El llibre del programa Compartim

llibre_compartimA la IV Jornada del Programa Compartim es va presentar el llibre El treball col·laboratiu a l’Administració, una obra que és en ella mateixa un exercici de treball col·laboratiu. En la seva elaboració hi han intervingut tots els e-moderadors del programa i experts en gestió del coneixement i en aprenentatge en línia i eines de xarxa social. També hi han participat persones que duen a terme projectes de gestió del coneixement a Catalunya, a Espanya i en l’àmbit internacional.

El llibre ofereix en primer terme un marc teòric sobre la gestió del coneixement i la innovació i sobre com les comunitats de pràctica permeten vertebrar el coneixement tàcit de les organitzacions per crear valor. A continuació, s’expliquen experiències de gestió del coneixement a les administracions públiques catalanes, espanyoles i internacionals. Tot i que no hi ha receptes màgiques per posar en marxa aquest tipus de projectes i que sempre s’han de fer a mida de cada organització, és molt valuós poder tenir la visió del que es fa en diferents àmbits.

De l’explicació detallada del programa Compartim en destaco la conclusió: la implantació de les comunitats a l’Administració té un doble efecte beneficiós, d’una banda homogeneïtza els col·lectius professionals, que desenvolupen una praxi més estandarditzada i de més qualitat, i de l’altra, s’incrementa el compromís institucional dels membres de la comunitat en adquirir una millor comprensió de la lògica interna de l’organització.

El context tecnològic i l’aprenentatge en línia acaben de configurar els ingredients que possibiliten el funcionament de les comunitats de pràctica amb nombrosos recursos per capturar, processar, repositar i difondre el coneixement creat.

A manera de síntesi hi trobem 20 orientacions per consolidar el treball col·laboratiu a l’Administració. Es tracta d’idees clau que s’han de tenir en compte a l’hora de posar en marxa projectes de gestió del coneixement a les organitzacions, que van des de possibilitar estructures organitzatives dúctils i canviants fins a fomentar la creativitat i la meritocràcia.

Per acabar, els annexos inclouen la descripció de totes les comunitats que conformen el programa Compartim i una selecció dels productes de coneixement que han elaborat. Aquest apartat permet conèixer els temes de millora de la pràctica professional que els col·lectius han treballat col·laborativament i els indicadors per avaluar la utilitat dels productes de coneixement elaborats.

Una bona lectura per a aquestes festes de Nadal i un bon regal 🙂

Joana Soteras
Joana Soteras

38 thoughts on “El llibre del programa Compartim

 1. Hola Joana, he fet un cop d’ull al manual i penso que és un fidel reflex de la trajectòria, el projecte i del que es pot aprendre o hem après amb ell.

  Una salutació i enhorabona per la feina feta.

  M'agrada

 2. Hola Joana,
  Sóc un dels afortunats col.laboradors d’aquest llibre i estic molt satisfet d’aquest rol d’aprenent-col.aborador que faig des de que us he conegut a tots vosaltres. No sóc de Justícia, estic al Departament de Salut però no estic sol ja que a l’Agència de Protecció de la Salut som ja més de 100 professionals entussiastes.
  Sens dubte aquest llibre servirà per ajudar a estendre aquesta magnífica taca d’oli que és el treball col.laboratiu dins de la nostra administració. I això, els productes de coneixement que en sortin, sens dubte, serà una cosa que agrairan tots els usuaris del servei públic que donem.
  Gràcies,
  Dani

  M'agrada

 3. Hola Joana, no he llegit el teu llibre però crec que pot ser un bon començament per estar al dia del què s’està gestant actualment en el camp de la gestió del coneixement i l’aprenentatge informal.
  Quan l’hagi llegit et podré fer una critica més constructiva, de moment gràcies per la teva aportació!

  M'agrada

 4. Hola Joana, espero en breu poder fer una ullada àmplia al teu llibre per poder adquirir i gestionar coneixements en tot el referent al treball col·laboratiu.
  Salutacions.

