Howard Rheingold explica com construir comunitats virtuals d’aprenentatge

Howard Rheingold, expert en les implicacions econòmiques i socioculturals d’Internet i de les TIC, el 18 de febrer passat, convidat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), explicava les receptes per construir comunitats virtuals d’aprenentatge amb probabilitats d’èxit. Entre d’altres, aconsellava els ingredients següents:

– Confiança i reciprocitat.
– Un bon grapat d’entusiastes i grans dosis de màrqueting per vendre el producte.
– Respecte entre els participants, civisme.
– Facilitar els rols i la dinamització.
– Animar i promoure líders i participants emergents.

Rheingold compara l’estratègia a seguir en la construcció d’una comunitat virtual d’aprenentatge amb la feina d’un jardiner, “sembrar, regar i trasplantar”.

Vegeu tot l’article a e-moderadors

Ramon Saball Balaschramon_saball.jpg

3 thoughts on “Howard Rheingold explica com construir comunitats virtuals d’aprenentatge

  1. Bona anotació, Ramon! Plena de recursos molt interessants sobre la figura d’aquest gran expert en comunitats virtuals i reconegut guru de la cibercultura. Hi afegeixo el seu codi de Twitter, des d’on, per cert, continua amb la metàfora jardinera i es defineix com a online instigator, educator, offline gardener.

    M'agrada

  2. Gràcies, Xavi. Per cert, ja que apuntes que Rheingold continua la metàfora “jardinera” només vull afegir que l’he trobada força pertinent, tot i que jo no he après res dels jardiners stricto sensu, sí que m’he fixat i m’agradaria haver après alguna de les moltes coses bones dels pagesos del meu poble. Aquests pagesos programen la collita anualment; segueixen al peu de “la vinya”, observen, analitzen, comparteixen i revisen les millors pràctiques d’ells mateixos i d’altres pagesos; i executen, sovint amb molt “carinyo”, sembrar, segar i entre mig, un munt d’operacions destinades totes elles a posar, al final, el blat al sac. I ben lligat.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s