La dècada dels webs socials

social_media

La dècada que ara estem a punt d’acabar ha vist néixer i créixer el fenomen dels webs socials. El bloc Teclado Mòvil de La Vanguardia ens en fa una foto de quins han estat els webs més significatius i amb més influència al llarg d’aquests 10 anys:

Twitter: pioner del microblogging. Va ser creat el 2006.
Facebook: la xarxa social més estesa internacionalment. Creada el 2004.
YouTube: la revolució del vídeo en línia, amb continguts generats pels usuaris. Creat el 2005.
Skype: la revolució en la comunicació IP (àudio i vídeo). Va ser creat el 2003.
Flickr: l’àlbum de fotos global. Va ser creat el 2004.
Wikipedia: una de les primeres fonts d’informació gratuïta en línia, editada de manera col·laborativa (en català, Viquipèdia). Va ser creat el 2001.
Digg: pioner de les notícies distribuïdes com a xarxa social. Va ser creat el 2004.
Google News: l’agregador de notícies més popular. Va ser creat el 2002.
Yelp: una guia de suggeriments feta amb paràmetres de xarxa social. Va ser creat el 2004.
Hulu: és fruit d’una aliança entre diverses productores, per la qual cosa permet veure els vídeos complets, amb alta qualitat i sense infringir la llei. De moment, només se’n pot gaudir des dels Estats Units. Va ser creat el 2007.

La majoria d’aquests mitjans socials són tan coneguts i usats que sembla que faci molts més anys que estan en funcionament i com podem veure tots ells van ser creats al llarg d’aquesta darrera dècada.

I jo hi afegiria encara l’e-Catalunya, la plataforma corporativa de treball col·laboratiu que fem servir les comunitats de pràctica i que ha suposat una nova manera de treballar i de relacionar-nos.

Bon any nou!

Sobre la imatge: Jump on the social media bandwagon © Matt Hamm BY – NC

Joan Galeano

Joan Galeano

14 thoughts on “La dècada dels webs socials

 1. Crec que a molts dels que les últimes tecnologies ens han arribat amb un cert retard, ja sigui pel model educatiu on vàrem creixer, ja sigui per altres circumstàncies, se’ns fa una mica feixuc arribar a tot. Per coneixer totes aquestes eines cal una mica de temps, i sovint aquest és un bé escàs, sobretot, si l’evolució d’aquestes és tan trepidant.
  De totes maneres, quan comences a coneixer una mica del què estem parlant, cada cop es fà més atractiu poder comptar amb elles.

  M'agrada

 2. Al sentir parlar d’questes webs n’hi ha moltes que identifico però d’altres que ni havia sentit parlar,ups! crec que hauré de revisar el meu mapa individual de coneixement i millorar el meu aprenentatge en les noves tecnologies, que ens agradin més o menys, crec que poden ser una eina molt util en tots els aspectes, inclos el terreny laboral (en el meu cas el món de la medicina familiar i comunitaria).Perquè qui és que alguna vegada no ha consultat algun tema mèdic al wikipedia per accelerar la presa de decisions a la consulta?
  doncs ja està dit,a posar-se les piles!!

  M'agrada

 3. Estic d’acord amb el què dius, sembla que aquestes eines faci molt temps que existeixen i són força recents. Han suposats avenços importants en la nostra relació amb els altres. Poder trucar amics i familiars d’arreu de manera gratuita amb Skype; mostrar aficions, fotos, xatejar al Facebook; ensenyar fotos d’arreu a Flickr; fer consultes ràpides a una enciclopèdia com Viquipèdia (malgrat les limitacions que té quant a fiabilitat); penjar videos a Youtube, tot això i més són avenços tecnològics molt importants per la nostra societat sempre i quant no se’n faci un mal ús. El futur immediat serà per exemple, la trucada telefònica amb traducció immediata de la comunicació (en mans de google), això he escoltat, però segur que és sols una petita mostra de la tecnologia del futur dels propers anys. Jo m’hi apunto!!!

  M'agrada

 4. La tecnologia i les aplicacions relacionades avancen molt ràpidament …. jo al menys, tot just arribo a usar-ne una petita part. Cal mposar-se les piles!

  M'agrada

 5. Jo crec que tanta oferta i tanta connexió és un negoci i un distracció per als qui creuen els sobra el temps, ex és greu nanos que enlloc de llegir o fer esport, estan hores i hores, perdent al meu entendre el temps, cosa que ara no hi ha.
  Sabeu quants majors d’edat no han llegit el Quixot o fan faltes ortogràfiques!
  Es pot viure sense mòbil i tota la resta. O no?
  Manca temps per tot, fis per anar al bany, massa ocupats…
  L’allau d’informació i de tecnologia ‘es exponencial, i crec que això acabarà creant nous tipus de patologia mental en qui no tingui estils de vida més normalets.

  M'agrada

 6. REalment estic descubrint un món fascinant amb totes aquestes webs. Penso que s’està desenvolupant tot molt ràpid, que hi ha molta oferta i que requereix molt temps per seguir el ritme, temps que d’altra banda no sempre tenim disponible. És important gestionar bé tots els recursos i aprofitar-los de maenra prudent.

