Safe Creative, un registre per protegir de manera autogestionada els drets de les obres

Safe Creative és un web que actua de registre neutral d’una obra, que testimonia qui n’és l’autor i què se’n pot fer i què no. Molt útil per a subministradors de continguts, entitats de gestió i la comunitat en general. Les utilitats de Safe Creative (SC) són:

 1. Prova d’autoria, ja que el registre SC permet emetre certificats.
 2. Protecció. L’etiqueta de registre de SC disuadeix a qui en vulgui fer un ús indegut.
 3. Informació de drets. Tothom pot consultar el codi de l’obra al registre i veure qui n’és l’autor i els usos que en pot fer. És un sistema àgil que permet modificar usos i drets.
 4. Difusió de l’obra. SF oferirà cerca d’obres i drets i autors associats.
 5. Rigor en l’ús de llicències de difusió oberta. Per exemple, usant una llicència tipus Creative Commons amb el suport d’un registre amb dipòsit d’obra, la llicència s’aplica directament al treball i no pas a una url http://www.elmeubloc.cat (per exemple), on els continguts poden canviar i per tant és difícil demostrar a quin contingut s’aplica la llicència.
 6. Llibertat de registrar amb qualsevol modalitat copyright o copyleft, i poder-la canviar quan vulguem deixant-ne constància.
 7. Altres funcionalitats que els promotors aniran incorporant en versions successives.

Registrar Una Obra

View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: safecreative tutorial)

Jordi Graells Costa

2 thoughts on “Safe Creative, un registre per protegir de manera autogestionada els drets de les obres

 1. Notícia publicada al diari gratuït ADNGoogle rectifica la licencia de Chrome por las quejas de los usuariosLa empresa estableció que los contenidos gestionados a través del navegador eran propiedad del buscador y no de sus autores ADN.es Google ha tenido que dar marcha atrás y cambiar algunos términos de la licencia de Chrome, el navegador que lanzó el pasado 2 de septiembre.Tras las numerosas quejas de los usuarios, Google ha cambiado el punto 11.1 de la licencia, según el cual toda la propiedad intelectual de los contenidos gestionados a través del navegador y en sus servicios era propiedad de la compañía de Mountain View (California, EEUU). En concreto la empresa especificaba -según traducción no oficial del inglés al español- que “al escribir o mostrar contenidos, usted proporciona a Google una licencia perpetua, irrevocable, mundial, libre de derechos, y no exclusiva para reproducir, adaptar, modificar, traducir, publicar, ejecutar públicamente, mostrar públicamente o distribuir cualquier contenido que usted presente, publique o muestre mediante o a través de los servicios”.En un comunicado oficial la empresa ha afirmado que fue un error al copiar y pegar parte de la licencia de otros servicios de Google. La licencia explica ahora que el usuario “conservará los derechos de autor y cualquier otro derecho que ya posea del contenido que envíe, publique o muestre en los servicios o a través de ellos.”

  M'agrada

 2. Trobo que és una iniciativa molt interessant, útil per a obres que vulguin usar llicències obertes. Però em sembla que en l’estat actual de la qüestió les obres amb llicències més tancades no faran d’ús d’espais com aquest.El fet que s’emetin certificats acreditatius de la publicació d’una obra en una data concreta és un factor positiu que podria servir de caràcter probatori en cas de disputes judicials per drets d’autor. Pensava, però, que també hauria de tenir caràcter probatori la publicació d’arxius a repositoris públics neutrals (per exemple, una fotografia a Flickr) en una data concreta i amb una llicència determinada.Com molt bé dius, Jordi, aquesta eina serà molt útil per a subministradors de continguts, entitats de gestió i la comunitat en general, ja que ens permetrà consultar el codi de l’obra al registre i veure qui n’és l’autor i els usos que en pot fer.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Tornar al principi