Innovar en formació: experts en aprenentatge al nostre abast

El dia 1 de març, en el marc de la III Sessió sobre Innovació en Formació, que organitza el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, tindrem l’oportunitat d’escoltar grans referents del món educatiu i l’aprenentatge que ens parlaran (i debatran) sobre el que està succeint en aquest camp tan important.

Tal com s’anuncia al programa, si hi ha algun sector estratègic sobre el qual recau més pressió per transformar-se i respondre a les altes expectatives que genera, és el de la formació. I aquests canvis estan adreçats tant a la institució acadèmica (primària, secundària i universitat) com a la formació corporativa. L’impacte que està tenint la nova producció i consum de coneixement en la societat digital ha estat l’últim factor que ha acabat per evidenciar encara més la crisi: els models tradicionals formaven persones adequades per a les societats industrials (compliment dels horaris, disciplines d’atenció, repetició, acumulació de coneixement, etc.), valors ara, però, insuficients.

Creiem també que estem en una època de transició on encara no està perfilat quin serà el nou escenari. Per a alguns, la tecnologia pot accelerar l’aprenentatge (i, a més, sense gaire esforç). D’altres, per contra, denuncien els efectes contraproduents que pot comportar una intensa relació amb la tecnologia (un excès en l’ús) i aprenentatge. Què quedarà de tot això en el futur? Evolucionarem de forma natural en aquest escenari que defineix noves formes d’aprendre amb Internet? Hem de reivindicar noves figures (mediadors de coneixement –curators-) que ens ajudin a ajustar les expectatives i ens facin més eficients respecte del flux d’informació que trobem a les xarxes?

Aquests són interrogants als quals tractarem que responguin els experts que hi assistiran. En el primer bloc, Sebastian Barajas i Javier Martinez Aldanondo centraran les seves intervencions al voltant de la formació i l’aprenentatge organitzatiu: learning by doing i aprenentatge en les organitzacions, respectivament. En el segon bloc, Dolors Reig i Alejandro Piscitelli se centraran més en l’àmbit tecnològic i la seva relació amb l’aprenentatge.

Finalment, hem tingut la sort de poder comptar també amb dues persones de gran vàlua que faran les reflexions finals. D’una banda, Ferran Ruiz Tarragó, un referent en el àmbit tecnològic i educatiu a Catalunya, i Sergio Vasquez, un líder en innovació en formació.

Programa de la III Sessió sobre Innovació en Formació

Sobre la imatge: Baby feet (c) rjacklin CC BY-NC-SA

Jesús Martínez

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s