CEJFE/EDO 2011. “La innovació oberta (Open innovation) en el sector públic” per Esteve Almirall (2/2)

Almirall presenta l’informe Innovation in Public Sector Organisations que mostra i estudia a fons el model específic anglès d’innovació al sector públic i que respon a la qüestió How innovation is happening? analitzant aspectes diversos, com els impulsors de la innovació, els incentius, la posició davant la innovació dels Trust vs non-Foundation Trusts, l’existència de fons destinats a la innovació de manera directa, la governança, l’existència de recompenses (en diferents formes) per als innovadors.

Actualment estem immersos en un context de creixement del nombre i diversitat de serveis que s’ofereixen, de disminució de les possibilitats pressupostàries i d’una necessitat (tant per part de les organitzacions com per part de les persones usuàries) de reinventar el paper que juguen els serveis públics, amb independència que la provisió dels mateixos es faci de manera directa per les organitzacions governamentals o per proveïdors de serveis. En qualsevol cas, Almirall creu que el govern no ha de ser un expenedor de serveis, sinó un gestor de plataformes.

I Jornada CEJFE/EDOL’Open data és un bon exercici de transparència en si mateix, però perquè realment facin servei, cal comptar amb aplicacions que mobilitzin les dades, sigui implementant-les (model antic) o bé, dinamitzant el talent de la ciutadania perquè desenvolupi aplicacions (apps) que les explotin.

La seqüència de creació d’utilitat en l’explotació de les dades obertes és la següent:

  – Crear un catàleg de dades (Data catalog)
  – Convocar competicions de desenvolupament (Apps contests)
  – Involucrar els desenvolupadors potencials (Civic hacker networks)

 • Involucrar també els innovadors (Civic innovator networks)
 • Generar un “mercat” d’innovació ciutadana (Civic innovation marketplace)

Es pregunta qui són els intermediaris en el sector públic per a la innovació oberta i la resposta passa, mirant el model dels EUA com a exemple paradigmàtic de l’open innovation, per organitzacions que aglutinen persones, empreses, institucions… que tenen necessitats semblants i que afavoreixen la col·laboració entre administracions (ciutats) per compartir aquestes innovacions que es van produint (Civic Commons, Code for America…) per tal d’arribar a tants ciutadans com sigui possible.

Joan Carles Torres

2 thoughts on “CEJFE/EDO 2011. “La innovació oberta (Open innovation) en el sector públic” per Esteve Almirall (2/2)

 1. Gràcies, Joan Carles per fer-nos un resum tan bo. Aquest esforç que tu fas de codificar el coneixement és impagable. Gràcies a persones com tu el coneixement flueix i és una realitat tot el que parlem del nou rol del coneixement.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s