XII Seminari Compartim: eficiència i productivitat en època de xarxes

___________________________________

Actualització

Tancada la inscripció al Seminari perquè s’ha superat l’aforament de la sala. La sessió s’emetrà en videostreaming i es podrà seguir des de tinyurl.com/22asessioweb

___________________________________

Procrastination

Tots hem tingut algun cop la sensació, després d’un llarg dia de feina, que no hem fet res de productiu. Per sort, també passa al contrari: hi ha dies que no sabem per què som molt productius i eficients. Darrerament sentim molt a parlar d’un terme que, de cop i volta, s’ha posat de moda amb l’aparició i l’ús generalitzat de les xarxes socials: la procrastinació, però què és la procrastinació? com podem treure’n profit? hi ha alguna manera de disminuir els dies improductius i augmentar els dies superproductius?

El 24 de gener de 2011, de 9 a 14 hores, al Centre d’Estudis Jurídics, Jeroen Sangers, José Miguel Bolívar, Dolors Reig i Alfonso Alcántara ens explicaran recursos i tècniques que ells mateixos utilitzen per ser més eficients i productius.

Precisament, Alfonso Alcántara, @Yoriento, em va descobrir ahir una nova eina que ens permet convertir en RSS les llistes que hem elaborat a Twitter: un bon invent quan no disposem de temps per llegir allò que ens podria interessar a Twitter i que ens evitarà procrastinar, ja que no hem d’accedir a Twitter, sinó directament al nostre lector d’RSS.

twitter-lists

L’eina: Twitter Lists 2 RSS, una pàgina ben simple, neta i clara, per cert. Només cal inserir-hi l’URL de la llista que haguem creat a Twitter (per exemple, la llista del Compartim: http://twitter.com/compartim/compartim) i aquesta aplicació ens donarà els fils de subscripció RSS a la llista (seguint el mateix exemple, per si us hi voleu sindicar: http://twiterlist2rss.appspot.com/compartim/lists/compartim/statuses.rss)

Ens expliqueu les vostres experiències? Algun truc que feu servir i us faciliti la vida? Totes les aportacions que recollim, les comentarem el dia 24 de gener a l’espai de participació oberta dels assistents. Jeroen Sangers, José Miguel Bolívar, i Alfonso Alcántara, moderats per Agustí Brañas, conversaran sobre les ponències i també sobre les preguntes que haguem publicat en aquest espai amb la finalitat de compartir tots plegats bones pràctiques de productivitat.

Us hi esperem!

Programa del Seminari (PDF)

Sobre la imatge: Procrastination (c) Frederic Poirot CC BY-NC-ND

Núria Vives

nuria_vives2

19 thoughts on “XII Seminari Compartim: eficiència i productivitat en època de xarxes

 1. Vull agrair, abans de res, la disponibilitat dels experts que ens acompanyaran en la Jornada.
  Crec que ara mateix, el seu testimoni i experiència ens pot ser molt útil per encarar aquesta nova etapa que s’enceta.Per a mi tots són exemples del que es pot fer amb (sobretot) disciplina personal. Parlarem de més ingredients, pero jo em quedo amb aquest.

  M'agrada

 2. Em sembla tot plegat molt interessant, m’hi sento molt identificada en el tema que proposeu,
  per la meva tasca professional em cal ser molt organitzada i disciplinada i pensar en tots els processos i passos a donar. Una eina que fa poc vaig descobrir i que ajuda a organitzar la informació és el programari freemind, d’accès gratuït, ideal per crear mapes mentals, organitzar i relacionar la informació amb icones que et permeten distribuïr-la segons les prioritats o estats de gestió.

  M'agrada

 3. Gràcies, Lídia. Efectivament, els mapes mentals ens ajuden a organitzar-nos la feina: ens permeten esquematitzar idees i conceptes i ens faciliten la resolució de problemes i qüestions que sovint semblen més complexes del que són.

  M'agrada

 4. En el meu cas, una eina que m’ha resultat especialment valuosa ha estat la retransmissió via streaming d’alguna de les sessions del Compartim. La possibilitat, doncs, d’accedir d’aquesta forma al CEJFE evitant els desplaçaments i la corresponent pèrdua de temps és una de les troballes més productives que ha trobat aquest de Lleida.

  M'agrada

 5. Tens raó Joan Antonio. Estem intentant milorar el ample de banda del CEJFE per tal que no
  es talli i sigui segura la emisió. La productivitat en formació va per aquí. Es poden fer sessions informamatives via streaming sense necessitat que la gent abandoni el seu lloc de treball.

