Gestionar la identitat digital un deure ineludible

En molt pocs dies dues de les persones més influents a Internet han parlat del mateix concepte als seus blocs. Tant Genís Roca com Carlos Guadian s’han fet ressò d’una nova categoria semàntica. Es tracta del terme identitat digital. Com a recomanacions principals Carlos Guadian ens parla de posar en marxa mecanismes d’escolta activa en la xarxa i ser reactius al que està succeint (seria l’equivalent a la construcció de la identitat presencial de què parla la psicologia social en els processos de socialització). Genis Roca, al seu torn, recomana que les persones i organitzacions hi dediquin el màxim d’atenció.Tots dos coincideixen a dir que la identitat digital es complementarà amb la nostra identitat presencial i, encara que els seus raonaments són diferents, tots dos acaben afirmant que, a més presencia virtual, més ens hem d’esforçar per no descuidar-la.

Vegeu tot l’article a e-moderadors

Jesús Martínez Marin

4 thoughts on “Gestionar la identitat digital un deure ineludible

  1. A l'exposició que ens recomanes IDENTITAT DIGITAL. I tu qui ets, a Internet? > organitzada per l' Obra Social "SA NOSTRA" Caixa de Balears http://www.sanostra.eses diu que la identitat virtual fa que els altres ens reconeguin i ens tinguin en consideració i que la socialització en el món virtual serà tan important com en el món físic, perquè les relacions de confiança i de poder també s'estan construint a Internet. M'han semblat de molta utilitat els consells de Com crear i gestionar una Identitat Digital També es mostren els resultats d'una enquesta en que es fan aquestes preguntes1. Tu qui ets, a Internet?2. Creus que a la xarxa es menteix?3. Publicarias fotos o vídeos amb la teva imatge, a Internet?4. Quants d'avatars tens, a Internet?5. Si a la xarxa no actuassis com el teu jo real, qui t'agradaria ser?6. Recomana un bon web7. Utilitza Internet per a … En contra del que em sembla que molts pensem, el 54, 5 % contesta que a la xarxa "soc jo mateix" i només un 5,5 % diu que "tinc una identitat fictícia" i un 4,6% "participa de forma anònima".Ara bé, només un 4,9 % creu que a la xarxa no es menteix.Per la qual cosa si la majoria respon que es mostra com jo mateix/a i alhora es té la creença que gairebé a la xarxa sempre es menteix…. vol dir que es menteix molt i no des de les identitats fictícies….En fi, ara per ara s'han comptabilitzat 549 respostes i si es vol es pot participar en línia tot aportant la vostra/nostra opinió i a veure com evoluciona aquesta enquesta!

    M'agrada

  2. Núria, el tema de la identitat ha estat un tema clàssic a Internet. Crec que l’anàlisi actual ja ha passat d’una primera conceptualització més valorativa -i ideològica- (molt apocalíptica) a una de més empírica i pragmàtica. Com la del tipus del que fa l’enquesta i l’exposició que expliques molt bé. És un camí que no té retorn. Al final si es fa bé, tal com ocorre en la presencialitat, tindrem bona o mala (o inexistent) reputació.

    M'agrada

  3. Interessant el tema que planteges, Jesús, i curiosa l’enquesta (i els resultats) de l’enquesta que ens comentes, Núria.Crec que el ponent de la 15a sessió web (dc 28 de gener de 2009) ens ajudarà a tenir recursos per anar construint la nostra identitat digital, tema, com dieu, del màxim interès.15a SESSIÓ WEB “Les persones hem de tenir identitat digital? Com construir-la”, a càrrec de Juan Freire http://juanfreire.net, expert en innovació i estratègia en xarxes i organitzacions.Objectiu de la sessióMostrar que avui dia és imprescindible disposar d’identitat digital per fer-nos visibles a la resta de la societat. Una tercera personalitat, la digital, s’obre pas davant les existents tradicionalment, la física i la jurídica, amb tots els canvis que comportarà.Programa1. Món digital versus món real. Contraposats, complementats o intricats?2. Web 2.0: aplicacions i eines per interaccionar amb la societat, des d’una perspectiva personal, social o laboral.3. Què conforma aquesta dimensió digital de les persones?4. La personalitat digital dels funcionaris d’administracions que treballen en processos col·laboratius.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Tornar al principi