L’aspecte social del llibre digital

Electronic bookEn el post La lectura en pantallas, Jordi Mustieles ens parla del llibre digital des d’una perspectiva social. La lectura amb el nou format deixa de ser una pràctica íntima i solitària. Gràcies a l’e-book i a la inclusió de la literatura a Internet, ara podem compartir biblioteques senceres amb els amics i intercanviar-hi opinions i comentaris.

Seria fantàstic que el llibre digital arribés a les presons. Un sol exemplar podria ser llegit o escoltat alhora per molta gent a un preu bastant menor del que costaria en suport paper. I ja posats a especular, amb accés a Internet es podria crear un club de lectura, aconsellar bibliografia addicional per als interns que estudien i edicions de lectura fàcil per als que tenen més dificultats, cosa que ajudaria a reduir l’altíssima taxa d’analfabetisme.

Fins ara sempre s’havia parlat de com és d’important aquesta tecnologia per al lector individual, però, al meu entendre, pot arribar a ser-ho encara molt més des d’una perspectiva social.

Sobre la imatge: timonoko © Electronic Book BY – NC – SA

Maria Elizalde
maria_elizalde2

2 thoughts on “L’aspecte social del llibre digital

 1. M’agrada llegir i m’agrada el llibre imprès com a mer objecte. Jo, fan dels formats digitals (per tot el que molt bé dius en el post, i -egoistament- per la supervivència del propi planeta), tinc moltes reserves amb l’e-book… espero equivocar-me i que hi hagi entorns, com el que descrius, que es puguin beneficiar d’aquest altre suport!

  M'agrada

 2. Fa uns dies llegia a El caparazón de la Dolors Reig una altra novetat relacionada amb els e-books (en realitat també pots partir del paper book) que em va interessar molt.

  Es tracta de la iniciativa Words Move Me, en què es crea una xarxa especialitzada de microblogging sobre cites de llibres (amb un màxim de 255 caràcters i afegint el nom del llibre i de l’autor), una estupenda manera de fer difusió de llibres o, dit d’una altra manera, una magnífica eina de màrqueting viral per a llibres.

  Dolors Reig afegeix que quan Words Move Me s’integri a Facebook i Twitter encara serà molt més potent.

  D’altra banda, estic d’acord, en part, amb la Francesca: crec que l’acte de la lectura per plaer amb un bon feix de paper no és el mateix que llegir un e-book, però sí que crec s’imposarà en determinats àmbits.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s