L’e-moderador i altres nous agents de coneixement a les organitzacions

FutbolínEl canvi organitzacional no és gratuït ni és obvi. De vegades –i de forma potser massa optimista– creiem que només caldria pujar a l’onada (introduir programari social, posar en marxa estratègies de gestió del coneixement com les comunitats de pràctica, fer servir dipòsits digitats d’informació, impartir formació relacionada, etc.) i que ja vindrà tot rodat. Doncs no. Aquestes accions s’han de fer, és veritat, però només són una part molt inicial. Recorrent a un símil futbolístic, es tractaria de la pretemporada: si es fa bé, ens assegura que començarem bé la competició.

Però va més enllà: es tracta de fer una bona campanya. Per dir-ho d’aquesta manera, juguem en una lliga molt exigent, la de contribuir a fer organitzacions públiques intel·ligents i adaptades a nous reptes i exigències. I entre les exigències, s’assenyalen com a prioritàries: donar més rellevància i protagonisme al coneixement –distribuït, col·lectiu, en xarxa– i a l’aprenentatge –permanent, organitzacional, etc. Aquests ingredients (els jugadors), com a motors i palanca del canvi organitzacional, estan cridats a ser molt rellevants per completar una bona campanya i arribar en una bona posició al final del campionat.

Mantenir aquestes estratègies suposa moltes dificultats i esforç. Per tornar a fer el símil futbolístic: el nous estils de joc triguen a ser compresos –i adaptats– i cal ser molt bons per mantenir-nos davant d’equips que juguen a no arriscar-se.

Dons bé, el proper dia 21 de setembre –que no hi ha partit al Camp Nou– aprofitem per fer un nou Seminari Compartim on tindrem l’oportunitat d’escoltar uns quants jugadors nous que ens parlaran de com se n’estan sortint emprant les noves estratègies de joc. Comptem amb Dolors Reig, que presentarà tant el panorama actual com el futur d’aquestes noves professions i rols relacionats amb el coneixement; amb Steve Dale, que parlarà sobre la figura de l’e-moderador del programa de comunitats de pràctica més important a nivell internacional (Regne Unit); amb Jordi Graells, qui reflexionarà sobre xarxes, persones i coneixement, i amb Carlos Merino, que ens explicarà com aquestes noves figures s’han d’integrar dins dels plans estratègics de les organitzacions per ser rendibles.

Per completar la Jornada, hi haurà una taula rodona en què algunes persones que ja treballen en aquests nous rols ens explicaran la seves experiències i debatran sobre el significat, el present i el futur d’aquestes noves funcions: Selva María Orejón com a community manager, Alicia Cañellas com a content curator, Juanmi Muñoz com a dinamitzador de xarxes i Julio Zino i Susana Gracia com a e-moderadors.

Amb aquest post iniciem una sèrie d’interessants intervencions dels diferents participants en el XIII Seminari Compartim i que anirem publicant al llarg del mes de setembre. No us els perdeu!

Sobre la imatge: futbolin (c) Zaloa Etxaniz CC BY-NC-SA

Jesús Martínez

6 thoughts on “L’e-moderador i altres nous agents de coneixement a les organitzacions

 1. Sí, sí… però hi haurà play-off? Final a un o dos partits? En camp propi i al final en camp contrari?
  Ei, de debò m’agrada com planteges aquest inici de curs, Jesús. De moment, m’encanta jugar en el camp del CEJFE 😉 perquè sempre és una garantia de trobar grans amics i esdeveniments i actes de qualitat molt alta.

  Per part meva intentaré reflexionar sobre com els canvis de què parles, Jesús, marcaran el futur de l’Administració. Com la participació intel·ligent de la ciutadania i dels altres actors serà més necessària que mai ara que tots tenim a l’abast les eines per poder-ho fer. Però, com intervindrà la ciutadania? Influirà sobre les polítiques públiques?

  En parlarem el 21. Una última cosa: per a la meva intervenció caldrà saber llatí i, segons m’informa el Jesús, no hi haurà traducció automàtica en aquesta llengua. Qüestió de ‘retallades’… 🙂

  M'agrada

 2. Graells, tinc una mica oblidat el llatí, no fa molt més de 4 dies que l’estudiava però segur que valdrà la pena l’esforç. Un bon inici de curs, allà ens (re)trobarem !!!!

  M'agrada

 3. Tempus fugit (scripta volant et verba manent)! Així que aprofitarem aquest inici de curs que, efectivament, promet. Segur que serà un bon seminari que ens fornirà de nous coneixements i de compartir experiències noves de les quals segur que en treurem profit.

  Personalment, cada cop em sento més identificada amb els curadors de continguts i qualsevol dia d’aquests potser decideixo canviar de feina (o potser ja sóc curadora de continguts?).

  Ens veiem el 21!

  M'agrada

 4. … doncs jo del llatí, ves per on, me’n recordo (vaig fer dos anys) d’aquella frase memorable de Ciceró Quousque tandem, Catilina, abutere patientia nostra? (aquí el truc era canviar el Catilina pel nom que vulguem… (era divertit).
  Si, el truc és començar el curs amb bon humor (de supervivència quasi) i també amb qualitat. He tornat a mirar els intervinents de la Jornada i, crec que és una de les millors que hem preparat. Esperem els vostres posts, companys, amb ansietat,)

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s