Taller sobre gestió del coneixement amb Marcelo Lasagna

Aprofitant que el Marcelo Lasagna estava a Barcelona aquestes festes de Nadal, vam tenir l’oportunitat de participar en un petit taller organitzat pel Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada en què ens va donar un munt d’idees per gestionar el coneixement i la informació que genera l’organització i perquè reverteixi en serveis amb valor per als usuaris.

L’Administració pública és una gran font de coneixement i informació, però sovint no és prou accessible, recuperable ni s’ofereix de manera personalitzada als diferents destinataris. L’objectiu és cercar noves metodologies per crear els fluxos idonis per gestionar el coneixement, i aquí hi intervé no tant la tecnologia com la xarxa de professionals encarregada de proveir i de compartir continguts i coneixement.

Mapes mentals, que sistematitzen i organitzen la informació d’una manera visual, gestors documentals, eines de difusió d’informació més personalitzada, rutines creatives a través de comunitats de pràctica o de grups ad hoc… són algunes de les estratègies que ens va explicar i que haurem de posar en pràctica aquest 2010.

Joana Soteras

Joana Soteras

4 thoughts on “Taller sobre gestió del coneixement amb Marcelo Lasagna

 1. Una proposta interessant, Joana, seria que la gent que hagi practicat cada recurs [dels que enumeren les diapos per gestionar el coneixement] en publiqui un post al bloc per explicar la seva experiència, opinió, valoració… de cada eina.

  Com ho veieu?

  M'agrada

 2. Va ser un taller molt interessant que per a mi, va plantejar, en el fons, la necesitat que tenim de reaprender la manera que enim de relacironar-nos amb la informació en aquesta època i entorn public.

  M'agrada

 3. D’acord amb el Jesús, penso que el taller va donar moltes pistes sobre noves visions de l’organització i de com “reinventar-la” per usar òptimament el coneixement.
  De les estratègies que enumeres, la meva experiència com a documentalista em porta a usar els mapes conceptuals per a les reunions d’equip (per exemple, el gratuit i fàcil d’usar Freemind http://freemind.sourceforge.net/wiki/index.php/Main_Page , o el més complexe The Brain http://www.thebrain.com/): aquesta fòrmula de treball conjunta ens permet tenir una visió molt ràpida de la situació del projecte així com calendaritzar, prioritzar, detectar millores, annexar documents i versions, etc.
  Per altra banda, Marcelo Lasagna també va parlar dels gestors documentals, recomanant que aquests estiguin “alineats amb l’estratègia de gestió del coneixement, que siguin repositoris que conversin entre ells i que generin informacions adequades”. Aquestes són característiques molt importants per gestionar la documentació que l’organització genera. De fet, ja fa un temps que a causa de l’increment exponencial de la documentació les biblioteques, centres de documentació i arxius de Catalunya, però també universitats i empreses, estan treballant per digitalitzar i fer accessibles els fons: no es tracta, doncs, d’automatitzar sinò de crear biblioteques digitals (per exemple, Eureca http://gencat.eureca.cat:1701/primo_library/libweb/action/search.do?dscnt=0&fromLogin=true&vid=EURECA&dstmp=1263208153725&fromLogin=true )
  Per tant, a mi em sembla clar que la gestió del coneixement necessita, entre altres coses, una base de gestió documental, només pel fet que la recuperació de la informació de l’organització és clau per a poder treballar sobre el coneixement. I si tenim oportunitat de recolzar-nos en un bon gestor documental am un bon motor de cerca, oli en un llum.

  M'agrada

 4. No vaig participar en el taller però sí que havia sentit parlar del Marcelo Lasagna tot i que no he tingut ocasió de llegir res pròxim al que fem com a administració.
  Repasant la presentació em fa molta ràbia no haver pogut participar ja que sembla molt provocadora (i no ho dic només per la cara que fa el Jesús en la diapo del conocimiento).
  Només puc dir-vos, enorhora bona pel camí que heu obert.
  Salut,
  Dani

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s