Taller sobre narratives digitals

Demà fa tres setmanes que vaig començar un taller sobre narratives digitals, un tema que crec que hem d’aprendre per continuar avançant en el programa Compartim. Julio Zino i Elena Martin, els professors del taller, condueixen amb una il·lusió poc freqüent el curs i m’adono que tots aprenem de tots, que ens anem descobrint fins i tot a nosaltres mateixos.

Comencem amb una definició, és clar: què són les narratives digitals. Doncs són relats de caràcter personal que combinen la narració tradicional amb elements multimèdia (fotografies, vídeos, so, música…) i es tradueixen en un vídeo.

Les característiques bàsiques són:

– La brevetat (el guió ha de tenir entre 250 a 500 paraules i el vídeo ha de durar 5 minuts com a màxim)
– La narració en primera persona
– La persona que crea la història és qui la narra i la produeix
– El programari que s’utilitza per crear-la és lliure o gratuït
– Incorpora elements multimèdia: fotos, imatges, música i vídeos.
– No és una producció professional i els mitjans tècnics són accessibles
– La vocació de ser compartida

La narrativa digital és sobretot una forma de coneixement i d’expressió que pot utilitzar qualsevol persona per parlar sobre qualsevol tema i que pot compartir amb tothom gràcies a les TIC.

El Julio i l’Elena ens expliquen que hi ha tres fases en l’elaboració del guió: l’evocació, la creació i la correcció. I és curiós que el requisit de veracitat de la història i de narrar-la en primera persona fa que durant la primera sessió una persona plori mentre relata el que li evoca una fotografia que havíem de portar al curs. El segon dia és una altra persona que, mentre llegeix el guió que ha escrit, també es posa a plorar.

Els professors insisteixen a dir que la història ha de ser personal, que no vol dir que hagi de ser íntima, però, tal com transcorre el curs, diversos alumnes comentem que potser, a més, ens serveix per fer teràpia perquè afloren molts sentiments i moltes emocions.

Encara no s’ha acabat el curs i, com us podeu imaginar, la feina que hem de desenvolupar és precisament l’elaboració d’una narrativa digital. Hi estic ben embolicada: cercant fotos, gravant vídeos, buscant la música idònia que lligui amb el guió i amb la història que explico, però és una experiència que no oblidaré i que, sens dubte, espero aplicar a moltes coses.

Demà acaba el curs i demà fem el I Festival de narratives digitals al Centre d’Estudis Jurídics.

Com a mostra: una narrativa digital molt bona, de Diego Vidart. Però escoltem-lo:

Més informació sobre narratives digitals

Center for Digital Storytelling
HD UY – Historias Digitales del Uruguayfitxer
Relatos digitales. GREAV (Universitat de Barcelona)

29.6.2011. Actualització del post

No hem acabat el curs. Després de veure totes les narratives digitals elaborades per les persones que hem participat en el curs (inclosos els conductors del taller), no només continuarem treballant en grup a l’espai que tenim a Moodle, sinó que diverses persones aficionades a la fotografia ens hem ofert a compartir imatges pròpies perquè les puguem utilitzar tots els  companys.

Crearem, doncs, un repositori d’imatges. Continuarem contrastant les narratives que fem i les experiències aplicades que portem a terme. D’alguna manera, ens constituïrem en comunitat.

Aquest taller ha estat una experiència inoblidable de descobertes: hem après què són les narratives digitals, com elaborar-les, hem après a usar algunes eines per crear-les, però sobretot hem conegut persones i hem obert un espai on tinc la sensació que hi abocarem moltes coses, un espai on compartirem no només aquestes imatges, sinó moltes altres coses.

De moment, us deixo la fotografia del grup i felicito tots els companys, tots, perquè de tots hem après alguna cosa i entre tots hem après moltes coses. Gràcies especialment, Julio i Elena per fer-ho possible. I gràcies també, Iciar, per les fotos.

Núria Vives

One thought on “Taller sobre narratives digitals

  1. Estic totalment d’acord, Núria. Ha estat molt més que un curs. I suposo que no és una casualitat. El plantejament de treball que han fet el Julio i l’Elena ha fet que puguem copsar en primera persona tot allò que genera el procés de narrar-te, per a tu i per als altres. Un tresor.

    Rosa

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s