“I això és art?”, un curs Moodle que obre moltes perspectives

En un post anterior us vam parlar del projecte AulaVirtual: una plataforma Moodle destinada al treball directe amb interns i internes dels centres penitenciaris de Catalunya.

Una de les activitats pilot de l’AulaVirtual va ser el curs “I això és art?”, que vam desenvolupar entre els mesos d’abril i juliol al Punt TIC del Centre Penitenciari Lledoners.

El curs estava destinat al grup d’interns dinamitzadors de les ciberaules dels mòduls amb els objectius següents:

• Familiaritzar-los amb l’entorn virtual d’aprenentatge Moodle.
• Fer-ne un test previ abans d’aplicar-lo a les ciberaules, potenciant així el paper dels dinamitzadors i la seva implicació en la tasca que desenvolupen.
• Reflexionar i debatre sobre què és l’art al llarg de 5 blocs temàtics i una avaluació final.

Atès que el tema central del curs era l’estètica i l’art, això ens va donar la possibilitat d’incloure molt material gràfic en la seva estructuració i fer-lo visualment atractiu.

A banda de l’estructura i dels continguts, el més interessant i innovador del curs va ser el procediment de treball. Hi havia diversos fòrums de debat temàtic i un de general sobre el curs i l’entorn virtual d’aprenentatge, on els interns van poder expressar les seves opinions, crítiques i suggeriments. Així mateix, el fòrum es va revelar com l’eina clau per assolir la interacció entre tots els participants i potenciar la filosofia constructiva en què es basa Moodle.

Durant els mesos que va durar el curs, l’AulaVirtual va permetre que els interns dinamitzadors —des del Punt TIC del CP Lledoners— i els tècnics de la Unitat de Nous Projectes —des de Barcelona— participéssim en els debats i intercanviéssim punts de vista sobre els temes proposats. És a dir, establir un canal de comunicació entre el centre i l’exterior i mantenir un sistema de treball virtual que va afavorir la pràctica i la vivència directa d’un aspecte de l’alfabetització digital difícil de ser tractat en un entorn tancat.

Una altra experiència que va motivar molt els participants va ser la utilització del xat com a eina educativa. Durant la Jornada TIC i Presó del programa Compartim es va connectar en directe el Punt TIC del CP Lledoners i el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada i es va encetar un xat sobre el que significava el curs “I això és art?”, què els estava aportant i què opinaven sobre l’aprenentatge per mitjà d’una plataforma virtual. El mateix xat també va permetre transmetre les presentacions que es feien a la Jornada, en forma de petits missatges comentats pels participants des del Punt TIC. Tot plegat, una mostra de la potencialitat de les TIC en l’àmbit educatiu de les presons i de la seva aplicació als centres penitenciaris.

El curs ha finalitzat. Ha arribat l’hora de fer balanç. Són molt els aspectes positius que destaquem: grau d’implicació dels participants, interès per un tema inicialment allunyat de les seves motivacions, demanda de més cursos d’aquest tipus, aprenentatge de la matèria i desenvolupament de competències informàtiques…

No obstant això, també hem de plantejar-nos aspectes a millorar per a la propera temporada, com són l’ampliació de la participació al curs d’interns d’altres centres i aprofitar l’experiència per potenciar l’ús dels entorns virtuals i la connexió dels centres amb actors externs.

Per a tots nosaltres, “I això és art?” ha constituït una oportunitat magnífica d’aprenentatge i de consolidació de la presència de les TIC en els centres penitenciaris que ens encoratja a continuar treballant en aquesta línia.

Sobre la imatge: Under the Influence of Cubism (c) Señor Codo CC BY-NC-SA 2.0

Julio Zino

2 thoughts on ““I això és art?”, un curs Moodle que obre moltes perspectives

  1. Enhorabona, esteu fent una gran tasca introduint les TIC (potser millor TAC?) i obrint noves finestres (literalment i metafòricament) en els centres. Seguirem col.laborant.

    M'agrada

  2. Estupenda iniciativa, tant des del punt de vista de la rehabilitació per als interns que s’impliquen en aquest procés com des del punt de vista tecnològic amb l’ús de Moodle. Vaig assistir a un taller (crec que era a la jornada d’educadors socials de centres penitenciaris) on s’explicava aquesta experiència i em va semblar que havia funcionat molt bé, que els resultats eren sorprenents, ja que els interns s’implicaven molt en el projecte.

    Quan descanseu? 🙂 No pareu, Elena (i Julio)!

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s