  M'agrada

 6. Dins del “Compartim” cada seminari, cada sessió formativa o cada jornada de bones pràctiques ens aporta idees noves a incorporar amb vocació sostenibilitat en el temps i també alguna eina nova per fer-te la vida més fàcil. Lidia hauràs de resevar-te un café amb mi per donar-me mes detalls del programa freemind per poder recolçar tot el que estic dient.
  Jesus el programa te una apariència molt interessant, tot i que el terme disciplina personal es un concepte molt dificil de treballar, pero encara més d’incorporar-lo. Ja has pensat en la necessitat de fer una segona edició per als que son una mica mes anàrquics.

  M'agrada

 7. Felicitacions pel debat preparatori del XII Seminari Compartim! Com sempre, poder aplegar idees que faciliten l’eficiència en la nostra feina és una iniciativa molt interessant, que facilitat la participació de la gent 😉
  En el meu cas, un recurs que m’ajuda moltíssim és compartir la lectura de feeds en el lector d’RSS Google Reader. Cada cop que hi entro, és com si llegís les notícies del nostre àmbit d’intereès, amb tots els usuaris amb qui hem decidit seguir-nos conjuntament.
  Es tracta d’un canvi de procedir molt gran: basar-nos en el coneixement col·lectiu per afrontar la complexa realitat que ens envolta. La inversió inicial en temps que has de fer compensa, amb escreix, els resultats que després n’obtens: pots seguir els continguts i les infos que es produeixen relacionats amb la teva feina en una magnitud molt més gran i de més qualitat (perquè ja te l’han filtrada la gent amb interessos afins als teus).
  En fi, un bon exemple de col·laboració aplicada ja als processos en què treballem!

  M'agrada

 8. Em deixeu bocabadada amb el que heu anat dient…Jo sóc d’una altra escola…Reprenent el que deia el Jesus, per mi l’efectivitat personal es relaciona absolutament amb la disciplina que m’imposo. En psicologia hi ha un vell terme que resumeix una mica d’on deriven les meves estratègies…es diu superego, i ja Freud en va parlar….Això si, la meva autonormativitat imposada millora força quan hi addiciono tècniques per optimitzar el meu estat d’ànim quan he d’afrontar tasques, i hi ha qüestions ambientals que també col·laboren (llum, espai…)

  M'agrada

 9. Joan Antoni, Antonio, Jordi, Mercè: gràcies per explicar les vostres vivències.

  Mercè: tots som de la mateixa escola, però treballem en llocs diferents. Potser per això, hem enfocat de manera diferent els recursos que usem precisament perquè treballem en àmbits o amb eines diferents, però les que tu esmentes ens serveixen a tots. I tant! Personalment, m’aniria bé que detallessis aquests factors ambientals o les tècniques per optimitzar l’estat d’ànim que ens fan ser més productius i eficients.

  M'agrada

 10. Em sembla que pot ser una eina molt útil ja que tot sovint tenim sobrecàrregues de feina i SEMPRE
  queda algun tema pendent, què us he d’explicar que no sàpigueu.
  Doncs espero poder aprendre moltes eines per a gestionar millor el meu treball.
  De trucs… intentar treballar en silenci, sobretot en hores que no sonin els telèfons, jeje. intento
  demanar ajud en els moments oportuns, allò de delegar.
  Tenir llistes de correus que faig servir sovint i per grups de treball, molta organització.
  Ja veieu cap cosa de l’altre món, per això m’anirà bé el seminari 🙂

  M'agrada

 11. Hola de nou….
  Bé, sobre les qüestions ambientals són bàsicament hàbits d’ergonomia…Vigilar la distància entre el teclat i la pantalla i jo…el respatller de la cadira (que el poso en posició basculant, ja que em va bé poder prendre perspectiva del que estic redactant tirant-me enrera…- és com donar-li una perspectiva des de fora-). A mi personalment m’agrada, quan puc triar, treballar quan hi ha foscor (és una sensació de amjor concentració…). Això, és clar, només em serveix per preparar coses quan sóc a casa, no en hores de feina…

  Quant a la qüestió de l’estat d’ànim: el primer és escollir quin estat d’ànim vull tenir (això es pot escollir….), focalitzar-me inicialment en els meus aspectes forts quant a l’estructuració i consecució dels objectictius de la tasca (la tasca no és només una; per a mi té múltiples subobjectius, més fàcilment assolibles); visualitzat el producte final per tal de permetre’m veure la possibilitat d’un resultat real i que convingui amb les exiogències que m’he plantejat; anticipar el benestar que sentiré quan doni la tasca per conclosa (es resulta útil tenir a mà un llistat de tasques per fer i anar-les tatxant a mesura que les vaig fent…). No sé si us he aclarit gaire, però és difícil això de fer indicadors sobre qüestions tan abstractes…

