Jornada educadors CP: taller Agafa perspectiva

De nou per aquí, aquest cop per deixar-vos la valoració que fan del taller Agafa perspectiva, un dels cinc que es van fer a la IV Jornada dels Educadors Socials de Centres Penitenciaris, les dues persones que el van dur a terme: Antònia Guerrero i Isabel Piñeiro.

Aquest taller tenia com objectius reflexionar i analitzar els estereotips de gènere en el procés de socialització de les persones. Es va veure, a través d’una dinàmica participativa i d’imatges publicitàries, com aquests estereotips es converteixen en imperatius de gènere quan diuen com han d’actuar, pensar i sentir les dones i com ho han de fer els homes, i també com en la construcció de la subjectivitat masculina i femenina juga un paper importantíssim la publicitat, que ha creat un model de feminitat i masculinitat al qual ens hem d’assemblar si volem tenir èxit en aquesta vida (o dit d’una altra manera, si volem ser acceptats socialment). Vam veure com la publicitat està al servei d’un sistema patriarcal on els atributs masculins són valorats positivament i els femenins, negativament, i fins i tot són objecte de burla i menyspreu en alguns anuncis i acudits.

Així mateix, es va reflexionar sobre com la violència masclista és la punta de l’iceberg i que per sota hi ha la violència simbòlica construïda partint de la infravaloració d’allò femení i la cosificació de les dones (negar-los la categoria de subjecte).

Les dinàmiques van ser molt riques en aportacions de les persones participants i es va crear un fructífer debat al voltant de si hi ha d’haver mesures d’acció positiva cap a les dones, o no, a nivell social, així com sobre la importància de continuar lluitant per la igualtat d’oportunitats per a homes i dones.

Va mancar temps per aprofundir en el debat i fer una dinàmica sobre coresponsabilitat en les tasques domèstiques.

Sobre la imatge: Icebergs in Jökulsarlon (c) hubertk CC BY-NC-SA

Susana Gracia

One thought on “Jornada educadors CP: taller Agafa perspectiva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s