Noves professions per a l’individu connectat

Tanta tecnología me líaEn aquest post revisarem els elements socials i tecnològics que influeixen en el canvi de les competències i habilitats professionals adients a la societat web, les noves funcions i fins i tot els perfils professionals de futur.

Segons un informe recent de l’Institute for the Future (IFTF), anomenat Future Work Skills 2020, cal tenir en compte una sèrie de nous factors quan pensem en les professions del futur:

L’augment de l’esperança de vida a nivell global canviarà la naturalesa del que és una carrera en el món laboral i la forma d’enfocar qualsevol iniciativa vinculada amb l’aprenentatge.

L’aparició de les màquines i sistemes intel·ligents: l’automatització en el lloc de treball farà que els treballadors humans deixin de fer tasques rutinàries i repetitives.

La consolidació d’un món computacional: la creixent presència de sensors i el poder il·limitat del processament de dades transformaran el món en un sistema programable.

La nova ecologia dels mitjans de comunicació requereix de noves alfabetitzacions comunicacionals, que van més enllà del text.

La presència d’organitzacions superestructurades: les tecnologies socials mobilitzaran noves formes de producció i creació de valor.

Un món globalment connectat: considero que és la més important i disruptiva, la que canviarà amb més força el que coneixem, especialment pel que fa a l’emergència d’un nou individu, que hiperconnectat, veurà profundament alterades les formes tradicionals d’aprendre.

Les noves habilitats o competències necessàries tindran relació amb:

 • Donar sentit.
 • Intel·ligència social.
 • Pensament adaptatiu i novell. És l’habilitat de pensar i trobar solucions i  respostes més enllà del que la memòria dicta o basant-se en regles.
 • Competències transculturals.
 • Pensament computacional.
 • Alfabetització en nous mitjans. Pel que fa a format, però sobretot, afegeixo, pel que fa al seu caràcter interactiu, social, que els apropa a les tradicionals ciències socials.
 • Transdisciplinarietat. Ens acostem a perfils professionals més amplis que mai. La importància radica en el projecte concret d’estudi, que sempre requerirà, a més, d’un equip multidisciplinari.
 • Mentalitat orientada al disseny (Design mindset).
 • Gestió de la càrrega cognitiva. Entesa com la capacitat de discriminar i filtrar la informació per ordre d’importància, de saber aprofitar al màxim el nostre potencial cognitiu.
 • Col·laboració en entorns virtuals.

A partir d’aquí desenvolupo una prospecció dels nous perfils professionals de futur, que estan relacionats amb les habilitats i competències esmentades i que crec que, per la seva importància, poden arribar a tenir una entitat com a professió per si mateixes en la nova hipersocietat.

Nous perfils professionals

1. Analista de dades: relacionat amb la recollida, visualització i tractament del màxim de dades possible. També s’anomena mineria de dades (datamining) i tracta de descriure, estudiar i predir qüestions que abans s’estudiaven amb altres metodologies (enquestes en ciències socials, assaigs clínics en medicina, etc.) o no es podien estudiar per absència de dades (com en l’aprenentatge i altres processos cognitius). Veurem sorgir, segurament, diversos professionals en cada disciplina que s’especialitzin en la nova metodologia.

2. Psicocomunicòleg social: de l’ésser humà connectat i immers en constants processos de comunicació. Expert en persuasió i influència i coneixedor de les diferències psicològiques entre l’individu social i el nou individu connectat. En un context de mitjans socials, d’autocomunicació de masses, com deia Castells, la comunicació es fa gairebé indistingible de la psicologia social i fa necessari el sorgiment d’una disciplina híbrida entre ambdues.

El perfil és similar al que entenem per community manager, però està molt més lligat als processos de participació, a la psicologia de compartir i menys a les característiques concretes de cada marca de xarxa social virtual.

3. Prospector de negoci, innovador, capaç de crear nous models de negoci, noves oportunitats en sectors que estan patint canvis importants. Té a veure amb l’observació i la flexibilitat i està en íntima relació amb l’analista de dades, executant, posant en pràctica les idees que deriven de l’observació objectiva dels indicis, indicadors, tendències, etc. que són observables a la web.

4. Innovador – emprenedor social: similar però vinculat a l’activisme, al canvi de valors bàsics a la societat. Lligat a la reestructuració o reinvenció d’aquesta nova societat d’individus connectats en què no només augmenten les possibilitats de conèixer el que som, sinó també de projectar el que volem arribar a ser. Quan parlem de revolució, que és hora, quan ja tenim les respostes, d’inventar noves preguntes, ens referim a aquest perfil professional.