  M'agrada

 12. Bon dia a tothom,

  Jo us explicaré els meus secrets (o no… mmm… 😉 ) el dia de la trobada, ara el que voldria és avançar una pregunta als ponents i així, com que aquell dia n’hi haurà moltes, m’asseguro la resposta 😉

  Hi ha alguna manera de mesurar la productivitat personal (de la mateixa manera que ho fan les empreses)? perquè no m’agrada gens que una de les coses més importants a l’hora de treballar (sobretot quan ets tu mateix qui organitza el flux de feina) sigui quelcom que depèn de la maleïda frase “tinc la sensació…”
  …..

  ¿Hay alguna forma de medir la productividad personal (tal y como hacen las empresas)? Porque no me gusta nada que uno de los temas más importantes a la hora de trabajar (sobre todo cuando eres tú mismo quien organiza el flujo de trabajo) sea algo que depende de la maldita frase “tengo la sensación…”.
  …..

  Gràcies per endavant /gracias de antemano.

  M'agrada

 13. La veritat és que les aportacions són molt interessants i fa cosa de dir-hi res… ja tinc ganes que arribi el dia de la Jornada per poder continuar aprenent! Però, si m’ho permeteu, hi afegeixo el meu gra de sorra…

  Tenir una rutina diària a la feina, i a la vida en general, per a mi és essencial: m’aporta valor i em fa més eficient i productiu. Personalment, considero que un bon manteniment de l’agenda, independentment del seu format, és fonamental: jo prenc nota de tot!

  Pel que fa a les xarxes, i només per posar un exemple, a mi, com a novell que sóc, m’aporta moltíssim coneixement l’ús que faig de Twitter i Facebook. Aquest avantatge, però, hauria pogut esdevenir un inconvenient sense una bona llista o grup de persones a qui seguir: paquets reduïts i especialitzats de persones i institucions que em permeten compartir, connectar i aprendre (els ponents de la Jornada i tots vosaltres hi sou, és clar, ;p).

  Estic d’acord que no sóc ‘massa científic’, però tinc la sensació que aquesta manera de fer em permet d’estar al dia d’aquest món apassionant de les tecnologies de la informació i la comunicació d’una manera breu i ordenada.

  Fins dilluns!

  M'agrada

 14. M’atreveixo a participar en aquest interessant debat. A mi personalment, una de les eines que em facilita el estar informada és el butlletí electrònic que des de la comunitat hem posat en marxa. Ha estat una manera de centralitzar tota la informació que ens arriba de fora (cursos, activitats, notícies…); la que generem des del propis grups de treball a la comunitat (tres en marxa actualment); ens permet fer enquestes sobre temes puntuals i mantenir-nos en contacte amb aquesta publicació periòdica que ens estalvia un bon nombre de mails i que ens permet tenir tota aquesta documentació organitzada i estructurada i que sempre podem consultar. Gràcies als companys que ho han fet possible.

  M'agrada

 15. Hola a tots,
  Jo l’eina que estic fent servir últimament i que m’ajuda a tenir controlada la informació que m’interessa, i control i accés ràpid a les eines web, és el daschboard de Netvibes. L’he configurat com el meu entorn personalitzat de recursos i aprenentatge, i l’estic trobant molt útil, ja que si no he disposat de gaire temps, com a mínim, en 10 minuts puc saber si tinc alguna informació crítica, deixant per a un altre dia la rellevant.

  Us convido a fer-la servir.
  Una salutació, Joan.

  M'agrada

 16. Hola,

  Nosaltres fem servir Netvibes per seguir diferents temes que són del nostre interès: turisme, tecnològia, cursos de formació, notícies, etc. Realment ens és de gran ajuda.

  També fem servir el Facebook per comunicar-nos diariament amb els nostres amics de Can Bonet (Turisme rural) i publicar les novetats de la comarca i esdeveniments.

  You Tube: http://www.youtube.com/canbonetturismerural per penjar els vídeos de les nostres activitats a la zona i donar valor al que tenim al costat de casa (Sant Martí Vell).

  M’agradaria poder venir al seminari però no podré, la meva pregunta és: tots aquells que no podem assistir a la trobada on podem trobar el vídeo del seminari?

  Molt agraït

  Jordi
  http://www.canbonet.com

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s