I tu, què saps fer?

jocs malabarsEn un article publicat a l’últim número de Catenaria, Javier Martínez Aldanondo ens diu que l’input personal i professional va lligat al coneixement i a la manera de gestionar-lo. El coneixement que tenim (o el que ens falta), assegura l’autor, determina allò que podem fer a la vida. En algun moment, tots ens hem preguntat què sabem fer bé. I aquesta pregunta inevitablement ha comportat donar resposta també a d’altres: quins coneixements tenim que puguin ser importants? a qui interessen? què aportem a la nostra empresa i en quin àmbit el nostre coneixement és valuós?

Sovint hi ha una certa distància entre qui som i qui ens agradaria realment ser. Eliminar aquesta distància només depèn de nosaltres, de fins allà on estiguem disposats a arribar. El problema, però, és que a molta gent li costa saber en què són experts. I el fet que tantes persones desconeguin quins són els seus punts forts resulta un problema greu.

Per a les empreses, continua J. Martínez Aldanondo, és bàsic conèixer els actius dels seus membres per treure’n el màxim rendiment. De la mateixa manera, per a cadascun de nosaltres conèixer el nostre benchmark personal és un factor clau per portar el timó de la nostra vida. I una eina molt útil per reflectir objectivament els nostres actius personals i professionals és el mapa individual de coneixement (MIC), el qual de manera crítica incideix en dos grans àmbits:

– Què sabem fer (coneixement)
– Què necessitem saber fer (aprenentatge)

Un cop tenim el nostre MIC i el comparem amb el dels altres, resulta força senzill identificar quins coneixements els podem oferir i quins coneixements tenen ells que ens poden ser útils. Aquesta situació es fa extensiva avui dia a totes les organitzacions, que ja s’han començat a adonar que sense un mapa de coneixement individual dels seus membres, els és molt problemàtic definir estratègies de gestió, perquè els falten els paràmetres per identificar el coneixement que cal gestionar i de com fer-ho.

Sobre la imatge: timailius © Seven Clubs BY – NC – SA

Laura Villanova
Laura Villanova

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s