Tot ha canviat (i més que canviarà!)

Todo va a cambiar - Enrique Dans
Todo va a cambiar - Enrique Dans

Tot i que el llibre d’Enrique Dans, objecte d’aquest post, porta per títol Todo va a cambiar, com el mateix Dans diu, per a moltes persones tot ja ha canviat o està canviant. De fet clou el llibre aquesta frase: “No se quede en el ‘todo va a cambiar’. En realidad, todo ha cambiado ya”.

Todo va a cambiar és un llibre fàcil de llegir, interessant i amè, diria que fins i tot en algun moment enganxa. És, en definitiva, una guia per entendre millor la societat de la informació i els imparables canvis tecnològics que estem vivim.

Amb pròleg de Vinton Cerf, un dels pares d’Internet, Todo va a cambiar pretén aplegar explicacions, experiències, i fets per intentar entendre els canvis que la tecnologia està provocant en tres àmbits diferents: les persones, les empreses i la societat, però amb una major incidència pel que fa a les persones. Relata com les diferents generacions assumeixen aquests canvis tecnològics, exemplificant-ho amb la seva pròpia família (el seu pare, ell mateix i les seves filles).

El llibre explica, a més, com Internet ha canviat alguns models de negoci del món de l’oci i de la cultura (la música, la premsa, la comunicació o el sector editorial) i què han de fer les empreses per adaptar-se als canvis i no perdre competitivitat.

Analitza més o menys extensament molts temes: les diferents etapes d’Internet, els drets d’autor i la pirateria, l’expansió de l’imperi Google, l’auge i caiguda de Microsoft, l’èxit de Youtube, la difusió dels blocs, la informàtica en núvol, el web 2.0, la societat hiperconnectada i acaba el llibre —per a mi la part menys lluïda— fent pronòstics de futur.

Enrique Dans signant llibres la Diada de Sant Jordi
Enrique Dans signant llibres la Diada de Sant Jordi

Per acabar, destaco, potser per una coincidència amb els interessos de l’autor, l’èmfasi que fa sobre l’impacte social que té l’ús dels blocs i dels microblocs. I és que Dans és un conegut blocaire des de fa més de sis anys: el seu bloc, El blog de Enrique Dans, és un dels més freqüentats del món en llengua castellana.

Enrique Dans: Todo va a cambiar. Tecnología y evolución: adaptarse o desaparecer. Deusto SA Ediciones. Barcelona, 2010

3 thoughts on “Tot ha canviat (i més que canviarà!)

 1. Jo també l’he llegit i m’ha agradat molt. Primer perquè és un llibre molt amable de llegir i després perquè explica els antecedents de grans èxits i fracassos de negocis relacionats amb Internet i el web 2.0. Moltes vegades en sabem els resultats finals, però és interessant descobrir els motius pels quals empreses sòlides i emblemàtiques s’enfonsen per actuar a Internet com ho han fet sempre en el món presencial. De la mateixa manera, Dans ens forneix d’exemples d’empreses que han repensat la manera de fer negoci a través d’Internet.

  Les persones que ja tinguin coneixements sobre aquests temes potser trobaran que el llibre aporta poc contingut nou, però penso que és excel·lent per fer pedagogia a grans segments de la societat i que pot ser molt útil en aquest sentit.

  M'agrada

 2. Ei Núria, fent una mica de broma, tot ha canviat !, però continuem llegint llibres en paper, eh!, i així serà per un temps.

  Jo ja, cada vegada més reservo el paper per oci personal i professional de qualitat, suposo que és un simptoma del consum de contingut electronic, i que si que les coses han canviat.

  M’apunto la recomanació del llibre per donar-li difusió, per si algú no ho té clar.

  Una salutació, Joan.

  M'agrada

 3. Ui, merci, Joan, jo sóc rara de mena: ja fa un temps que he fet meva la dita del poeta ‘M’exalta el nou i m’enamora el vell’. E-books, sí, però llibres en paper, també; fotos digitals, sí, però àlbums en paper i amb una bona selecció de fotos per mirar-se al sofà, també. Crec que cal treure suc de les dues coses i no deixar-se endur només pels avenços tecnològics ni quedar-se ancorat en el passat, oi? 🙂

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s