Celebrem cinc anys del programa: V Jornada Compartim

Montserrat Tura i Roser BachAhir va tenir lloc al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada la V Jornada Compartim: cinc anys de programa en què les comunitats de pràctica han anat passant per aquelles fases que Carlos Merino ens explicava temps enrere (CoP incipient, CoP en desenvolupament i CoP desenvolupada). El programa de la Jornada era llarg i va comptar amb moltes intervencions: potser per això aquest post és més llarg de l’habitual.

La consellera de Justícia, Montserrat Tura, ens va explicar l’expansió i consolidació del programa en aquest cinquè any d’existència i en va animar els membres a arribar tan lluny com puguin per estendre el treball col·laboratiu. Va repassar els èxits del 2010 i també va esmentar algunes CoP sorgides aquest any.

Carl Haggerty i Jesús MartínezCarl Haggerty, expert en mitjans socials i comunitats de pràctica, que treballa al Consell del Comtat de Devon, va donar algunes pautes sobre com la col·laboració social pot millorar les organitzacions en temps d’austeritat i va fer un èmfasi especial en l’ús de xarxes socials, l’estalvi de costos i en la necessitat de canviar els processos.

A continuació, es va fer una taula rodona en què diversos ponents van explicar les seves experiències de treball col·laboratiu: Daniel Giménez, de l’Agència de Protecció de la Salut, va ressaltar la confecció del Pla de gestió del coneixement elaborat de baix cap a dalt; Francisco Javier Calderón, del Govern de les Illes Balears, va comentar l’experiència d’implantació de CoP coincidint amb la implantació de l’administració electrònica; Enric Herranz, de la Diputació de Barcelona, va explicar l’experiència de la Comunitat de Recursos Humans, formada per 1.400 persones; Joan Mayans, d’ACC1Ó, va parlar dels grups de treball en el portal de coneixement L’Anella, i, Gerard Vélez, de La Caixa, va explicar el funcionament i els objectius de Virtaula.

Després de la pausa, dues experiències més de treball col•laboratiu i dinamització social: Juan Francisco Delgado Morales, director general del Consorci Fernando de los Rios, va explicar el projecte Guadalinfo, i Antoni Roig Telo, director del Programa de Comunicació audiovisual de la Universitat Oberta de Catalunya, va descriure dos projectes audiovisuals participatius.

I va arribar l’hora de les experiències viscudes dintre del programa Compartim. Es van fer tres taules rodones paral·leles per tractar tres temàtiques diferents: tècniques de dinamització, ús innovador i eficient d’eines i productes de coneixement elaborats.

Taula dinamització comunitatsA la taula Tècniques de dinamització, moderada per Antonio Olaya, tres e-moderadors (Susana Gracia, Julio Zino i Francesc Moreno) van explicar les tècniques que els havien resultat útils a l’hora de dinamitzar les seves respectives comunitats.

Taula Ús innovador einesA la taula Ús innovador i eficient d’eines, moderada per Lídia Serratusell, diversos membres del programa van presentar algunes eines usades per engegar projectes o per fer difusió del coneixement generat i de les quals s’ha fet un ús innovador: el Butlletí InfoEducadors (Joan Antoni Martínez Torres), el butlletí InfoBiblioteques (Eulàlia Sau), la carpeta d’eines del mediador (Mònica Díaz Alonso), l’entorn personal d’aprenentatge (PLE) per a juristes de centres penitenciaris (Joan Galeano), el bloc i el PLE de la Biblioteca del CEJFE (Montserrat Garcia Rabinad) i el bloc social (Núria Vives).

