Memes (o mems)

Flickr MemeMeme, traduït al català pel Termcat com a mem i definit com a “unitat mínima de transmissió cultural que, segons algunes teories, actua en l’evolució cultural d’una manera comparable als gens en l’evolució biològica”.

El neologisme el va crear Richard Dawkins, per designar les unitats mínimes de transmissió d’herència biològica, per la seva similitud fonètica amb el terme gen i també, per recalcar la semblança entre memòria i mímesi. Segons Dawkins, la cultura es constitueix a partir de la informació que acumulem a la nostra memòria, captada mimèticament per ensenyament o per assimilació, i articulada en mems.

A la blogosfera aquest terme s’ha fet famós amb un significat semblant, però específic: els mems o memes són converses distribuïdes que es van encomanant d’un bloc a un altre, de manera que el bloc que els origina és enllaçat des d’altres blocs i pot rebre moltes visites, segons l’èxit del missatge.

En realitat, és una mena de campanya de promoció viral en què els blocaires busquen una audiència més gran o simplement estendre el mem a altres blocs. D’aquesta manera s’aconsegueixen molts enllaços cap al post inicial, com és el cas de la campanya viral de la pàgina del milió d’euros que va tenir molt d’èxit i una extensió molt àmplia a la blogosfera mundial.

Exemples de mems que es poden seguir a la blogosfera: El caparazón (Dolors Reig), Graells.cat (Jordi Graells), El club de los domingos (Francesca Cañas)

Sobre la imatge: teepole © Flickr Meme BY – NC

Núria Vives Leal
nuria_vives2

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s