Intercanvi d’experiències a la Jornada d’Educadors Socials, un repte superat

Sí, no, sí, no, sí… Quan ens vam plantejar el repte del Taller 5 per a la Jornada d’Educadors Socials de Centres Penitenciaris del passat dia 23, eren molts els dubtes que ens van envair: proposar un espai d’intercanvi d’experiències dels educadors per als educadors? No estàvem anant massa lluny? Qui s’atreviria a donar el pas d’exposar davant dels companys allò que fa dia a dia al seu centre? Condicionaria això l’autoestima professional?

Tanmateix, ens hi vam arriscar. Si el repte i l’essència de la comunitat d’educadors és compartir coneixements, havíem de deixar de banda els recels i mostrar el model d’investigació-acció que per a molts de nosaltres és la pauta diària de treball.

En conseqüència, vam donar llum verda a l’espai del Taller 5. I cinc educadors i educadores van ser prou valents per presentar públicament a la resta del col·lectiu les activitats i propostes que creien que pagava la pena de donar a conèixer.

La Joana, del CP Brians II, i la Fe, del CP Brians, van explicar les seves experiències d’animació dels caps de setmana en què les dues utilitzen la mateixa estratègia de gestors i dinamitzadors culturals, però cadascuna parteix de metodologies diferents. La Teresa, del CP Ponent, ens va transmetre la seva experiència al capdavant del Programa de mobilitat segura i com progressivament l’havia fet evolucionar des del marc inicial. I, finalment, l’Antonio, del CP d’Homes Barcelona, i jo mateix vam intentar explicar com una aplicació com Netvibes pot esdevenir una eina formidable per compartir informació i recursos propis dels educadors socials. Molt ràpidament vam presentar també les interioritats de l’Infoeducadors, perquè el temps se’ns tirava a sobre. Una hora i mitja que, finalment, es va fer curta, ja que, per exemple, ens hauria agradat parlar d’EPEA, l’Associació d’Educadors Europeus de Presons. Però bé, tot arribarà.

Per tot plegat vam gaudir d’una gran jornada i agraïm la vostra confiança i suport que va fer possible que hi tingués cabuda aquest nou espai. Penso, i crec que no sóc l’únic, que tant se val que portem poc o molt temps treballant com a educadors de presons, cadascú és capaç d’aportar en la seva mesura coneixement, coneixement que incrementa el seu valor en posar-lo en circulació i compartir-lo amb la resta del col·lectiu.

Sobre la imatge: 2010_08_14 Red Arrows (c) davharuk CC BY-NC 2.0

Joan Antoni Martínez

8 thoughts on “Intercanvi d’experiències a la Jornada d’Educadors Socials, un repte superat

 1. Enhorabona als que veu fer realitat el projecte: Fe, Joanna, Teresa, Antonio i Joan Antoni. Les experiències presentades, molt valuoses. La implicació dels professionals, impagable. Un taller rodó, un éxit que tindrà continuitat a les properes Jornades. I crec que aquesta experiència no es pot quedar en només això, un taller. A les propostes de treball per aquest any trobem passar a format digital el programa de Mobilitat Segura (i aprofitar per actualitzar-lo amb les aportacions i modificacions que han anat fent els professionals que el porten a termee als centres) i l’elaboració d’un programa d’Educació d’Oci (potser les experiències de Brians I i II podrien ser el punt d’inici).

  Enhorabona de nou, una gran feina. Molt bé per la gent amb aquesta capacitat d’arriscar i d’innovar, crec que aquest és el camí. De fet, els primers que hem de valorar la nostra feina som nosaltres mateixos.

  M'agrada

 2. Ara és quan puc dir: jo també vaig ser-hi 🙂 Em vaig quedar amb més ganes del procés d’elaboració d’InfoEducadors i, a més, li hauria anat molt bé a un altre assistent, a qui li vaig recomanar perquè està a punt d’elaborar un butlletí per al seu àmbit. Potser ens ho hauràs de tornar a explicar, Joan Antoni.

  Em van entusiasmar les dues educadores de Brians i els vídeos (que ben fets!) i també la descoberta de l’Antonio (que ens fa la competència en coneixements 2.0 i d’Internet en general). I també em va quedar pendent de saber alguna cosa més de l’aplicació del Programa de mobilitat segura, però ja hi haurà més ocasions, segur.

  Enhorabona pel taller: ja ho he dit no sé on, però el taller em va passar volant. Primer vaig pensar que dues hores eren massa i després: ui, sí que ha passat el temps volant!

  M'agrada

 3. Gràcies a les dues pels vostres comentaris ;P Vam arribar al taller amb unes previsions de temps que vam haver de modificar sobre la marxa pels condicionants de la sala on ens vam ubicar. La idea era fer les presentacions de les experiències simultàniament, i no de manera lineal -la de mobilitat segura es va salvar, però. Tot i això, crec que ens en vam sortir. Per a la propera jornada, ja tenim l’experiència d’aquesta!

  M'agrada

 4. Nuria,
  Hay muchísimos educadores 5.0. Espero que cuando vean que los 2.0 somos tan inconscientes de explicar cosas con alegria e ilusión, se animen.
  Aquí, lo importante no es el número, 5,4,3 o 2, ni el dominio de Internet, de la pirateria, de las emociones, de la interculturalidad…. aquí la gracia está en compartir, en querer explicar lo que uno sabe, hace…
  No hace falta ser Punset, basta con querer ser Fe, Joana, Teresa… compañeras que explican las cosas que han hecho, cómo les han ido y te preguntan, cómo lo ves? Y tú, cómo lo haces?
  En fin Serafín, ahora unos minutos musicales

  M'agrada

 5. Totalmente de acuerdo contigo, Antonio!!!!

  Molt encertada l’elecció de la música, ets tot un crack posant bandes sonores. Gràcies.

  M'agrada

 6. M’encanta aquesta frase “cadascú és capaç d’aportar en la seva mesura coneixement, coneixement que incrementa el seu valor en posar-lo en circulació i compartir-lo amb la resta del col·lectiu” Definiu perfectament el que són i volen les CoPs. Sabem que avui de CoPs i Educació Social sou els millors experts.
  De nou felicitats

  M'agrada

 7. I tant que sí, Antonio. El 2.0 no és l’expressió d’una tecnologia: efectivament n’hi ha prou a voler compartir i vosaltres, ja us ho diu tothom, en sou un exemple ben clar. El que van explicar la Joana i la Teresa em va fascinar i no era tecnologia puntera ni 2.0, però és una gran iniciativa que es pot convertir en una taca d’oli que s’expandeixi a altres centres. I això que hi havia gent a l’aula que les anava burxant (que si incentius econòmics, que si com entusiasmaven els interns…).

  I, com diu la Susana, posant bandes sonores als comentaris ets tot un expert! I va molt bé decorar la vida amb musiqueta, i tant! Gràcies 🙂

  M'agrada

 8. Núria, jo no puc dir això de “hi vaig ser-hi”, tot i que m’hagués encantat!!! Però, estic segura que va estar molt bé perquè tots són educadors i educadores que treballen amb il·lusió i amb ganes i això es transmet. A més, són generosos/es i valents/es perquè fan això que sembla tan senzill però que realment sabem que és complicat: COMPARTIR.
  Felicitats de nou

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s