Aprenentatge informal al Departament de Justícia

Amb motiu d’aquest interessant (i necessari) debat sobre aprenentatge informal que s’ha posat en marxa al bloc company de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, ens adonem, en aquesta cultura de compartir que cada vegada s’estén més, que al Centre d’Estudis Jurídics tenim recursos no publicats  que poden ser molt útils per a aquelles persones i serveis que vulguin treballar en aquesta línia d’incentivar i estructurar l’aprenentatge informal.

Ara em refereixo concretament a una recerca de Sergio Vasquez, feta l’any 2010, on  es pretenien dos objectius:

– D’una banda, identificar les oportunitats d’aprenentatge informal a través de l’anàlisi de com els funcionaris aprenen realment a fer la seva feina quan accedeixen als seus càrrecs i com continuen aprenent després per desenvolupar-se com a professionals.

– D’altra banda, definir serveis, productes, i projectes d’aprenentatge informal.

La metodologia que es va fer servir per fer aquest estudi va consistir en una sèrie d’entrevistes a una mostra representativa dels funcionaris del Departament de Justícia; en total 21 persones, de les quals 9 eren tècnics (arxivers, bibliotecaris, juristes, psicòlegs, etc.) i les altres 12 exercien càrrecs de comandament (gestors o directius). Les entrevistes es van fer majoritàriament de forma individual, tot i que algunes es van fer en grup.

El treball, com es pot observar a l’índex, s’estructura en dues parts: una, de fonamentació, on s’explica com aprenen a fer el seu treball els funcionaris del Departament i una altra on s’ofereixen propostes aplicades. En aquest estudi va participar activament Miren Fernandez, doctoranda de la UAB en aprenentatge informal.

Si esteu interessats a consultar aquest estudi, envieu-me un missatge de correu electrònic a jmm@gencat.cat

Enllaços

– Bloc EAPC

– Aprenentatge informal al Departament de Justícia (Sergio Vasquez, 2010)

– Aprenentatge social i obert a les administracions públiques (Dolors Reig, juliol 2009)

– Configuració d’entorns personals d’aprenentatge per a col·lectius professionals (Dolors Reig, gener 2010)

Jesús Martínez

3 thoughts on “Aprenentatge informal al Departament de Justícia

 1. Gràcies, Jesús, pel teu comentari! Des de l’Escola d’Administració Pública fa temps que donem voltes al paper que han de complir les organitzacions, i en concret les unitats de formació, en aquest món de l’aprenentatge no formal, i evidentment, el programa Compartim n’és una bona mostra. El que volem posar en comú en aquesta jornada que farem el dia 8 de juliol és si tots els organismes públics estan preparats per iniciar un programa com aquest, si totes les organitzacions són susceptibles de treballar en connexió… Potser tot plegat no és tan difícil com sembla, i tot és posar-s’hi. Els comentaris fets al nostre bloc ja preveuen una jornada interessant…

  M'agrada

 2. Mireia, acabo de llegir-los tot de nou, i surten un munt d’idees. És bo que agafi aquesta rellevància la discusio sobre aquest tipus d’aprenentatge, que al cap i a la fi .siguem clars- tots el tenim en primera línea, tot i uqe no en són prou conscients.
  I per descomptat, que totes les organizacions, si els estructuren bé, tenen molt marge per beneficiar-se (amb molt pocs recursos)

  M'agrada

 3. I qui millor que el Sergio Vasquez per parlar-nos de l’aprenentatge informal. Reconec que em vaig començar a introduir en aquest món de l’aprenentatge i la gestió del coneixement amb les seves explicacions, també amb les del Javier Martínez Aldanondo. Recordo també quan s’elaborava aquest estudi i les entrevistes de la Miren.

  Un dia en Sergio va venir al meu lloc de treball a fer-nos una entrevista a diverses persones del Servei i em va sorprendre com parlava amb una persona que encara és aquí i té molts coneixements, porta un camí d’aprenentatge de llarg recorregut i crec que ella mateixa no és conscient de quantes coses sap i en sap un pou!

  És un tema molt, molt interessant. Que vagi molt bé la Jornada, Mireia 🙂

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s