Justícia penal de menors. La menor de les justícies?

El Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, en el context del programa Compartim, ens ha ofert una nova oportunitat per gestionar coneixement. La CoP de Medi obert ha gestionat i programat el taller La Llei de responsabilitat penal de menors 5/2000,  10 anys després: límits i possibilitats.

El taller ha comptat amb la participació del jutge de Menors de Granada, Sr. Emilio Calatayud, amb una ponència en la qual ens ha donat la seva peculiar opinió del que representa l’aplicació de la llei.

Els gairebé 150 participants,  molts d’ells vinculats professionalment a l’execució de mesures i atenció educativa de menors amb conductes dissocials, han aportat i compartit l’experiència acumulada al llarg dels 10 anys d’aplicació del nou marc jurídic penal de menors vigent. Sense cap intencionalitat prèvia, ens hem adonat que just el dia del taller, 13 de gener, es compleix el 10è aniversari de la publicació de la llei.

Temps suficient, en què s’han tramitat en el marc de la nova llei prop d’1.000.000 de diligències penals a menors i en què els jutges han dictat més de 180.000 sentències, perquè mereixi aquest aniversari un debat rigorós respecte dels avenços produïts i també dels límits constatats.

Tots els operadors de la justícia juvenil, jutges, fiscals, advocats, tècnics i professionals, cossos de seguretat, famílies, educadors i el conjunt de la societat, procurem desenvolupar les nostres funcions mantenint el no sempre fàcil equilibri entre sanció penal i funció educativa. Aquesta és la innovació que va instaurar la llei i el seu esperit essencial.

Sembla evident que al llarg d’aquest temps la llei ha permès superar el concepte de la retribució (pagar en proporció al delicte) més propi de sistemes penals anteriors, i ens ha conduït a sondejar nous conceptes molt més estimuladors. Avui treballem sobre nous paradigmes:  la restauració (del dany produït),  la responsabilització (del menor respecte de la seva conducta),  la reparació (a la víctima).  En definitiva, camins més directes a l’objectiu de la reinserció.

No sembla, però, tan evident que aquests nous paradigmes no estiguin absents de dificultats. Malgrat la bondat de l’objectiu, no sempre els resultats justifiquen l’esforç fet. En ocasions, els recursos disponibles no són suficients o en el cas de ser-ho, no sempre són els adequats.

El taller ha estat una bona ocasió per formular-nos preguntes i debatre les respostes. El catàleg de mesures disponibles per als jutges és suficient per donar resposta a la pluralitat d’actes delictius i circumstàncies personals del menors? Es disposa de prou mitjans humans, tècnics i materials per donar resposta als objectius previstos en les mesures i sentències?

Tots els operadors compartim el principi de l’interès màxim del menor instaurat per la Llei 5/2000, però la llei només permet intervenir judicialment amb el menor encausat, no pas amb la família i encara menys amb el seu context social.

Sovint el menor infractor és també un menor desprotegit, desemparat o en risc social i els drets del qual han estat vulnerats. Per tant, serà objecte d’intervencions judicials i administratives simultànies, no sempre degudament coordinades i complementàries. El menor pot ser sancionat educativament perquè no va a escola, però difícilment es pot exigir responsabilitats als pares per no garantir-li l’escolarització i encara menys per fomentar-li l’abstencionisme o fins i tot, la conducta delictiva.

En definitiva, ens preocupa amb freqüència la responsabilitat del menor respecte de les mesures imposades, però no podem abordar la responsabilitat dels pares, educadors i de la societat en general respecte de les necessitats educatives del menor.

Aquestes reflexions i moltes altres les hem pogudes compartir amb el jutge de Menors, Emilio Calatayud, que en el seu discurs desprèn l’entusiasme amb el qual fa la seva feina. Sens dubte, la seva pràctica professional, les seves reflexions i la seva paraula l’han convertit en referència necessària a l’hora de valorar l’actual ordenament jurídic penal de menors. S’ha mostrat un eloqüent comunicador, ferm en les conviccions personals i sincer en les seves afirmacions.

Des de Medi obert, li volem agrair la seva generosa disponibilitat i reconèixer el suport rebut del Centre d’Estudis per encetar amb aquest taller l’activitat de la comunitat aquest 2010.

Francesc Moreno Espinosa
fmoreno_espinosa

3 thoughts on “Justícia penal de menors. La menor de les justícies?

 1. Ara encara lamento més no haver-hi pogut anar perquè em consta que la jornada va estar molt i molt bé, tant la teva intervenció com la del jutge Calatayud (m’ho han bufat persones de confiança). Enhorabona per la jornada i enhorabona també per la tasca que feu cada dia amb els menors!

  M'agrada

 2. ¿Com us ho vau fer la comunitat de pràctica de Medi obert de justícia juvenil del programa Compartim per aconseguir portar el conegut jutge de menors Emilio Calatayud? Tot un misteri que potser no arribarem a conèixer…

  Però el cas és que va ser una exposició per no deixar indiferent ningú. De vegades bastim les nostres opinions d’un excessiu formalisme i correcció que va en detriment de l’eficàcia (potser també de la realitat/veracitat???) del missatge. I aquest no va ser el cas de l’Emilio.

  En fi, les meves felicitacions per la feina feta a la CoP de MO de justícia juvenil!

  M'agrada

 3. Hola Francesc, la veritat és que, concisament, has descrit els principis inspiradors per enfocar l’execució penal i, com tu bé dius, el difícil equilibri entre la conseqüència i l’educació.

  Aquest també és un debat constant en l’execució penal d’adults i, com sempre, aquestes opinions qualificades com les del jutge Emilio Calatayud ajuden a clarificar la tendència.

  Una salutació i enhorabona pel taller.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s