Comunitats de pràctica per a la gestió del coneixement a les organitzacions al Departament d’Agricultura

El Servei d’Organització del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), des de fa un parell d’anys i en estreta col·laboració amb la Subdirecció General de Transferència i Innovació Agroalimentària, el Centre de Formació i Estudis Agrorurals i el Centre d’Estudis Jurídics del Departament de Justícia ha organitzat diverses jornades per potenciar una nova forma de treball a l’Administració per tal de gestionar el coneixement resident en les persones des de l’ús de metodologies de treball fonamentades en comunitats de pràctica.

Ahir, 30 de juny, es va apostar de forma decidida per aquest model amb la realització del curs “Comunitats de pràctica per la gestió del coneixement a les organitzacions”, primer pas per a la creació de comunitats de pràctica al DAAM, en el marc de l’aplicació del Pla de gestió del coneixement al Departament presentat a la Direcció del Departament.

El curs volia marcar un canvi respecte d’anteriors jornades i es va desmarcar del model habitual per potenciar la participació activa de tots els assistents –prop de 70 persones del DAAM vingudes de tot Catalunya– tant de forma individual com col·lectiva amb la realització de diversos tallers fonamentats en tècniques de Gamestorming, que potencien la innovació en les organitzacions.

Aquest tarannà participatiu es va complementar amb ponències que emmarcaven els conceptes teòrics a treballar. Francesca Cañas i Jesús Martínez van ser els responsables d’aquesta part, que es va complementar amb experiències d’èxit a la Generalitat de Catalunya sobre l’ús de les comunitats de pràctica per a la gestió del coneixement. A la tarda, vam comptar amb Daniel Giménez, que va presentar la comunitat de pràctica de l’Agencia de Protecció de la Salut. També van presentar les seves respectives comunitats en el marc del programa Compartim: Eulàlia Sau i Ivet Adell, e-moderadores de la comunitat de biblioteques judicials; Paco Moreno, de la comunitat CIRSO de Tarragona, i Susana Gràcia, e-moderadora de la comunitat d’educadors socials de centres penitenciaris.

La jornada va finalitzar amb la presentació de la comunitat de pràctica Desenvolupament Rural en Xarxa per part de Josep M. Martí, que aplega els agents del territori com organismes i entitats que treballen la metodologia LEADER a Catalunya

La jornada es va desenvolupar en un excel·lent clima de treball i va generar una ingent documentació gràfica i escrita que ara caldrà analitzar.

Presentació Francesca Cañas

Presentació Jesús Martínez

Presentació Eulàlia Sau / Ivet Adell

Presentació Paco Moreno

Presentació Susana Gracia

Laura Lorenzo

Laura Lorenzo

3 thoughts on “Comunitats de pràctica per a la gestió del coneixement a les organitzacions al Departament d’Agricultura

 1. l’enhorabona per la jornada; per a mi va ser un plaer poder explicar-vos la nostra experiència de treball col.laboratiu en CoPs, iniciada molt valentment al 2008 per un equip d’entussiastes que ara, al 2011, encara manté aquest entussiasme inicial acompanyat d’un grau de maduració òptim. Veig moltes moltes oportunitats de CoPs transversals Salut-DARP. Gràcies per escoltar-me i, sobre tot, moltes gràcies per compartir.
  dani gimenez roig (membre de l’Equip de Gestió de Coneixement de l’Agència de Protecció de la Salut)

  M'agrada

 2. Per part de l’equip promotor ( Carles Folch, Gabriel Esquius i una servidora): Moltes gràcies a tots dos!!

  Per part nostra és una aposta decidida per les CoP al DAAM (Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural) com a una de les metodologies clau a implantar en el marc d’un Pla per la Gestió del Coneixement que, esperem i hi treballem, sigui aprovat i recolzat per l’equip directiu.

  Pensem que és del tot demostrat l’eficiència i eficàcia que té la metodologia de les CoP per gestionar l’actiu vital del gruix d’equips de treball tant de l’administració com de la majoria d’organitzacións: el coneixement.

  Alhora, pensem que és el moment idoni ja que la condició de crisi econòmica fa que molts dels processos s’alenteixin precisament per manca de pressupost. Això possibilita que les persones que fan possible la tasca del DAAM puguin disposar de temps per facilitar la implementació real del Pla de Gestió del Coneixement des d’una adequada adquisició de competècies per conformar CoP’s, entre d’altres actuacions.

  GRÀCIES PEL VOSTRE SUPORT – no és possible incrementar el tamany de lletra però si fos seria tamany 100 – i, sobretot, per ser referent intern a la Generalitat de Catalunya i arreu.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s