Presentació del llibre Educar a la pantera

Presentació del llibre Educar a la pantera;El passat dimarts, dia 15 de març, vaig assistir a la presentació del llibre Educar a la pantera al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada. La presentació, a càrrec de l’autor, Ignacio García-Valiño, va anar seguida d’un debat en el qual es va poder aprofundir en algunes de les tesis que s’hi exposen.

És cert que la convocatòria presentava l’atractiu d’un títol una mica enigmàtic i curosament matisat pel subtítol, Comprender y corregir la conducta antisocial de los más jóvenes. L’autor ofereix en aquest llibre la seva visió personal sobre històries reals de menors i joves amb trastorns de conducta i la seva interacció amb els diferents estaments socials que suposadament pretenen normalitzar-los.

Ignacio García-Valiño parla des de l’experiència professional adquirida arran de treballar i tractar amb aquests joves, descriu la crueltat de les situacions i causes que estan en l’origen dels trastorns de conducta i analitza, des de la seva òptica, l’èxit i el fracàs de diferents intervencions. La presentació del llibre, feta en un to realista que delata el compromís i la implicació professional de l’autor, no va escatimar crítiques a posicionaments academicistes i intervencions allunyades de la realitat personal que expliquen les dificultats de conducta d’alguns joves.

Aposta pel coneixement i comprensió des d’una posició propera a la història i realitat dels joves i proposa donar valor al vincle emocional que s’estableix en la construcció de les intervencions socialitzadores amb èxit. Un missatge compromès, valent i realista, no gaire freqüent avui dia, en un entorn social on els diferents estaments socialitzadors, la família-escola-serveis socials-justicia, etc. justifiquen el seu fracàs pel fet d’estar desbordats per la problemàtica, la manca de recursos o la descoordinació institucional.

El jove antisocial, igual com la pantera, es torna agressiu quan se sent perseguit i pot esdevenir realment perillós en ser ferit, però igual com la pantera, pot ser domesticat. Aquest missatge explica el títol del llibre i també en sintetitza el missatge. Caldrà tenir en compte les ferides biogràfiques per comprendre la raó de la conducta antisocial i evitar intervencions que, lluny de procurar tancar-les, provoquen que es mantinguin sempre obertes.

Per als educadors, pares i professionals la lectura del llibre pot ser una excusa per reflexionar entorn de la seva tasca i una oportunitat per revalidar el compromís professional des del convenciment que cal comprendre el jove i la seva història per intervenir educativament.

Francesc Moreno

One thought on “Presentació del llibre Educar a la pantera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s