Dinamitzadors de xarxes

Rede ao marÉs època de nodes, de xarxes i de coneixement líquid… tot el saber és a la xarxa.

Sense pretendre ser categòrica, la frase precedent només pretén provocar i induir a la discussió i el debat. Diu George Steiner que “mai com ara hi ha hagut més informació i menys coneixement”, i segurament té raó, sobretot perquè estem en una època de canvi permanent, d’inestabilitat i fins i tot de convulsions que aguaiten al nostre estat del benestar. En aquesta societat líquida, en la qual és difícil trobar alguna cosa estable, segura, sòlida, la informació no n’és una excepció, ans al contrari és un dels elements que circulen amb més descarada fluïdesa en tots els àmbits de la vida.

Això que a primera vista podríem considerar una amenaça, en realitat ho hem de veure com una oportunitat per a la renovació, el canvi, la millora. És un revulsiu per  obrir les finestres i fer que la informació que discorre lliure i deslligadament per les xarxes digitals i tradicionals, tan impressionant com intangible, es converteixi en coneixement. Aquest és el repte que les paraules d’Steiner plantegen i intentarem respondre-li amb algunes idees que es recolzen en les nostres experiències personals.

Pensem primer de tot en quina és la nostra Xarxa Personal d’Aprenentatge (PLN) amb la finalitat de ser conscient i d’optimitzar els camins que les nostres experiències d’aprenentatge ens han fet recórrer, fent visibles els nostres passos, exploracions i descobriments que hi ha darrere del coneixement que hem adquirit fins al dia d’avui.

Dins de moltes d’aquestes xarxes personals d’aprenentatge, segur que trobarem persones, persones que ens apropen el coneixement garbellat, net, seleccionat. En molts dels casos, han liderat processos d’exploració i selecció de coneixement “interessant”, útil, pràctic… i són el que podríem anomenar dinamitzadors de xarxes, exploradors del coneixement que, una vegada descobert, el comparteixen i el difonen, professionals i/o experts de formació acadèmica heterogènia, amb inquietuds dispars i que desenvolupen professions diverses, però amb un denominador comú: ens apropen al coneixement de manera conscient i inconscient, visible i invisible, múltiple i única, amena i amb total generositat i entusiasme, pel pur plaer de compartir.

Si ens fixem una mica en la xarxa mateixa, descobrirem esdeveniments, actes i activitats que podríem anomenar franquícies del coneixement i que estan liderades per aquestes persones que les organitzen i dinamitzen.

Vegem-ne alguns exemples per entendre millor a quin tipus d’activitats ens referim:

TED, Tecnologia, Entreteniment, Disseny

TED és una organització sense finalitat de lucre dedicada a les “idees que mereixen ser difoses” i que organitza esdeveniments amb aquest mateix nom, basats en xerrades d’un màxim de 18 minuts. Va començar el 1984 com una conferència que reunia persones de tres àmbits diferents: tecnologia, entreteniment i disseny. Des de llavors, TED ha crescut per donar suport a aquells que a través de les seves idees intenten canviar el món per mitjà de diferents iniciatives i ha ampliat el seu camp d’acció a molts altres temes i aspectes de la vida i la societat: medi ambient, educació, cultura, oci, etc.

Per TED han passat alguns oradors com: Bill Gates, Al Gore, Jane Goodall, Elizabeth Gilbert, Sir Richard Branson, Nandan Nilekani, Philippe Starck, Ngozi Okonjo-Iweala, Isabel Allèn i l’ex-primer ministre britànic, Gordon Brown. Les seves xerrades poden trobar-se de manera gratuïta a TED.com i moltes estan traduïdes per persones voluntàries i subtitulades en molts idiomes, entre ells el català o l’espanyol.

A més dels TED, que són els esdeveniments globals, amb la mateixa filosofia que el TED global “idees que mereixen ser difoses”, hi ha una versió local, els TEDx, on la x = esdeveniment organitzat independentment. Per exemple TEDxRamblas o TEDxBarcelona. Un esdeveniment TEDx combina videos TEDTalks i oradors en viu.

Tucamon

Tucamon és un model inspirat en la idea TED. En aquest cas és una iniciativa sense ànim de lucre per a l’usuari final però que incorpora persones que es dediquen professionalment a organitzar les activitats i a dinamitzar el centre.

