No saps el que saps o la gestió del coneixement individual

Javier Martínez Aldanondo a Catenaria núm. 60 parla de la gestió del coneixement individual. L’autor diu que coneix moltes persones descontentes amb la seva aparença física, desesperades perquè no troben la manera de baixar de pes. Massa gent, segons ell, pateix estrès i angoixa a la feina, i no per la naturalesa intrínseca d’aquesta ni pel nivell de responsabilitat que han d’assumir i ni tan sols pel tipus d’empresa.

Per què passa tot això? Treballar és sinònim d’estrès? Menjar equival a engreixar-se?

Afortunadament, igual que podem aprendre a menjar de manera ordenada, podem aprendre a treballar de manera més sistemàtica i gaudir-ne, i fins i tot, assolir l’anhelat estat de flux (estat mental en el qual la persona està completament immersa en l’activitat que executa). Si d’alguna cosa estan convençuts la majoria de directius és que les persones poden ser molt més productives i donar més quilòmetres per litre i això no significa treballar més, sinó millor.

Hi ha 3 ingredients imprescindibles amb els quals fem la feina: el coneixement, la informació que manegem i el temps.

Coneixement
Si bé s’ha analitzat a bastament la gestió del coneixement a nivell d’organitzacions, sorprenentment, s’ha explorat molt poc a nivell individual. Igual que succeeix amb les empreses, les persones necessitem un sistema que ens ajudi a gestionar el coneixement, l’únic actiu de què disposem i en el qual sempre hauríem d’estar disposades a invertir per créixer (aprendre). Com fer-ho? El primer pas és obvi: tenir un mapa de coneixement individual. Sabem molt poc sobre el nostre coneixement i la raó és ben simple, el coneixement és inconscient i com a tal, se’ns escapa. Per treure partit dels nostres actius, ens hem de conèixer fins al mínim detall. Només així podem rendibilitzar adequadament el que tenim, i saber el que necessitarem aprendre. Així, les organitzacions que s’esforcen a aplicar models de gestió per competències, en la majoria de casos, tenen seriosos inconvenients, perquè les competències parlen “del que hauria de ser” mentre que el mapa de coneixement individual parla “del que és”.

Informació
La nostra vida transcorre enmig d’un smog informatiu creixent, reflex de la complexitat d’un món canviant. Ens han convençut que és imprescindible gestionar tones d’informació i participar permanentment en xarxes socials. Rebem molta més informació de la que demanem, de la que necessitem i de la que som capaços de processar. Aquest fet ens produeix un sentiment de culpabilitat perquè no podem estar al dia, llegir i saber tot el que voldríem.

Solució, invertir l’ordre. En lloc de ser nosaltres els qui anem a buscar la informació, hem de fer que sigui aquesta la que ens trobi. Això és possible, si organitzem aquesta informació a partir d’una cadena de valors i del mapa de processos de la nostra organització, amb la previsió de les tasques de cada persona i la informació que necessiten per dur-les a terme.

Temps
Manejar adequadament el temps implica limitar-ne al màxim les interrupcions (en alguns casos convertides en addiccions) que afecten severament la nostra productivitat: trucades telefòniques, correus electrònics, xarxes socials… i que, a pesar que amplien les nostres opcions de comunicació, menyscaben la nostra possibilitat de reflexió. Per evitar-ho, no hi ha com establir un flux de treball, programat lògicament, i saber gestionar les reunions (exigir una puntualitat estricta, qualitat cada vegada menys freqüent, un ordre del dia ben pautat temporalment i fer un seguiment dels acords presos). En fi, res de nou sota el sol

Sobre la imatge: 279 of 365: You’ve Lost Weight (c) lism. CC BY-NC 2.0

Laura Villanova

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s