  M'agrada

 5. Gràcies a tots pels vostres comentaris. A Justícia estem molt orgullosos d’haver publicat aquest llibre, fruit de l’esforç del treball col·laboratiu de moltes persones relacionades amb el programa Compartim

  M'agrada

 6. FElicitar-vos pel llibre. Sembla una eina útil i interessant per ampliar coneixements sobre el treball col.laboratiu.Em queda pendent fer-hi una ullada.
  Salutacions

  M'agrada

 7. Felicitar-te per la teva obra.És important que hi hagi gent que treballi en aquests camps dels que ens beneficiem tots i des de tots els àmbits,però sincerament dubto molt que el llegeixi mai.En aquesta època de excès d’informació s’ha de seleccionar molt la lectura i a mi se m’acumulen els textos de medicina i d’altres aficions que no dono a l’abast.
  De totes maneres valoro la feina que féu,i de la que tots ens beneficiem.Ànims !!

  M'agrada

 8. Felicitats Joana per la feina feta! Comentaves que pot ser un bon regal per les festes de Nadal; a mi ja m’ha arribat tard, però què tal per Sant Jordi!?
  Insisteixo, moltes felicitats!

  M'agrada

 9. En Dani Gimenez, té la culpa dels nostres comentaris, “com un alumne”, estic descobrint aquest món , que no hagues conegut si no fós per ell, pero gràcies a tots dos per ensenyarme’l.
  I vés per on serveix per llegir els comentaris dels meus companys i coneixe’ls una mica més.
  Estic segura que anem obrint un camí que cada vegada arribarà més lluny i que les seves possibilitats s’incorporaran sense apreciar-ho a les nostres vides, com tantes eines que semblen imprescindibles i fins fa poc (el temps passa tant ràpid) no hi eren.
  Bé, deixo petxada….

  M'agrada

 10. Com més temps passa més m’en adono de lo profitós que és per a mí aquest curs. Endinsar-me en el coneixement de les noves tècniques d’aprenentatge, és al-lucinant. La gestió del coneixement, l’aprenentatge en xarxa…Hauré de llegir el llibre.
  Molt bona feina, felicitats Joana!

  M'agrada

 11. Benvolguda Joana,

  En aquests moments, jo i molts dels meus companys d’equip (et parlo d’un equip d’atenció primaria de salut) estem començant a descubrir la potencia de l’us de les xarxes socials tan des del punt de vista de la comunicació, com de l’aprenentatge.

  He començat a llegir el teu llibre gràcies a les recomenacions d’alguns companys, i espero treure’n tot el profit que pugui.

  Espero poder ser més crític en un futur no massa llunyà, i si és possible, poder compartir experiències.

  Felicitats per la feina feta!

  M'agrada

 12. Felicitats per la feina feta!
  He llegit varies pàgines i m’ha semblat fantàstic, quan tingui temps espero disfrutar d’aquest llibre.
  Enhorabona!

  M'agrada

 13. HOLA Joana,
  Donat el meu analfabetisme sobre el tema, em sembla tot molt innovador, alhora estic segura que s’acabaran implementant de forma massiva, ja que ens en podem beneficiar tots.
  felicitats pel llibre!

  M'agrada

 14. Sóc molt nova en tot això i, per comentaris d’ altres persones, no sóc la única. Estic descobrint ara el mon del treball col.laboratiu, comunitats de pràctiques,…, també pel Dani Gimenez “virtual”. No he llegit el llibre, però el contingut em sembla interesant. Potser m’ animi més endavant, quan coenixi millor aspectes més bàsics i les eines tecnològiques…

  M'agrada

 15. M’he llegit l’article i tot i que no he llegit el llibre penso que ha de ser una eina imprescindible per les persones interessades a participar en comunitats de pràctiques de l’àmbit que sigui.

  Jo, pertanyo a l’àmbit sanitari i personalment m’ha agradat i trobo interessant el concepte d’homogeneïtat dels col.lectius professionals incloent una praxi més estandarditzada i de qualitat i ‘ús de les comunitats de pràctiques com a camí per aconseguir-ho.