  M'agrada

 7. Es cert que totes aquestes eines han aparegut fa relativament molt poc temps i moltes formen part ja de la nostre vida diària.Eines com el youtube o el facebook que he descobert casualment a traves de les meves filles i que obren un munt de possibilitats i d’altres com l?skype ja estan totalment integrades a la nostre vida professional i privada.
  Realment crec que el tenir filles entre 12 i 15 anys m’ajuda a no adormir-me i estar una mica al dia en totes aquestes noves tecnologies.

  M'agrada

 8. Hola de nou,
  Primer de tot agrair-vos la vostra participació per deixar els comentaris que heu fet, i manifestar que comparteixo punts de vista amb vosaltres.

  Igualment, comentar a en Jordi, que tot i que les seves manifestacions també són una realitat, només argumentar que cap activitat és neutra, però que les possibilitats que estan generant les noves tecnologies estan obrint perspectives socials que no eren concebudes més que en plantejaments utòpics fa uns anys.
  En aquest sentit l’experiència és radicalment positiva i constructiva socialment.

  Però el més rellevant és que algú, un dia, em va comentar que l’evolució de la ciència i la tècnica és exponencial i es retroalimenta a la màxima exponència per si mateixa, i si l’entrada al bloc feia referència a la dècada, aquest dissabte vaig trobar un article que ja parlava dels deu avenços pel 2010.

  És una prova d’evolució i velocitat.

  Us convido a fer-hi un cop d’ull.

  Bloc e-moderadors

  Una salutació, Joan.

  M'agrada

 9. Realment en aquesta última dècada el fenomen de les webs socials és imparable i pel que estic veient cada vegada això va a més! Jo que amb el meu “You Tube” ja estava encantada i això no és ni el començament. Encara no ha acabat el febrer i ja es parla de 10 avenços nous pel 2010… Això s’ha d’aprofitar!!

  Una salutació, Esther.

  M'agrada

 10. Haig recapacitar sobre él que penso de tot això i la veritat es que m’agrada, omple espais del meu temps i també ajuda a mantenir contacte amb la gent que esta lluny de casa (els fills marxen lluny,pero alhora mantenim el contacte en un món que es fa petit) i també amb els professionals que treballen en altres Centres.
  Puc compartir els coneixements que vaig adquirint amb molta més gent i a l’hora que puc rebre tambe noticies seves.
  A mi m’es molt útil i veig moltes possibilitats engrescadores..
  …….les eines son per fer-les servir

  M'agrada

 11. No sé si perquè forma part del meu grup i l’efecte “tribu “m’influeix , però la meva opinió s’acosta a la de’n Jordi.
  Personalment trobo a faltar la magnifica biblioteca de l’Ateneu Barcelonés on estudiaba i hi accedia amb aquell ascensor modernista de Puig i Cadafalch , que és una meravella.
  Ara que visc en un ” poble” per el·leccó pròpia , les noves tecnologies m’ajuden força , per no quedar-me a l’edat de pedra (que d’altra banda em sedueix molt)
  Curiosament en Harry Potter , que no treballava amb web 2.0 ni wiki ,sinò amb una bareta màgica , ha estat un best seller.

  Fins no fa massa em resisitia a la nova tecnologia informàtica per què m’agrada la llar de foc, les antiguitats, la cuina de gas (soc incapaç de cuinar amb la d’inducció) i no utilitzo aliments transgènics.
  D’altra banda no tinc fills joves que em situïn en la modernitat . Però ho compenso estant en aquest forum, això vol dir que segueixo la meva norma personal de no rebutjar sistemàticament allò que desconec, sense abans intentar descobrir ( en aquest cas) aquestes tecnologies i llavors opinar .
  Reconec que tot això, és molt interesant, però se suposa que tot plegat hauria d’anar encaminat a guanyar temps…. i contrariament cada vegada en tenim menys , que està pasant?
  Perque ,tal i com diu en Jordi, això porta a noves patologies derivades de la informació mal assimilada que en el cas del meu contingent us en puc donar fe.
  No voldria actuar com Jorge de Burgos ( el bibliotecari de El Nom de la Rosa ) però la informació a l’abast de qui no la sap aplicar correctament no condueix enlloc .
  Per cert jo tampoc sòc talibana , quedem al fòrum .

  M'agrada

 12. La avalancha de información es inmensa y no sé si seremos capaces de digerirla, el tiempo nos dirá si ha sido para mejorar o empeorar las cosas. ¿Donde queda el tiempo para la reflexión y la meditación?. Quizàs al final nos estemos volviendo esclavos de estos medios. Personalmente nunca me han gustado las web sociales, no veo el interés de exponer tus intimidades publicamente; después vienen los problemas, casos de pederastia, chantaje a través de videos o imágenes comprometidas. Nunca pude entender como un grupo de amigos están juntos sin decirse nada y cuando llegan a casa comienzan a chatear.

  M'agrada

 13. Hola a tothom en aquest plujós diumenge sant!
  Crec que arribo l’última, o si més no dels últims. Això no fa més que reafirmar la meva opinió. El tren està en marxa i gairebé tots hi hem d’acabar punjant, alguns ho faran de forma més intensa, de tal manera que la seva vida sense aquests recursos semblarà impossible, d’altres hi tindrem un tracte més esporàdic, però inebiltablement acabarà essent necessari per a tots. Bon viatge!

  Marta beltran

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s