Moodle i interculturalitat: una iniciativa per introduir les TIC en l’educació social

Des del grup Educació intercultural i TIC, us deixem la nostra visió de les jornades d’educadors socials de centres penitenciaris.

Aprofitant que la comunitat tenia diversos programes socioeducatius ens va semblar una bona idea tirar endavant un projecte pilot amb la CoP TIC i presó, per aplicar les TIC al programa d’interculturalitat de l’any 2009. Aquest projecte és el que vam intentar explicar, primer, en la presentació i després, en el taller Connecta’t, de la Jornada.

D’entrada, vam parlar del que estem fent al CP Quatre Camins: digitalitzar el programa que tenim en suport paper, havent-ne repensat les diferents activitats perquè es puguin fer en l’entorn Moodle. Així, s’assolirà un doble objectiu: d’una part, treballar l’educació intercultural, i de l’altra, familiaritzar la població reclusa amb l’alfabetització digital.

Taller Connecta’t

L’objectiu era que els participants experimentessin el Moodle d’Interculturalitat com ho faran els interns, mitjançant diversos blocs.

• A través del bloc dedicat als Drets Humans i articulat al voltant de tres eixos de sensibilització: conèixer mirant, conèixer llegint i conèixer escoltant.

• El bloc sobre gènere va girar entorn l’activitat ‘100 paraules per a la igualtat’ en què els participants havien de respondre a un qüestionari.

• Al bloc d’etnocentrisme vam treballar les activitats ‘Posa’t al seu lloc: narrant una història col·lectiva’, que utilitza com a eina el xat, i ‘Com som, com ens veuen’, basada en un fòrum de debat.

• En el bloc de diversitat cultural, concretament a l’activitat ‘Buscant notícies’, es va treballar l’eina wiki. Els participants s’hi van engrescar força i molts van demostrar un gran interès per aquest tipus de proposta.

Sense gairebé ni adonar-nos-en havien passat prop de dues hores i ja només faltava fer l’avaluació, mitjançant un qüestionari de respostes obertes de Moodle. Els comentaris van ser diversos, però en general molt positius.

Volem recordar als participants i a tothom que hi estigui interessat que el Moodle d’Interculturalitat estarà obert a visitants uns quants dies perquè la gent pugui tafanejar-hi.

Tot plegat una experiència molt enriquidora que ens engresca encara més a continuar treballant. I pels comentaris que se senten aquests dies pels centres, creiem que vam aconseguir que la gent s’ho passés bé i hi veiés la utilitat. Gràcies a tothom.

Sobre la imatge: Don’t look back (c) Pickersgill Reef CC BY-NC 2.0

Elisabet Boo, Elisenda Sancenon i Julio Zino

9 thoughts on “Moodle i interculturalitat: una iniciativa per introduir les TIC en l’educació social

 1. Enhorabona als que ho heu dut a terme, heu fet una gran feina. Pels comentaris que m’han arribat, més d’un/a educador/a farà el programa d’educació intercultural alhora que treballa l’alfabetització digital. Heu donat valor afegit al programa i un gran plus de motivació per les persones que el facin. Gràcies i de nou felicitats, heu estat els primers però crec que no sereu els últims !!!!!

  M'agrada

 2. Ha estat una iniciativa que permet visualitzar que el treball col·laboratiu si hi ha entusiasme de la gent no té límits:
  – Heu treballat dos CoPs de forma conjunta per doanr resposta i obrir una via necessaria: digitalizar els programes qeu heu fer servir tradicionalment però actualitzant-los amb els nous llenguages. I tot amb programario lliure, gratuït i dins un entorns molt poc glamuròs per aquests temes.
  Felicitats totals

  M'agrada

 3. Com que he pogut remenar les tripes del producte, sé que heu fet un producte molt útil i, ja us ho he dit un altre cop, però estic segura que us ho heu passat bé fent-lo. El millor de tot és que serà utilíssim: ara toca usar-lo!

  Enhorabona, educadores 2.0 🙂

  M'agrada

 4. Heu fet una feina genial. A mi, personalment, m’ha “picat la curiositat” i això que la temàtica no ha estat mai del meu estil. El fet d’incloure l’alfabetització digital, fer el producte dinàmic, atractiu i pràctic fa aquest programa una eina excel·lent.
  Felicitats a tots i totes els/les que heu estat darrera d’aquest projecte i mil gràcies per la vostra dedicació i implicació!

  M'agrada

 5. Estem molt contents/es amb la feina que estem fent i amb l’acollida que està tenint (i crec que transmeto la sensació de tota la gent del grup de treball). Hem aprés molt en aquest procés i esperem continuar aprenent.
  Ara venen fases molt interessants per aquest treball: com heu assenyalat, la incorporació de nous i noves companyes a treballar la interculturalitat i les TIC i el rodatge del programa amb els interns participants. L’Elisabet i l’Elisenda ja han començat a aplicar-lo al MR4 de Quatre Camins. Només començar a rodar ja ens ha donat sorpreses i ens ha transmès bones sensacions. Estem segurs que aprendrem encara molt més de les potencialitats del Moodle i dels necessaris ajustaments que haurem de fer en l’eina que hem creat.

  Volem agrair el suport que en tot moment ens han donat la Susanna Gràcia, e-moderadora de la CoP d’educador=s socials i el Jesús Martínez: tots dos des del començament es van entusiasmar amb la proposta i en tot moment ens van animar en aquest viatge cap a la digitalització del programa. També a la Núria Vives per les seves aportacions i la seva companyia en tot aquest procés.

  Personalment és un plaer treballar amb aquest grup tan creatiu i tan implicat i espero que les col·laboracions continuïn en el futur.

  (Gràcies Antonio pel vídeo de Drexler: segur que ja l’hem fet un lloc en el Moodle!)

  M'agrada

 6. Gràcies companys/es per totes aquestes paraules plenes d’entusiasme. Mai m’hagués immagina’t que em podia embrancar en un projecte com aquest, i encara que a vegades em costi i m’hi baralli, quan arribo al centre i fem les sessions amb els participants…. me n’oblido de tots aquests moments…. quina màgia tenen els ordinadors!!!! Està sient molt gratificant aquesta nova etapa de posar-lo en marxa, de provar, de rebre feed-back… Ja us anirem explicant.
  De nou mil gràcies,

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s