II Jornada de Bones Pràctiques de la CIRSO a Tarragona

cirso_25112010El dia 25 d’aquest mes, just nou mesos després de la constitució formal, la jove comunitat de pràctica CIRSO Tarragona va celebrar la II Jornada de Bones Pràctiques amb la finalitat de presentar i valorar col·lectivament el producte de coneixement elaborat al llarg d’aquests intensos 9 mesos de treball col·laboratiu. Teníem a les mans el Pla estratègic de les polítiques socials d’execució penal de la CIRSO al Camp de Tarragona, però teníem al cap i a flor de pell un cúmul d’experiències individuals posades al servei de la comunitat. Les més de 5.000 consultes i 500 aportacions individuals fetes al portal de la comunitat, el conjunt d’aprenentatges produïts, la satisfacció de compartir els coneixements, la complaença de comprovar que les dificultats individuals són comunes i, per tant, la solució haurà de ser col·lectiva eren sensacions latents a la sala d’actes del Col·legi d’Advocats de Tarragona.

La incertesa i el component de repte que va acompanyar l’inici d’activitats de la comunitat de pràctica, amb una bona dosi de treball i entusiasme, ha donat peu a la constatació d’uns objectius ara assolits.

L’elevat nivell de participació del conjunt de membres de la comunitat ha confirmat l’encert de la metodologia de treball col·laborativa i la idoneïtat tecnològica del portal e-Catalunya per dur a terme projectes com el que hem desenvolupat.

El Pla estratègic representa un veritable full de ruta de les accions i possibilitats del conjunt d’actuacions adreçades a millorar l’eficàcia en els processos d’inserció de persones sotmeses a dificultats vitals i que passen per la intervenció judicial.

S’ha fet evident que existeix una mirada més transversal de la intervenció amb penats, considerats sovint com una competència exclusiva dels serveis judicials, aïllats de la intervenció comunitària i, per tant, allunyats d’una efectiva reinserció social i comunitària.

Van participar a la jornada la majoria dels membres experts de la comunitat i altres professionals interessats en aquesta experiència. Ramon Gutiérrez Coronado, president de la CIRSO Tarragona i director dels Serveis Territorials de Justícia a Tarragona, va presentar el Pla estratègic. També hi va haver dues taules rodones en què es va aprofundir en els resultats del treball i la metodologia emprada. En totes les intervencions es va fer palès l’encert de l’experiència i la necessitat de donar-hi continuïtat. A més a més, es va destacar el fet que el patrimoni experimental i de coneixements produït s’ha de reinvertir en futurs projectes adreçats a la millora de les intervencions en matèria de reinserció social.

Francesc Moreno
fmoreno_espinosa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s