacontes aniran a algunes escoles catalanes per fer una lectura dramatitzada del conte La Laura i en Joan descobreixen el món dels ilergets, on els protagonistes viuen l’aventura de fer recerca en arqueologia. Durant la lectura, els infants podran interactuar amb els personatges i convertir-se en els protagonistes. Transformats en investigadors, poden ajudar els personatges del conte a completar la seva recerca i contribuir al desenllaç. Si voleu més informació.

  M'agrada

 3. Uiii, quina bona pinta que té això del Contacontes; m’ho he estat mirant. Escolta, hi ha cap possibilitat de sol·licitar que incloguin alguna escola en aquests itineraris? O de conèixer a quines aniran?

  M'agrada

 4. De moment, el que queda de trimestre ja tenim els contacontes ben engrescats! Però si hi ha alguna escola interessada que els contacontes els visitin a partir del setembre, contacteu amb el Servei de Programes de la Direcció General de Recerca (sprogrames.cur@gencat.cat). La persona de contacte és Neus Sallés. Tingueu en compte que l’activitat va destinada a l’alumnat de 3r i 4t curs de primària.

  M'agrada

 5. Gràcies, Xavier. Doncs avui mateix comunicaré al president de l’AMPA de l’escola dels meus fills que considerin de demanar-vos-ho al setembre, ja que trobo que és una proposta que paga la pena aprofitar.

  M'agrada

 6. Caram Jordi, això són reflexos! Llegint aquest apunt del Xavier de seguida he pensat “si a mi m’haguessin ensenyat la ciència així”… Des del meu punt de vista, totes les iniciatives que serveixin per millorar la qualitat de l’educació, com el parell que ens ha mostrat el Xavier, haurien de sortir als diaris.

  M'agrada

 7. Ramon, és que com diem molt sovint els sabadellencs es tracta de “no perdre passada” (influència del tèxtil). Sobre el tema que debatem, encara tres cosetes més: – Ha sortit publicat un llibre en català que té molt bona pinta: Ciència a un euro (tot i que no es deu tractar del preu :P), de Dani Jiménez, que surt al programa El Club de TV3. – L’ESOF 2008 (Euro Science Open Forum) tindrà lloc el mes de juliol a Barcelona. L’ESOF intenta apropar la ciència als més joves (com ara nosaltres ;-))). – El portal Ciencia en Acción http://www.cienciaenaccion.org, amb un bon grapat d’experiments escolars perquè els puguin aplicar els professors a les escoles.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s