Ecos de la Jornada TIC i Presó

Han passat uns quants dies des de la II Jornada TIC i Presó i teníem pendent una valoració. Ara és el moment de fer balanç de la Jornada.

Des del començament ens havíem plantejat que l’objectiu principal havia de ser mostrar tot el que es fa amb les TIC en el camp educatiu de les presons. I aquest objectiu s’ha assolit, ja que s’hi van van presentar les 24 experiències que es duen a terme a 8 centres, vinculades amb l’educació reglada, la dinamització comunitària, l’alfabetització digital, el reciclatge i la formació professional ocupacional.

Vídeos d’un dels 6 espais d’experiències: CFA Jacint Verdaguer (1) i CFA Jacint Verdaguer (2).

Això a banda, la Jornada va permetre vincular els professionals amb interessos comuns i definir línies de treball col·laboratives a emprendre durant el proper curs, com ara, la creació d’un banc de recursos socioeducatius, la utilització d’entorns virtuals d’aprenentatge específics per a presons, l’extensió de l’experiència de l’ACTIC a altres centres, etc.

Volem destacar, també, la manera com es va dissenyar el programa. Com ja vam comentar en un anterior post, la Jornada es va organitzar a a partir d’un procés participatiu que aplegava més de 30 professionals de diferents centres penitenciaris i de les entitats que col·laboren en projectes TIC a presons, mitjançant la plataforma Moodle del projecte AlfaDigital.

I acabem amb les bones sensacions que ens va transmetre la ponència “Antimanual de bones pràctiques: la nostra experiència construint espais TIC al barri de la Mina“, que va fer David Picó Amador, dinamitzador de projectes TIC i educador del Grupo Unión, al barri de la Mina (Sant Adrià de Besòs). De nou es van complir les nostres expectatives: reflexionar i fer propostes des de les pràctiques, mostrar com les TIC són eines de dinamització que s’han d’inserir en projectes globals i comunitaris, on els seus efectes esdevenen “reals”. De tot això ens va parlar David Picó en la seva presentació, enregistrada també per cejfe.tv.

La Jornada va estar transmesa via Twitter amb el hashtag #TICi Preso. Els interns dinamitzadors de les Ciberaules del Centre Penitenciari Lledoners van participar en un dels espais en directe, via xat del Moodle AulaVirtual (una experiència prou interessant sobre la qual parlarem més extensament en una altra ocasió).

Finalment volem agrair la implicació de tots els qui van participar en l’organització de la Jornada, la dinamització dels espais i les presentacions de les experiències i a tots els que ens han donat el seu suport perquè la Jornada hagi estat un èxit.

Sobre la imatge: Echo point, Overland track – 7.jpg (c) Harrison Jaffe CC BY-NC-SA 2.0

Julio Zino

3 thoughts on “Ecos de la Jornada TIC i Presó

  1. Va ser una jornada molt interessant. Em va agradar molt com va explicar David Picó l’experiència a La Mina i totes les coses, no només en referència a l’alfabetització digital, que s’hi estan fent.

    En canvi, em va saber greu perdre’m el taller sobre blocs a la presó. En vaig triar un altre sobre programari lliure i reciclatge d’ordinadors, també molt útil, i on també es va parlar de Moodle. Una jornada molt recomanable!

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s