Escalfant els motors per a la V Jornada: el que hem après de les comunitats de pràctica

start_lineEl 30 de novembre celebrarem la V Jornada del Programa Compartim (encara sou a temps d’apuntar-vos-hi!). Tenim un recorregut de cinc anys de treball intens per generar en l’organització metodologies de treball col·laboratiu basades en la creació d’arquitectures participatives al voltant del coneixement. Per aquest motiu, ara és un bon moment per iniciar un seguit de reflexions sobre l’evolució real del programa, com es transforma i com afecta l’organització.

Fa tres anys, amb motiu de la III Jornada del Programa Compartim, Miguel Cornejo apuntava sobre el programa que era l’aplicació pausada, però increïblement ambiciosa dels principis de la gestió del coneixement per millorar els processos i les pràctiques diàries. I afegia que el programa no segueix un sol model monolític, sinó que experimenta, canvia i prova: desenes de comunitats diferents sota un mateix paraigua.

Doncs bé, a partir d’aquest disseny flexible i autònom, la seva evolució ha crescut i diversificat tant que ens obliga a repensar i analitzar el que se’ns va presentant (això es reflectirà en les tres taules rodones que farem el dia 30 de novembre), i que ens ha obligat, juntament amb Maria Jesús Salido, a retardar la publicació prevista del nou llibre on volem recollir totes aquestes noves aportacions.

A més, aquest mes de novembre tenen lloc la majoria de jornades de bones pràctiques que tanquen el cicle anual de les comunitats de pràctica. En aquestes jornades es pot visualitzar la salut en general de les comunitats i els canvis que es produeixen. Aquest any, en què segons els models teòrics de creació de CoP hauríem d’enfilar l’etapa de declivi i baixada de producció, anem de sorpresa en sorpresa.

Efectivament, les comunitats es transformen i si en un principi ja assumíem que no tots els grups eren CoP en sentit estricte, sinó que hi hauria comunitats de professionals que treballarien en clau interna per millorar els seus productes i serveis, també ens trobem cada vegada més amb processos més oberts. Això es fa evident en CoP transversals i obertes, les quals es nodreixen per treballar de membres de fora de l’organització. Això explica, per exemple, l’èxit de treball i de convocatòria de la V Jornada de Prevenció i Mediació Comunitària i de la II Jornada de la Comunitat de Pràctica de la CIRSO de Tarragona. I també la III Jornada d’Assessorament Tècnic Penal, que va convocar més de 200 persones, la gran majoria de fora de l’organització: estudiants i professionals d’àmbits diferents del Departament de Justícia debatent i aportant idees sobre els productes presentats i implicant-se en la seva millora. Va ser fascinant. Teniu la crònica d’aquesta jornada en el post anterior, on trobareu la clau de l’èxit: l’aportació d’una nova eina que interessa dins i fora. Es tracta d’una guia per avaluar la credibilitat dels testimonis en violència de gènere. Un treball de dos anys i que segons els experts en la matèria és una aportació de gran rellevància. Estem tots molt contents.

Sobre la imatge: Start line (c) takkaria CC BY – 2.0

Jesús Martínez
Jesús Martínez

5 thoughts on “Escalfant els motors per a la V Jornada: el que hem après de les comunitats de pràctica

 1. Doncs serà qüestió que arribem ja a la jornada!!!!Respecte de la jornada de l’equip penal, va ser molt interessant i el producte que van presentar novedós i prometedor.

  M'agrada

 2. Estem d’enhorabona perquè assolim els 5 anys amb diverses comunitats més que en perfecte estat de dinamisme i amb ganes de continuar col·laborant i produint coneixement: hem desmuntat algunes teories! I les taules rodones, em temo que seran denses denses, però amb alguna sorpreseta 🙂

  M'agrada

 3. Sens dubte, el dia 30 serà un dia molt important per a la gent que considerem que l’Administració pot millorar molt si deixa que els seus professionals participin de tots els processos i metodologies de treball col·laboratiu. Les arquitectures participatives al voltant del coneixement, les persones entussiastes, la sol.lució a problemes recurrents de la seva pràxis diària, el potencial de les TIC, l’aprenentatge informal…tot en una sola sessió!!! Us felicito, gent del CEJFE i de Justícia, jo estic aprenent molt.

  M'agrada

 4. Efectivament, Dani: fa una mica de por quan se us sent parlar tan bé del Compartim a tot arreu. Vaig coincidir amb el Toni Colomé a Agricultura i sentint-lo a parlar del Compartim em va fer una impressió, buf! El nivell d’autoexigència i de responsabilitat cada dia és més gran: esperem que tot surti bé!

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s