Jornada d’Educadors Socials de Centres Penitenciaris

Jornada d'Educadors Socials de Centre PenitenciarisAvui hem tingut la III Jornada d’Educadors Socials de Centres Penitenciaris. He sortit amb una sensació de satisfacció per la feina feta, de veure com entre tots i totes tirem endavant un projecte que ens millora com a professionals, ens enforteix com a col·lectiu i ens aporta noves perspectives. Crec, com diu una bona amiga, que avui és un d’aquells dies que sembla que tot és possible. Gràcies per fer-ho realitat!
Hem comptat amb la presència d’Alejandro Piscitelli, tot un luxe. Ens ha tornat a atrapar amb la seva ponència, en la qual ens ha deixat ben clar que innovar no és ensenyar els mateixos continguts amb un format i una presentació diferents i que, malgrat que no és gens fàcil canviar mentalitats, cal aprofitar totes les escletxes, totes les finestres que trobem obertes per introduir les innovacions i els canvis.

Jornada d'Educadors Socials de Centre PenitenciarisUna pausa i la presentació dels productes del treball col·laboratiu de la comunitat de pràctica: Reflexions metodològiques a l’entorn de l’atenció individualitzada, Programa d’educació en drogues i Programa d’educació emocional. Crec que són treballs d’una molt alta qualitat, així que aprofito per donar les gràcies als educadors i educadores que els han fet possibles, pel seu esforç i la seva generositat amb el compromís adquirit, i als tres experts que ens han acompanyat i orientat en aquest procés d’elaboració, Mireia, Carme i Segun, la participació dels quals ens ha fet replantejar la nostra pràctica educativa i anar un pas més enllà.

I per finalitzar, la ponència de Dolors Reig, de qui crec que ja no cal presentació. Ningú com ella per motivar-nos a conèixer totes les possibilitats de les eines que ens proporcionen les noves tecnologies.

Bé, ara toca plantejar els objectius per a aquest any 2011. Dos grups de treball i consolidar l’e-Catalunya com l’espai de trobada i discussió del col·lectiu. I algun altre projecte al qual hem d’acabar de donar forma. Tindreu notícies nostres.

Susana Gracia
Susana Gracia Albareda

13 thoughts on “Jornada d’Educadors Socials de Centres Penitenciaris

 1. Magnífica Jornada amb ponents d’excepció: escoltar en Piscitelli i la Dolors Reig el mateix matí és tot un punt! Per a mi, el millor de la Jornada, saludar-te a tu i parlar en persona amb el Joan Antoni Martínez, ja que fins ara només havíem parlat per correu o per telèfon! 🙂

 2. Holes Susana i educadors en general!

  La veritat es que no podia perdre’m les jornades (Susana tenies raó :P), a vegades te n’adones de les coses quan hi ets in situ. M’agradaria fer una petita valoració de les jornades, des del meu punt de vista eh!.

  En primer lloc i per ordre, m’agradaria fer referència a l’Alejandro, el primer ponent. Ell sembla una persona molt interessant i amb una professioanlitat i proximitat molt gran, seria bo coneixer-lo una mica més. Pel que fa la seva aportació a les jornades, realment no va interessar-me massa el tema, vaig trobar-ho dispers, sense contingut explícit pels educadors, fins i tot reflexionant al tren, no vaig poder treure-li res que em pogués servir, ni com a persona ni com educador. Vaig trobar-ho simple, sense ordre i sense aportar cap informació innovadora. En canvi la segona ponència, la Dolors, crec que va ser molt acertada, tot i que no se si li treure massa suc, tan sols adonar-me que els temps canvien i que no podem posar resistència a les TIC, és el que hi ha! i amb el que hem de treballar! Molt propera, molt clara i amb uns exemples propers.

  Ara bé, anem a un altre tema. EL tema de l’e-catalunya i els grups de treball, tan debò hi hagi més gent que s’apunti al carro, tot i que no vaig notar massa interès, potser va ser una interpretació meva. Susana, sempre em deixes sense paraules, lluitadora i emprenedora, no et cansis mai! i per cert ens devem un dinar!jejejeje. La Montse, genial la presentació del programa, clara i directa, molt bona, de veritat. La Mireia jejejej kins nervis eh! però molt i molt bé. Els demés programes van estar força bé, però jo parlo dels meus sense desprestigiar a ningú eh.

  Susana, com et vaig dir, seguiré al grup, però jo quasi tot serà virtual, ara que m’estic acostumant a fer anar la plataforma. Vindré a la primera reunió per posar-me l corrent i alguna més si puc, però ja saps Susana el que hi ha.

  Ja anirem parlant, enhorabona per tot, la feina i com sou com persones. Una mega abraçada des de Tgn. Petons!

 3. Segueix en peu el tema dinar. Per cert, jo si crec que podem aplicar coses a la nostra tasca a partir de la ponència de l’Alejandro: com aprofitar les escletxes i les finestres que trobem per a introduir innovacions i canvis; com adaptar-nos nosaltres com a professionals als canvis i ser creatius per a motivar als participants a les nostres activitats; com tenir aquest esperit de lluita i una mica transgressor que ens han de permetre aportar valor afegit a la nostra tasca professional i ens fa replantejar-nos la nostra pràctica constantment per a millorar-la.

