IV Jornada de Biblioteques Judicials

La CoP Biblioteques judicials ha celebrat, els dies 5 i 6 d’abril, la seva IV Jornada de Bones Pràctiques. I aquest any amb canvis: bibliotecaris externs convidats i una jornada de 2 dies, un de ponències i un de visites.

S’hi va convidar les biblioteques judicials de l’Estat i les biblioteques especialitzades de Catalunya, i entre els assistents hi havia bibliotecaris documentalistes del CENDOJ (Centro de Documentación Judicial del CGPJ), de l’Escola Judicial del Consell General del Poder Judicial, de la Secció de Cooperació Bibliotecària del Departament de Cultura, de biblioteques especialitzades de la Generalitat, del Parlament de Catalunya, i també de biblioteques de centres penitenciaris i públiques.

Pel fet que venien bibliotecaris “de fora”, a més de presentar els productes de coneixement del programa Compartim, vam voler també explicar qui som i què fem a la Xarxa de Biblioteques Judicials de Catalunya i ensenyar-los algunes biblioteques judicials.

De tot plegat en va sortir un magnífic programa de 2 dies.

Primer dia
Després de la presentació de Xavier Fabregat, director general de Modernització de l’Administració de Justícia, Bibiana Palomar, cap del Servei de Documentació, Biblioteques i Arxius Judicials, va parlar sobre la Xarxa de Biblioteques Judicials – orígens, desenvolupament, situació actual, tasques i missió-, i de la trajectòria com a comunitat de pràctiques en el programa Compartim des de l’any 2007.

Per la seva banda, e-moderadores dels 2 grups de treball van presentar els productes de coneixement elaborats durant l’any 2010 i amb continuïtat durant aquest any.

Grup de treball Pla de promoció de les biblioteques judicials, moderat per Ivet Adell:

– Protocol de benvinguda de nous usuaris (amb els serveis i documents que el conformen)
– Actes de celebració del Dia de Sant Jordi 2010 (i en primícia, un avanç dels actes per al Sant Jordi 2011)

Grup de treball Gestió de fons obsolets i duplicats, del qual jo mateixa sóc la moderadora:

– Aplicació del protocol per a la gestió de fons obsolets i duplicats. L’aplicació d’aquest protocol ha permès resoldre incidències i agilitar processos, així com revisar els llistats de llibres a desestimar i fer-ne difusió a altres 260 biblioteques judicials de l’Estat espanyol que ens han fet peticions de llibres.

Més tard, i a continuació d’Ibone Múgica Recalde, documentalista del CENDOJ, va prendre la paraula Carlos Martínez Gallo, cap de producte de l’Àrea de Biblioteques de Baratz Servicios de Teledocumentación, S.A., amb una ponència sobre temes tècnics d’interès per a tots els bibliotecaris judicials: el format MARC21, per a l’entrada de dades a catàlegs automatitzats, i els canvis en la nova versió d’Absys, el programa del Catàleg Col·lectiu de les biblioteques judicials d’Espanya, en el qual participen les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Judicials de Catalunya.

Segon dia
Visita a biblioteques judicials: biblioteca del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya al Palau de Justícia, biblioteca de la Ciutat de la Justícia (edifici C) i del dipòsit del soterrani, biblioteca de la Fiscalia (edifici F) i la biblioteca de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya (edifici I).

Els responsables de cada biblioteca en feien la presentació i després responien a les preguntes dels assistents, en un intercanvi distès.

La impressió general, tant dels assistents com dels organitzadors, és que aquesta Jornada ha estat un gran encert.

Presentacions publicades a Slideshare

La comunitat de pràctica de biblioteques judicials del Departament de Justícia

Aplicació del protocol per a la gestió de fons obsolets i duplicats

Pla de promoció de les biblioteques judicials

Eulàlia Sau

3 thoughts on “IV Jornada de Biblioteques Judicials

 1. Enhorabona per la Jornada, veu preparar un programa molt atractiu. M’ha agradat la idea de fer-la en dos dies, bona feina !!!!!!!!!!!!!!!!

  M'agrada

 2. Destaco la presentació tan cuidada de la Bibiana Palamar (Cap del Servei) que fa poder fer arribar als assistents i autoritats un bon resum del que ha aportat el programa Compartim al professionals de biblioteques judicials . A veure si la pengem aviat. El invitar a la resa de bibliotecaris de l’Estat també ha estat una idea molt bona.

  M'agrada

 3. Enhorabona per la Jornada a la CoP de Biblioteques judicials i a vosaltres, les dues e-moderadores, per l’èxit de la Jornada. Sembla que el Compartim es va obrint camí i cada cop més ve gent de fora a observar el funcionament, a aprendre’n. I em sembla una magnífica idea fer la jornada en dos dies de manera que el segon dia sigui una visita in situ dels llocs de què es parla: les biblioteques. Crec que a Monitors artístics també s’havia fet una experiència semblant fa un parell d’anys.

  I enhorabona també pels productes de coneixement, que ja en porteu uns quants!

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s