AulaVirtual, una experiència amb Moodle a presons

Durant la Jornada TIC i Presó del programa Compartim, del passat 2 de juny, vam presentar l’experiència de l’AulaVirtual, que estem duent a terme als centres penitenciaris de Catalunya. AulaVirtual és un entorn d’aprenentatge basat en Moodle, accessible des de tots els centres penitenciaris a través d’Internet, destinat a treballar de manera virtual (com a suport de les sessions presencials) amb els interns.

Per què estem impulsant aquesta iniciativa?

  • En primer lloc, perquè l’AulaVirtual crea un entorn de col·laboració entre els diferents professionals dels centres. Es poden, per exemple, preparar de manera col·laborativa cursos i compartir-los entre diferents professionals i diferents grups.
  • En segon lloc, perquè permet la possibilitat d’estendre aquesta col·laboració més enllà d’un centre. Es podrien, per exemple, compartir cursos entre diferents centres i, el que és més interessant encara, es podrien formar grups d’interns de diferents centres penitenciaris.
  • En tercer lloc, perquè l’AulaVirtual permet la participació de manera permanent o puntual de personal extern als centres. Per exemple, docents o dinamitzadors poden impartir i dinamitzar mòduls de formació des de fora dels centres de manera virtual en cursos amb interns.

A més d’aquests avantatges socioeducatius, l’AulaVirtual, en estar basada en Moodle, ofereix també un entorn “segur” de treball. Els cursos poden integrar la major part dels recursos que utilitzen i les activitats es fan en l’entorn virtual. Moodle permet també administrar diferents nivells de permisos als usuaris, cosa que enforteix aquesta “seguretat”. Com a detall d’aquestes possibilitats, durant la passada Jornada TIC i Presó, vam utilitzar el xat (eina de Moodle) com a instrument de la participació sincrònica dels interns dinamitzadors de les ciberaules en la presentació de l’experiència sobre el seu paper en la formació d’altres companys per l’ACTIC i en el curs I això és art?

AulaVirtual: esquema de participació en els cursos

Quins usos n’estem fent?

Hem iniciat el projecte de l’AulaVirtual de manera pilot amb el grup d’interns dinamitzadors de les ciberaules del Centre Penitenciari Lledoners (Bages), a través del curs I això és art?. L’experiència ha estat altament motivadora per a tothom i molt enriquidora. Us n’explicarem tots els detalls en un proper post.

També hem instal·lat en l’AulaVirtual el curs Interculturalitat, que vam desenvolupar amb la CoP Educadors socials i estem duent a terme una prova pilot amb interns del CP Figueres.

L’AulaVirtual és un projecte que ja ha superat la fase pilot i que a partir del setembre estarà obert a tothom que vulgui fer-ne ús: mestres, educadors socials, monitors, psicòlegs, pedagogs i al personal que duu a terme projectes als centres.

En definitiva, un projecte basat en Moodle, que és programari lliure, i que estarà dinamitzat per gent compromesa amb l’educació i l’aplicació de les TIC en el nostre àmbit.

Julio Zino

One thought on “AulaVirtual, una experiència amb Moodle a presons

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s