II Simposi Internacional de Teatre a les Presons

Del 6 al 10 de juliol, es va celebrar a Berlín el II Simposi Internacional de Teatre a les Presons, a la seu de l’Institut Cervantes, el qual va aplegar professors de teatre que treballen a les presons de tot Europa i Llatinoamèrica. Del Departament de Justícia, hi vam assistir Oriol Bosch, monitor de teatre de la Model, i jo mateixa, que ho sóc al Centre Penitenciari Brians 2.

L’objectiu essencial era fer una trobada de professionals per intercanviar idees, presentar enfocaments i metodologies de treball i trobar nexes comuns, amb vista a l’acceptació i integració social del treball teatral en l’àmbit penitenciari. En definitiva, a partir de conèixer les diverses realitats del col·lectiu, establir unes pautes genèriques per canalitzar esforços.

En els últims deu anys, el teatre a les presons està essent molt reconegut per les institucions penitenciàries per la seva tasca socialitzadora, cultural, educativa, creativa i de reinserció. Igualment, s’està valorant la importància de representar les obres no només per als reclusos, sinó també per a les famílies dels interns i el públic en general. Fins i tot es considera fer representacions a l’exterior en actes benèfics, teatres comercials i centres cívics.

Al centre penitenciari Tegel, a Berlín, vam assistir a una adaptació de El Quixot, també oberta al públic i a les famílies, a càrrec de la companyia AufBruch. Tant la posada en escena com la força interpretativa dels actors van ser espectaculars, un magnífic treball d’equip.

Al CP Zeithain, situat a Dresden, Baixa Saxònia, els participants al Simposi junt amb els alumnes de l’Institut Cervantes vam poder veure Terror im Pazifik, una obra amb un extraordinari moviment escènic, i on els actors van demostrar una gran energia i entusiasme.

En la visita a les instal·lacions dels tallers artístics del centre, el director ens va comentar la seva rellevància en els programes de tractament i també que aquell és el centre amb l’índex més baix de violència de tot Alemanya i en el qual hi ha una millor convivència entre reclusos i personal. A Alemanya els monitors artístics són contractats, igual que a Catalunya, per Justícia.

Per part nostra vam presentar en una ponència el treball realitzat durant set anys a presons, la metodologia que utilitzem i el video-art Oteiza, reconegut pel Museu Oteiza de Navarra (2010) i seleccionat en el festival internacional IDN Imatge Dansa i Nous Mitjans a Barcelona (2011).

Han estat uns dies molt productius, de conèixer, descobrir i aprendre, que hem valorat molt tant l’Oriol com jo, perquè ens han proporcionat molt bons moments amb altres companys amb qui compartim inquietuds, però sobretot perquè ens han donat l’oportunitat de contrastar enfocaments metodològics, enriquir-nos i guanyar coherència.

Sobre la imatge: theatre romain acta arelate db 6 (c) la Ville d’Arles CC BY-NC-2.0

Itziar Añíbarro

One thought on “II Simposi Internacional de Teatre a les Presons

  1. Una magnífica experiència, Itziar, Oriol! Segur que pels dos serà molt profitosa de cara a la programació del pròxim curs. Una llàstima que des de l’Administració no es fomenti més l’intercanvi de coneixement i pràctiques amb professionals d’altres països i encara siguin activitats circumscrites a iniciatives i inquietuds personals.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s