  M'agrada

 16. Dolors i Núria, benvingudes al món del treball col.laboratiu. Jo fa només 3 anys que estic ficat i us asseguro que no he parat d’aprendre. Per a mi aquest llibre és, si em permeteu l’expressió, la ” biblia” de la gestió del coneixement. Us recomano la seva lectura, lenta, suau, potser durant aquest estiu, subrayant aquelles parts que us cridin més l’atenció. Un altre recomanació que us faig és fer-vos seguidores del bloc gencat…és clau per estar al dia en tot el que comporta tereballar col.laborativament…qui sap, potser un dia us animeu i intenteu publicar un post (article) en aquest bloc!

  M'agrada

 17. Jo no he llegit el llibre però ben segur que es tracta d’una eina útil per avançar en el concepte del treball col·laboratiu, potser més endavant ho faci.

  M'agrada

 18. Hola Joana, estic fent el curs de Planificació de la Formació de l’IES i a partir d’aquest estic descobrint un món nou en l’aprenentatge i la formació. Per això, segurament, m’ interessarà llegir el teu llibre. Coneixement i compartir experiència és la base per la formació i les comunitats en pràctica deuen possibilitar aquest fet. Espero seguir aprenent i compartint el què hem après, fem, sentim i volem, per tirar endavant en aquest nostre món laboral cada vegada més obert.

  M'agrada

 19. Hola Joana, en data d’avui no he pogut llegir encara el llibre, però degut al curs de Formació que
  estic realitzant a l’IES, estic descobrint un món de coses sobre la formació i l’aprenentatge que
  desconeixia.
  Espero aquest estiu poder llegir-lo i poder enriquir-me personalment.

  M'agrada

 20. Hola a tothom,
  La comunicació, la gestió, la col·laboració entre persones sempre ha estat molt important però en l’era de les noves tecnologies d’innovació s’han de portar a terme avenços importants per persones, professionals i la comunitat.
  Durant les vacances intentaré llegir el llibre “Treball col·laboratiu”.

  M'agrada

 21. Segons les conclusions que en treu la Joanna, hi ha un tema que jo crec que és molt interessant. l’homogeneïtzació dels col·lectius professionals, desenvolupant praxis estandarditzades i a més, de més qualitat. Cal trebellar per anar en aquesta línea

  M'agrada

 22. Partir del marco teórico sobre cómo se gestiona el conocimiento en las COPs me parece el primer paso imprescindible para comprenderlas y saber diferenciarlas de otros grupos de trabajo que se pueden formar en las organizaciones, y con los que podemos confundirlas si no atendemos a sus peculiaridades. Pero resulta más fácil comprender la motivación y los objetivos de un determinado colectivo profesional que se plantea cómo solucionar un problema (que se da en su práctica cotidiana), que de forma colaborativa crea conocimiento y lo hace circular de diversas formas, que llegar a reconocer claramente la necesaria implicación y las acciones concretas que la organización ha de llevar a cabo para que las COPs tengan éxito. Porque, estando de acuerdo con que las dos conclusiones que la autora describe como tal vez más valiosas sean la estandarización de las prácticas y el incremento del compromiso con la institución, para lograrlo es imprescindible que la propia organización comparta la necesidad de la implantación de estas comunidades, las apoye y las incentive, involucrándose lo más posible en compartir a su vez con otras organizaciones el conocimiento generado. Sólo con este esfuerzo por parte también de la organización (flexibilizándose, adaptándose, fomentando otras formas de comunicar los conocimientos teóricos y prácticos, elaborando estrategias adecuadas) se puede consolidar verdaderamente el trabajo colaborativo y dar sentido a esta nueva forma de gestionar el conocimiento.

  M'agrada

 23. No puedo hacer ninguna crítica del libro puesto que no me lo he leido ,espero algun día ,poder hacer algun comentarío . Suerte por tu libro.

  M'agrada

 24. Horacio,

  Estem molt d’acord amb el tema que planteges. De fet, el segon llibre que estem preparant sobre les metodologies del treball col·laboratiu incideix de ple en aquest aspecte. Hi ha diverses maneres d’implantar aquests processos i els més reeixits són els que tenen la implicació i la incentivació de l’organització. El programa Compartim té el suport de l’organització tot i que en els seus inicis va ser un projecte que va aflorar des de la base.

  Ara, però, estem en un moment de transformació en què es creen també comunitats més transversals on hi participen tant professionals del Departament de Justícia com persones de fora de l’organització.