5. Antropòleg intercultural: quan les empreses estan cada vegada més globalitzades, l’anàlisi cultural és important i pot significar l’èxit o el fracàs de qualsevol missatge en els social media. L’antropologia, per a l’individu connectat amb les més diverses cultures, ampliades amb les que van generant moltes comunitats digitals, continua sent fonamental.

6. Curador de continguts: de forma més genèrica podríem dir que un content curator, un intermediari crític del coneixement és algú que busca, agrupa i comparteix de forma contínua (recordem la real time web que vivim) el més rellevant (separa el gra de la palla) en el seu àmbit d’especialització.

A diferència d’altres professions, el seu objectiu fonamental és mantenir la rellevància de la informació que flueix lliure o recolzada en eines concretes per a la creació d’entorns informacionals. Com a valor competitiu, el de projectar una imatge experta i mantenir a l’última en coneixement l’empresa/organització depèn de l’execució correcta de la tasca del curador de continguts i cada cop és més vital per a la seva supervivència.

7. Organitzador de la intel·ligència col·lectiva: molt semblant al psicocomunicòleg social, però amb una tasca orientada a resultats, a l’obtenció de productes de coneixement útils per a l’organització. És una professió fonamental en la maduresa del web social, quan ja no n’hi ha prou amb dialogar amb el consumidor o usuari, sinó que caldrà mostrar que tenim en compte les seves opinions, que les reflectim en la millora dels nostres productes i serveis i/o en la nostra activitat de gestió política.

8. Expert en aprenentatge: per a l’educació, l’estudi dels processos cognitius i motivacionals lligats a l’aprenentatge, sense oblidar els socioculturals es converteixen en centrals. I no és una qüestió nova però avui, quan és possible monitorar i aplicar analítiques, programar feedbacks en l’aprenentatge en línia, fent molt més potent l’aprenentatge autònom, sembla que adquireix rellevància. Els avenços en neuroimatge també provoquen que pensem en la nova figura, que haurà d’assessorar-nos sobre l’optimització (minimització de temps i esforços) de la cada dia més important tasca d’aprendre.

A més, quan la longevitat ens fa pensar en aprenentatge per a tota la vida i l’important és saber solucionar, sovint es confon amb bretxa digital o d’apropiació, però hauríem d’anomenar-ho bretxa d’aprenentatge, l’absència de ganes d’aprendre en cada etapa vital.

9. Expert en educació de la participació. És important en moments de canvi com els que vivim, quan observem els processos d’apoderament que l’experiència de participació en el web provoca, educar una participació que no en totes les generacions es produeix de forma espontània. En l’àmbit de la participació política, si pensem en una democràcia que sàpiga aprofitar les possibilitats del 2.0, la bretxa de participació seria realment greu.

En altres paraules, com més grans són les possibilitats que ens obre la societat-xarxa, més greu es fa la possibilitat de quedar-ne exclòs. L’expert en participació serà mestre a mostrar les possibilitats de formació, subsistència, creixement personal, apoderament o resolució de les necessitats concretes que ofereix, de forma creixent, la web.

Sobre la imatge: Tanta tecnología me lía © dreig CC BY

Dolors Reig

Dolors Reig

11 thoughts on “Noves professions per a l’individu connectat

 1. Dolors, crec que encara manca una professió (la teva, ara): visualizadora de tendències en la societat xarxa;)
  Ara, seriosament, molt bona i completa entrada.El que expliques, donada la veloictat del canvi ja és més d’avui que no pas de demà. encara que s’anomenen amb d’altres nomenclatures les funcions ja són necesaries. Por ex. el que t fas en educació/aprenentatge ja és categoria de nova professió.
  Felicitats

  M'agrada

 2. Enhorabona pel post: boníssim!

  El que em sembla curiós és que aquestes professions no tenen fronteres clares i que ara mateix algunes són assumides per un sol professional. D’aquestes professions (i d’altres tan antigues com la del community manager) en parlarem al XIII Seminari Compartim, que cada dia tinc més ganes que arribi 🙂

  M'agrada

 3. El que serà també molt bo, com ja saps, serà la intervenció de Steve Dale. Aporta nou coneixement -i empiríc- sobre la figura i tasques de l’emoderador.Molt bona. A veure quan toca el seu pots al bloc.

  M'agrada

 4. Cert, Jesús, són coses que segurament ja fem però que encara no han assolit entitat pròpia.

  És curiós que cada cop que se´n parla surt gent dient que estàs descrivint el que ja fan, que ja s´han “inventat”, d´alguna manera, la nova professió. Llavors, quan se´n veu la rendibilitat i utilitat social, apareixen ja cursos, màsters, etc…

  Cert, Núria, en ocasions són més funcions professionals que professions en sí… i moltes vegades les assumeixen totes els community managers, que sembla que han de saber fer de tot. És molt important que es tracti el tema i ha estat molt ben triat pel dia 21.

