Quan tornem de les vacances, més narratives (digitals)

Com ja va comentar Núria Vives en el post “Taller sobre narratives digitals”, des del mes de juny estem vivint de manera intensa la màgia de les narratives digitals (ND). El taller, que vam batejar Digi-Tale (tale en anglès vol dir “conte”), va durar 4 dijous i va tenir la particularitat de constituir-se en una petita, però molt entusiasta comunitat de treball. En cada sessió vam gaudir amb les creacions dels participants, compartint dubtes i esforços fins arribar a “l’esdeveniment més esperat”, el Festival de les Narratives Digitals: fer partícip el grup de les nostres històries i rebre’n el millor premi, els comentaris (sincerament) elogiosos de les companyes i companys de taller. Han estat 15 històries que ens continuen atrapant amb la seva força i emotivitat cada vegada que les tornem a visionar. En conjunt, una experiència amb un sabor totalment “Compartim”!

El taller ens ha permés viure directament la potencialitat i la versatilitat de les ND:

 • estimulen la imaginació, l’expressió oral i escrita i la creativitat
 • enceten processos reflexius i d’investigació: fer-nos preguntes, buscar respostes, documentar-nos
 • produeixen relats molt atractius amb una tecnologia molt accessible
 • possibiliten compartir punts de vista personals i vivències molt directes, sobre processos comuns i més generals
 • situen la mirada en els protagonistes i valoritzen aquest nivell en la descripció i explicació de la realitat
 • serveixen també per narrar les nostres històries dintre d’organitzacions (i per reflexionar-hi i explicar-les).

De cara a la tornada de vacances, volem continuar aprofundint en les possibilitats de les ND: aplicació als projectes socioeducatius en què estem involucrats, posar a prova la seva capacitat com a eina de comunicació d’experiències, estendre el seu ús al nivell de les persones amb les quals treballem…

Tenim molts plans amb les narratives digitals, entre altres, una nova edició del taller. Consulteu el programa i si podeu reservar les dates i participar-hi, gaudirem junts d’aquesta experiència. I com que encara no tenim definits els continguts públics de les ND del taller, us deixo aquesta petita mostra: un exercici tècnic que tot i que l’anomenem “pseudonarrativa digital” reflecteix alguns dels aspectes que hem comentat abans.

Bones i reparadores vacances!

Julio Zino

4 thoughts on “Quan tornem de les vacances, més narratives (digitals)

 1. Hola Julio, te puedo asegurar que además de darle difusión a las ND y todas las puertas que pueden ir abriendo, voy a fomentar su uso en mi trabajo cotidiano tanto en Jornadas como con los municipios en los que estamos impulsando proyectos de prevención de la delincuencia…..
  Gracias de nuevo a tí y a Elena por el taller tan creativo y cálido que hemos compartido
  Buen verano y nos vemos a la vuelta
  un beso
  Ana

  M'agrada

 2. És indubtable que les ND enganxen i les persones que hem participat en el taller ho estem experimentant aquests dies. Com diu Julio la versatilitat i potencialitat de les ND és molt gran, però crec que el seu caràcter personal i vivencial les dóna una riquesa díficil de ser compartimentada en una llista tancada. Els matisos i accents són propis i intransferibles en cada ND. Les que n’hem fet una, ho sabem prou bè. Per això estic segura que les seves aplicacions professionals també ho seran i constituiran una eina creativa, imaginativa i sobretot, enriquidora de la nostra feina.
  Bon estiu a tothom!
  Elena

  M'agrada

 3. Estic totalment d’acord amb l’Helena. És difícil sintetitzar en poques paraules totes les possibilitats que donen les ND, però sens dubte, la creació personal d’una ND posa en marxa processos de reflexió, autoconeixement i aprenentatge de manera integrada, com poques eines que jo conegui. Des del punt de vista educatiu és fantàstic, perquè són precisament aquestes tres coses les més valuoses que des de l’escola es volen potenciar. Recomanaré a tots els meus companys que participin en aquest taller.

  Bon estiu!

  Rosa

  M'agrada

 4. Ja tenia jo ganes de pertànyer a alguna CoP i aquesta m’agrada i molt. Crec que podem fer molts bons productes i que, espontàniament, s’ha creat una comunitat que pot anar més enllà de la idea original del curs: hi ha hagut molt intercanvi d’informació, filtració de coneixements d’uns cap als altres.

  I, sobretot, hem après a fer narratives digitals i és, com molt bé expliques, tot un procés: primer te l’imagines d’una manera, però després el vas adaptant perquè la conjunció imatges, veu i música quadri perfectament (o el més perfectament possible, vaja). És un procés d’aprenentatge i de gaudiment ideal!

  Que tingueu molt bones vacances i gràcies pel curs! Sobretot l’Elena i tu us mereixeu un descans 🙂

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s