Primeres dades de participació. CIRSO Tarragona

Cristalls de quarsAra fa just quatre mesos que iniciàvem aquesta aventura de la comunitat de pràctica amb el desig d’aprendre, treballant de forma innovadora. Tot i que no hem fet més que començar, ja podem valorar unes primeres dades que evidencien l’interès i compromís de tots els membres de la comunitat. Val a dir que malgrat algunes dificultats inicials de connexió al portal i la necessària familiarització amb l’entorn de treball col·laboratiu, fins al moment, les dades de participació no deixen marge al dubte sobre l’encert de la iniciativa i l’abast dels objectius proposats.

Mirem, si no, les dades generals següents:

– Actualment som ja 98 membres a la comunitat. D’aquests, 13 fem la missió d’entusiastes, la resta, de col·laboradors experts. Cal tenir present que dels 98 membres, el 60% són aliens al Departament de Justícia, professionals privats i públics de diferents àmbits que tenen en comú l’execució penal i la reinserció social en l’àmbit del camp de Tarragona.

– En aquests quatre mesos de trajectòria, entre tots hem fet 2.869 consultes i 260 aportacions als diferents espais de treball de la comunitat.

– Òbviament el nivell d’activitat no és igual per a tots els membres, però cal destacar que 81 han interactuat en un moment o altre en l’espai de la comunitat i 44 han fet aportacions directes i personals en el bloc o el fòrum.

Si ens referim al primer exercici crític de treball col·laboratiu, és a dir, als fòrums oberts, fet els darrers dies per recollir opinions que ens permetin fer l’anàlisi DAFO, les dades definitives també són força estimulants. Podem destacar-ne:

.- En els 18 dies naturals de debat als fòrums, s’han produït un total de 964 consultes i 54 aportacions. Unes xifres que evidencien una consulta superior al 90% i una participació activa del 62% dels experts. Ni més ni menys.

Però si les dades són estimulants, encara ho és més la qualitat de les aportacions. Tots hem pogut comprovar com en els diferents comentaris es reflecteix el rigor de la realitat professional de cadascú, les aportacions representen la síntesi de l’experiència i el coneixement acumulat dels professionals que cada dia ens enfrontem al repte de fer correctament la nostra feina. Aquest realisme pragmàtic, aquesta experiència i coneixement aportat, i ara compartit, és la matèria primera necessària per fer una anàlisi rigorosa dels elements que determinen el nivell d’èxit o fracàs dels processos d’inserció.

Ara, els entusiastes ja hem fet el buidatge i la classificació de les dades i preparem els quadres DAFO, i abans de construir la matriu que ens permeti identificar les estratègies, tornem a demanar la participació de tots per establir les prioritats i prevalences en les opinions o idees.

Aquesta segona onada de participació massiva la farem posant a prova l’eina del portal, Processos participatius, una enquesta basada principalment en opcions de resposta tancades i objectives, però que també incorpora preguntes amb possibilitat de resposta oberta. Tot i que d’entrada hem observat aspectes de l’eina que són clarament millorables, creiem que ens pot ser útil, a banda que serveix com a vincle entre els membres de la comunitat al portal. Més endavant, explorarem les possibilitats de tabular dades i fer estadístiques. Esperem que funcioni.

Sobre la imatge: Heart of Quartz © Howard Dickins BY – 2.0

Francesc Moreno Espinosa

fmoreno_espinosa

One thought on “Primeres dades de participació. CIRSO Tarragona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s