  És apassionant l´època que vivim pels que ens dediquem a coses properes al coneixement…

  M'agrada

 5. Molt bona tipificació Dolors!
  D’una banda és esperançador que veure aquestes tendències professionals.
  Però d’atra banda crec que aquestes professions ja s’estan duent a terme avui dia, amb altres noms o sense nomenar, com diu la Núria, moltes estàn encarnades en una sola persona que fa el que pot per fer tot això.
  Crec que el dia a dia i el progrés ja està desenvolupant aquestes tasques que aquí s’anomenen però que encara no s’havien especificat ni etiquetat. Només cal donar un cop d’ull a les borses laborals per veure que es cerquen molts Comunnitys quan en realitat l’empresa el quevol és algún d’aquests professionals que especifiques aquí.
  En definitiva cal prendre consciència de que ja existeixen aquests professionals que aquí es descriuen, només que encara no els busquen pel seu propi nom.
  Potser a partir d’aquest article la cosa canvia.
  La veritat és que alleuja veure perfils professionals que s’adiuen amvb el que una realitza i no ha sabut mai com expressar concretament, paradoxes del llenguatge, potser.

  Us imagineu la cara que posaven els seleccionadors d’una entrevista quan apareixia jo fa uns anys amb un CV amb carreres com Psicologia i Comunicació Audiovisual? Els semblava totalment desconnectat i sense relació. I ara? que me’n dirien ara?

  Gràcies per fer-nos evolucionar i sobretot per compartir.

  M'agrada

 6. En la paart aplicada, potser és util la Jornada pels estudiants (reglats) que podem animar-los a que experimentin i barregin titulacions actuals que n’han esat separades. La setmana passada un amic meu em deia que el seu fill s’havia matriculat del grau de psicologia (UAB) i estudis de mutimedia a la UOC (visió de futur)

  M'agrada

 7. M’ha sorprès, gratament, que la figura de l’Antropòleg intercultural aparegui com un nou perfil professional. Aquesta figura fa temps que existeix però ningú sap a on ubicar-la. El que està passat és l’intercultural… Jo el nomenaria Antropòleg de la gestió del coneixement. Els estudis i anàlisis de les diferents comunitats, xarxes socials, funcionaments dels ususaris de les xarxe, que fan a partir del treball de camp i la teoria aporta informació i assessorament rellevant per a la ciutadania i per les emprsese . Son pocs els equips de treball que compten amb un Antropòles… jo ho continuu reivindicant.

  M'agrada

 8. Molt interessant el teu post, com sempre Dolors! M’agrada especialment, per la part que em toca o pot ser per deformació professional, la 9. Expert en educació de la participació i que lliga molt directament amb una cosa que diu en Bauman sobre la formació continuada: “… no hauria de dedicar-se exclusivament al foment de les habilitats tècniques i a l’educació centrada en el treball, sinó, sobre tot, a formar ciutadans que recuperin l’espai públic de diàleg i els seus drets democràtics, doncs un ciutadà ignorant de les circumstàncies polítiques i socials en les que viu serà totalment incapaç de controlar el futur d’aquestes i el seu propi”.
  D’altra part, per si algú no ho coneix, aprofito per compartir un post relacionat amb les professions que vindran publicat al blog de la BBC en castellà titulat “Las increíbles profesiones del futuro”: http://www.bbc.co.uk/mundo/cultura_sociedad/2010/04/100414_profesiones_futuro_2030_pl.shtml
  Gràcies per compartir!

  M'agrada

 9. Dolors, l’enhorabona pel post! Ara, precisament, ens cal això: anar una mica més enllà i traçar possibles camins professionals que, com dieu tots als comentaris, poden orientar vers noves professions (o noves funcions professionals).

  En destaco, per l’interès que hi tinc, la d’analista de dades: recollida, visualització i tractament, i el concepte de business intelligence. És la posada en obert de dades públiques (i també de molts altres sectors), l’avanç cap al web semàntic, la relació intel·ligent de dades, web i persones.

  En parlarem, ben segur!

  M'agrada

 10. Benvolguda,
  Estic molt lluny d’aquesta nova disciplina. M’hi estic ficant. Vaig caçar a l’aire un concepte que em va frapar… Pretenia comentar que al començament de les innovacions cooperatives i en linia la gent no hi participa però finalment s’hi van posant… 9,0,1 o alguna cosa així?

  Gràcies

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s