Una experiència més de treball col·laboratiu

M’agradaria compartir amb vosaltres una anècdota de treball col·laboratiu que he llegit en el llibre de Jorge Wagensberg Si la naturalesa és la resposta, quina era la pregunta?, editat per Tusquets.

Dos amics prenen una copa a la barra d’un bar. Un d’ells és metge, uròleg, i l’altre és militar, pilot de caces. Tots dos comparteixen històries de les seves professions. Aquell dia el pilot explica amb entusiasme que amb el seu aparell ha superat dues vegades la barrera del so i el que més l’ha sorprès és que l’ona acústica ha partit gruixudes capes de gel. El metge, que l’escolta amb interès, li fa tornar a explicar l’experiència. O sigui que gràcies al so el seu amic ha aconseguit esberlar la matèria sense alterar el que l’envoltava. Aquest és precisament un problema amb el qual ell s’enfronta sovint. Ha d’operar els pacients amb pedres als ronyons quan són massa grans perquè s’eliminin per si soles.

Avui, les pedres del ronyó es trenquen amb el so i difícilment s’ha de passar pel quiròfan. D’aquesta manera s’eviten dolors i el postoperatori. L’experiència d’un pilot va volar fins a un metge i va beneficiar un important nombre de pacients. No és aquesta la filosofia de la gestió del coneixement?

Sobre la imatge: A.www.viajar24h.com © Air Festival CC – BY – 2.0

Miquel Àngel Tapias

3 thoughts on “Una experiència més de treball col·laboratiu

  1. Quina historia més bonica i suggeridora. L’has compartida amb nosaltres i obre noves possibilitats que ja alguns sospitàvem. Per al 2009 trobades d’intercanvi entre comunitats ? Ja estic pensant quines sinergies es podrien produir que beneficiïn els col·lectius i els siguin útils.

    M'agrada

  2. Segurament el coneixement sobre estrangeria als centres, la reformulació de catàleg de serveis bibliotecaris o manuals de bones pràctiques per a nous professionals, per posar uns exemples, seran el so que desfarà les pedres de les nostres CoP sense haver de passar pel quiròfan… És coneixement que pot influir de ple en diverses comunitats, d’una o altra manera.Un post brillant i alliçonador!

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s