  Me n’alegro molt que finalment decidissis venir a la Jornada, em vas donar una gran alegria i les teves aportacions són sempre interessants. Seguim en contacte.

 4. Estic en línia amb la Susana. Les aportacions d’Alejandro van en aquest sentit. Aporta una capa superior a la procedimental.

 5. HOLA a tots i enhorabona per la Jornada. En conjunt em va agradar tot, el que vaig trobar a faltar son els “Tallers”, no sabia que aquest any no es faria. Penso que l’any vinent s’haurien de tornar a fer. També em va sobtar que no hi haguessin temes proposats per a l’any que ve, penso que: Regim tancat, Inserció laboral, Acollida… són susceptibles de estudiar-se més a fons i sistematitzar-los.

  En darrer terme, en la meva opinió hauríem de sistematitzar la manera com presentem les activitats als manuals i estructurar-les totes de la mateixa manera. Igualment és podria fer amb els manuals sencers.

  Bé fins aquí la meva modesta aportació, felicitats a tots, sóc conscient de que és força díficil acabar de fer els manuals amb la qualitat que ho heu fet.

  petons

 6. Xavier, aquest any vem prioritzar les presentacions i les ponències per sobre dels tallers. És una qüestió de temps, però de cara a les properes es podria plantejar fer jornades de matí i tarda. Ens feia por fer una jornada excessivament densa i sobrecarregar d’informació i activitats als participants.

  Pel que fa a la feina pel 2010, vaig explicar a la presentació que segueixen els 2 grups actuals, que fan la segona part dels programes d’Emocions i d’Addiccions. En la seva planificació ja estava prevista una temporalització de la feina a dos anys vista a causa de la complexitat de la temàtica que aborden. Però tenim molts anys per endavant per treballar les àrees que proposes !!!!!!!

  Fins ben aviat.

 7. Enhorabona Susanna i a tots els que treballeu de valent per aconseguir grans millores en la vostra tasca professional com educadors/es a presons!
  Inesperadament em va sorgir dificultats per acudir a les Jornades i la veritat és que m’hagués agradat molt poder assistir ja que per mi la Susanna és un referent molt important del treball ben fet com e-moderadora. Gràcies a que les meves companyes de feina i de mòdul van poder anar, tinc tot el material de la Jornada, i van estar molt contentes de poder conèixer el treball que esteu fent.
  Particularment ens ha agradat molt el programa d’Educació Emocional que ens vareu facilitar i que ens agradaria moltíssim poder aplicar al nostre centre. De fet ja ho estem demanant.

 8. Hola a tots, volia felicitar a la Susana i als educadors implicats en els programes per la Jornada . La veritat és que l’elaboració de 6 programes aplicables als centres és un resultat espectacular en dos anys de treball. Esperem que s’impliquin en els centres i es duin a terme. Em va semblar molt bé el tema de no perdre de vista la Avaluació dels programes. Es cert que a presons fem molta feina i quasi bé mai s’avalua. Bé Susana continua amb aquesta empenta.

 9. Fantàstic Laura que us vagi bé el material. Ja sabeu que el fem públic i que a la web del departament ja en teniu 4 de penjats. Un cop estiguin revisats els d’aquest any també els penjarem. Compta amb nosaltres per a qualsevol cosa que necessiteu, i en concret, pel cas del programa d’educació emocional la coordinadora del grup és Montse (montserratsan@hotmail.com), aquest any segueix el grup amb la segona part del programa (que correspon a les competències socials). Estem en contacte.

 10. Gràcies Cèlia, pel que veig els nostres comentaris s’han creuat. Compta amb mi per a qualsevol cosa que puguis necessitar.

  Fins ben aviat.

 11. Hola a tothom. Gràcies per les felicitacions que faig extenses a tots els companys que han participat en l’elaboració dels programes, invertint hores fora de la feina i tirant endavant projectes complexes, molts cops sense el suport dels superiors directes.
  El tema participació, com sempre, és difícil assolir grans objectius però el grup d’entusiastes considerem que fem feina de formigueta i de mica en mica s’estan aconseguint fites que fa un parell d’anys eren impensables!!
  Pel que fa al grup d’Educació Emocional, aquells/es companys/es que necessitin més informació, orientació, aportar comentaris…etc, estarem encantats de rebre-ho tot. Us recordo el meu mail encara que la Susana ja l’ha apuntat en una entrada anterior: montserratsan@hotmail.com.
  Estem en contacte!!

 12. Fa dies que volia escriure. Ja ho he comentat personalment amb moltes de vosaltres: ha estat una jornada rodoníssima. Per moltes coses: organització, participació, ponències dels convidats… Però vull destacar sobre tot la consolidació de la vostra CoP que crec que és un exemple: per la participació, per la implicació i perquè esteu aconsseguint que els programes d’educació social siguin generats pel propi col·lectiu. Si ho mirem des del punt de vista del professionals, ha de ser un motiu de gran satisfacció generar aquests programes tant carregats de sensibilitat, d’adaptació al medi i de savoir fer ;). Si ho mirem des del punt de vista de la institució, ha de ser motiu de gran orgull tenir aquest “capital humà”. Endavant, amb tota la vostra força!

Deixa un comentari