  De tot això en parlarem a la V Jornada del Programa Compartim http://blocs.gencat.cat/blocs/AppPHP/gestioconeixement/?p=2659 del proper 30 de novembre. Us hi esperem!

  M'agrada

 25. Bona nit, enorabona pel llibre,
  Poc tinc ha comentar sobre aquest llibre ja que no el tinc en el meu poder per poder llegir-ho, però llegit el resum he de dir, que deu ser una bona guia per les organitzacions que volen aconseguir una homogenització de col.lectius professionals a través del coneixement ja que crear les bases d’una estandarització d’un grup professional requereix d’un gran esforç pels integrants d’aquesta. I aprofitant les TICs, els professionals que ja es dediquen al treball col.laboratiu i que reflecteixen la seva feina a través de publicacions com la que estem comentant, fa que poc a poc ens endisem en aquest nou format laboral.

  M'agrada

 26. Hola.
  Esta força be poder disposar d’aquest suport per a tots aquells que ens iniciem en aquest món i ens permeti conèixer el funcionament de les comunitats de pràctiques i el treball col.laboratiu.

  M'agrada

 27. Un libro que hable sobre un programa innovador cuyos principales protagonistas son las personas y el conocimiento debe ser muy interesante. Yo no le he leído y, por tanto, poco puedo opinar. Es una solución adecuada para una Institución como la nuestra (hospital de montaña) donde el acceso a información y prácticas novedosas está restringido. Enhorabuena! Como bien dice al final: es un buen regalo!

  M'agrada

 28. Hola, no he llegit el llibre, però penso com ja vaig dir en el comentari anterior, pot ser una forma de facilitar l’aprenentatge i sens dubte tindrà molta força dintre de les xaexes socials alhora de comunicar-se.

  M'agrada

 29. hola a tothom.
  tots aquests conceptes de participacó, col.laboració, aprenentatge,accessibilitat, interacció (…) entre el personal d’un mateix àmbit son molt positius per la maduresa professional inclús diria que es l’evolució natural (com he comentat en d’altres ocasions) i esperada que s’adequa al temps actuals.
  Estic d’acord (un altre cop) amb l’Horacio Soloaga i crec, com ell, que les institucions juguen un paper molt important en el treball col.laboratiu i que s’han d’involucrar al màxim perque això funcioni i sigui realment un benefici per i de tots.

  M'agrada

 30. Hola, muchas felicidades por el libro. No lo he leído así que no puedo opinar, pero me parece un instrumento necesario para todos aquellos que nos estamos iniciando en el mundo de la gestión del conocimiento y el trabajo colaborativo

  M'agrada

 31. Hola, llegint el resum del llibre crec que es una guia molt necesaria per a aconseguir que un grup de profesionals caminin en la mateixa direcció.
  Tal com diu l’Horacio, per iniciar tot aixó ha de ser la propia organizació que reconegui la necesitat d’aquestes comunitats per a després poder intercanviar coneixements

  M'agrada

 32. Bones a tothom, que tal. El comentari que tinc del resum del llibre, és que el conèixer el funcionament de les comunitats de pràctiques, és una bona guía per poder aconseguir una igualtat de col.lectius professionals a través d’un mateix coneixement amb bases estandaritzades.
  Per això, ens pot ajudar molt a facilitar l’aprenentatge i la maduresa professional.

  M'agrada

 33. A data d’avui no he llegit el llibre però pels comentaris que algunes persones han fet sobre ell serà una bona eina per a totes les persones que volem aprofundir més sobre la gestió del coneixement i poder treure profit de les oportunitats que ofereix aquest nou escenari sense oblidar-nos del paper que les organitzacions tenen en aquest procés.

  M'agrada

 34. No he podido leer el libro aunque por el resumen que explica puedo concluir que valdria la pena hacerlo. Parece muy interesante conocer un metodo que nos ayude a consensuar conocimientos , concretar la igualdad entre profesionales, todos aquellos que participan dentro de una comunidad de practicas tenemos una herramienta nueva que nos permite conectarnos,colaborar, crear,investigar y compartir conocimeintos entre grupos de profesionales para mejorar la calidad de lo que hacemos cotidianamente.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s