A la taula Productes de coneixement elaborats, moderada per Marina Cerdà, les e-moderadores corresponents van presentar els productes que havia elaborat la seva CoP:

 • Rosa Maria Aragonès: Revisió de la Guia d’avaluació del testimoni en violència de gènere
 • Margarita Llauger i Laura Matas: Guia d’activitats de lleure per a centres de justícia juvenil
 • Salvador Miquel: Pla estratègic de les polítiques d’execució penal de la CIRSO al Camp de Tarragona
 • Núria Mora: Valoració de la mediació penal juvenil per víctimes i infractors
 • Montserrat Sánchez: Programa d’educació emocional en l’àmbit penitenciari
 • Sònia Marco: Bones pràctiques per a monitors artístics de centres penitenciaris
 • Ansel Guillamat: Innovació en la difusió i implementació de la mediació des del Centre de Mediació

Ponències creuadesAnàvem exhaurint el matí, però encara ens quedaven quatre ponències creuades en què es va analitzar el present i el futur del treball col•laboratiu i es va fer balanç entre el valor i el cost que té des de diversos punts de vista: Eugenio Moliní, d’Atractor; Enric Senabre, de l’Observatori per a la Cibersocietat; Jordi Graells, de la Direcció General d’Atenció Ciutadana, i Ignasi Alcalde, consultor en CoP i treball col•laboratiu, van anar desgranant diversos temes per avaluar el cost que suposa invertir en treball col·laboratiu i analitzar com pot ser el futur.

Per finalitzar la Jornada, la directora del Centre d’Estudis Jurídics, Roser Bach, va agrair la implicació de tots els membres del programa en l’impuls del treball col·laboratiu en les seves respectives comunitats i va assenyalar que el Departament de Justícia ha sabut detectar i incorporar les noves inquietuds i demandes, d’aquesta nova societat més tecnològica i participativa, en metodologies de treball i aprenentatge eficients.

espelmaJa passada la Jornada, avui és moment de reflexió i autocrítica: hem d’extreure conclusions de la Jornada d’ahir i està clar que hem iniciat una etapa en què ens cal més especialització perquè en algunes de les intervencions que vam sentir ahir ens explicaven experiències que, com a programa, ja hem superat i, d’altra banda, que va ser una jornada massa atapeïda. Iniciem, doncs, la preparació de la VI Jornada amb la vista posada en l’especialització i la concreció del temps perquè puguem tenir també espais de debat i interacció, que ahir vam trobar a faltar. No deixarem d’aprendre tant de bones com de males pràctiques: i és que l’experiència acumulada aquests cinc anys ens ha de servir d’alguna cosa.

Vídeos a Youtube

Presentacions a Slideshare

Fotografies a Flickr

Núria Vives

nuria_vives2

6 thoughts on “Celebrem cinc anys del programa: V Jornada Compartim

 1. Comparteixo amb tu Núria la valoració de la Jornada, pel meu gust excessivament densa. Vaig trobar a faltar espai pels debats i resulta molt estressant fer les coses mirant el rellotge perquè anem tard. De totes maneres, enhorabona perquè va ser una jornada interessant i el projecte segueix caminant a bon pas.

  M'agrada

 2. Bona feina a la jornada, jo no vaig poder seguir-la tota, però he parlat amb companys que van anar i hi hi ha unanimitat que va ser molt interessant, tot i que es va acumular molta informació.

  Enhorabona perquè 5 anys en contextos virtuals no són fàcils.

  Una salutació, i continuem creixent. Joan.

  M'agrada

 3. Una jornada molt interessant, especialment la ponència de Carl Haggerty, tot i que només ens va fer un estat de com es poden aplicar les xarxes socials a les organitzacions. Em va agradar que no només parles de costos, que es sovint del que més es parla i que posés sobre la taula altres barreres d’entrada.
  També molt interessant les taules rodones simultànies, llàstima que pel temps la interacció amb el públic i les exposicions quedessin limitades.

  M'agrada

 4. Susana: quasi sempre estem d’acord, oi? Gràcies 🙂

  Joan: i tant! seguim endavant!

  Miquel: gràcies pel teu post i gràcies pels diversos comentaris a altres entorns 🙂

  Sergi: és que estem molt en sintonia. Gracies a tu 🙂

  Cristina: doncs és que precisament estem interessats ara a avaluar els costos, el ROI i tot el tema econòmic que això comporta. Efectivament, ens va faltar interacció amb les persones: apuntat queda! Gràcies 🙂

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s