Carta de presentació de la comunitat Activitat física i esport

a_punt_encistellarQui som
Un grup de professionals que tenim com a nexe la utilització de l’activitat física i l’esport per millorar el benestar físic i psíquic de les persones privades de llibertat en els centres penitenciaris de Catalunya.

Una mica d’història
Tot va començar a principis dels 90 amb els primers programes esportius (el 1992 es van organizar les primeres olimpíades penitenciàries) i des de l’any 2000 amb la contractació progressiva de monitors d’esports -actualment en som 50- ens hem anat consolidant com a col·lectiu, amb jornades i cursos específics. Però no és fins al 2009, en el decurs de la 2a Jornada de Monitors d’Esports, en la qual es va presentar el projecte Programa marc de l’activitat física i l’esport als centres penitenciaris, quan es valora la possibilitat de crear una comunitat de pràctiques.

Objectius
– Donar a conèixer el funcionament del nostre grup i aprendre a gestionar la plataforma de treball col·laboratiu e-Catalunya.
– Generar, compartir, intercanviar coneixements i experiències de treball.
– Establir línies de recerca metodològicament actives per a la millora de la intervenció.
– Produir eines de treball, documents i metodologies comunes que ens ajudin a créixer com a grup, facilitant així la nostra tasca amb d’altres col·lectius i amb la població penitenciària.

Per assolir-ho partirem de la creació de dos àmbits temàtics prou representatius i estimulants per permetre generar debat, intercanviar experiències i elaborar documents útils per a tots:
– Activitat física i salut
– Gestió i planificació de les activitats (que inclouria una vinculació òptima amb la resta de col·lectius i entitats de la xarxa comunitària interna i externa).

Quin és el nostre present
Cada vegada tenim una presència més gran en la vida dels centres i com que l’activitat física arriba a tothom qui vol de la població penitenciària, mobilitzem molts interns diàriament. Segons els centres on treballem canviem la nostra metodologia, però mai els nostres objectius principals.

On volem arribar
En el nostre afany de millorar, volem donar més qualitat i eficiència a la nostra intervenció. En aquest sentit tenim una excel·lent oportunitat per plasmar les nostres inquietuds, interaccionar amb d’altres col·lectius professionals i incidir transversalment en els programes de rehabilitació i tractament. I això només ho aconseguirem amb la participació i la implicació de tots i amb l’entusiasme que des de sempre, segons que diuen, ens ha caracteritzat. Ara és la nostra, aprofitem-ho!!

Sobre la imatge: j9sk9s © BasketBall – score BY – NC – SA

Cèlia Àvila
celia_avila

5 thoughts on “Carta de presentació de la comunitat Activitat física i esport

  1. Benvinguts a la gran família dels treballadors de centres penitenciaris. Estic convençuda que podeu fer una bona feina!!! Hi ha molt per fer i per construir.

    Us aconsello que agafeu models que funcionen, com els dels educadors socials o els monitors artístics, que han creat una bona xarxa de creació de coneixement a partir de les aportacions de cadascun dels membres.

  2. Cèlia,

    Benvinguda i molta sort en aquesta empresa que ara inicieu! Enhorabona també per aquesta carta de presentació tan clara i concisa! Segur que aviat començareu a descobrir els avantatges del treball col·laboratiu i produireu els primers fruits. Si necessites res, ja saps on som 🙂

Deixa un comentari