Es defineix com un “espai tecnològic d’interacció i creació” i limita la seva activitat fonamentalment a les tres seus físiques de les seves instal·lacions.

Aquest model, des del nostre punt de vista, té dos punts febles:

No és una xarxa “lliure” que neix espontàniament en funció de les inquietuds i interessos dels seus dinamitzadors sinó que es va crear per l’obra social de la intervinguda CAM (Caixa Mediterrani), la qual cosa fa témer el pitjor per a la seva continuïtat.

Té seus físiques la qual cosa limita la participació de les persones a les localitats on estan situades i està condicionat per un espai que pot desaparèixer de manera que es liquidi la seva activitat. També frena l’espontaneïtat dels potencials organitzadors i participants.

Malgrat això, la programació d’activitats de Tucamon ha estat impressionant en qualitat i quantitat i es pot accedir en qualsevol moment a tota la informació des de la seva pàgina web, en la qual es recullen els vídeos dels tallers, conferències, concerts, etc. que es van realitzant.

Hi ha altres referències similars basades en unes activitats anomenades desconferències, una modalitat de “conferència en la qual els mateixos participants i assistents prenen un paper més participatiu i actiu”. Així, per exemple trobarem:

Podcamp

Podcamp és una desconferència, on els novells i els responsables de continguts avançats s’ajunten per aprendre més i compartir els seus coneixements sobre podcasting, blocs, videoblogging, xarxes socials i altres temes.

La primera podcamp va tenir lloc a Boston, cofundat per Christopher Penn i Chris Brogan l’any 2006. Aquests dos joves volien aprendre més i compartir el que sabien sobre podcasting sense haver de viatjar a la costa oest per fer-ho i se’ls va ocórrer la idea d’organitzar una desconferència a Boston. La primera podcamp del món va tenir lloc en el Búnquer Hill Community College.

Un exemple del potencial d’aquestes trobades i de les sinergies generades el tenim a l’Innovacamp que neix arran dels contactes de PodCamp Barcelona de 2008 donant forma a una desconferència anomenada InnovaCamp Meditarrene@ i enfocada a la innovació dels països del Mediterrani. PodCamp Barcelona ha tingut tres edicions (2008, 2009 i 2010) i totes tres s’han celebrat al Masnou.

BarCamp

Un altre exemple similar a la podcamp és el barcamp. “BarCamp és una xarxa internacional de desconferències el contingut de les quals és proveït pels participants. S’enfoquen a aplicacions web en estadis primerencs, tecnologies de codi obert i protocols socials. No obstant això, aquest tipus de trobades han ampliat la seva temàtica i actualment inclouen esdeveniments participatius i oberts al voltant de temes socials, artístics, educatius… amb forts components creatius i innovadors en els respectius àmbits”.

Es pot veure l’exemple del BarCamp Spain que tindrà lloc a Sevilla el proper 8 d’octubre.

PechaKucha

Pecha Kucha Night és un altre esdeveniment del tipus desconferència amb caràcter interdisciplinari d’interacció entre els participants. Va néixer a Tòquio el 2003. Posteriorment s’ha anat estenent per tot el món.  Es tracten temes relacionats amb l’arquitectura, el disseny gràfic, la moda, la fotografia, la moda, el cinema, la publicitat, la medicina, els negocis o l’educació.

L’esdeveniment consisteix en una sèrie de presentacions d’idees, projectes, dissenys sobre els temes escollits. Les presentacions han de tenir unes característiques especials: entre 12-15 ponents exposen les seves idees, projectes, dissenys en una presentació que dura 6 minuts i 40 segons a través de 20 diapositives de 20 segons cadascuna.  Això fa que el públic gaudeixi d’una gran diversitat de presentacions en un breu espai de temps.

“En finalitzar les presentacions, l’esdeveniment es transforma en un espai de trobada entre els participants, provocant la unió entre innovadors amb diferents perfils creatius. És el moment de trobar treball, un soci, d’apropar-se als ponents amb preguntes, de gaudir de l’ambient, la música, de conèixer persones, les seves aspiracions, inspiracions…” PechaKucka Sevilla.

Kfé Innovación

Kfé Innovación és un format de trobada d’origen espanyol (mig català, mig andalús) sorgit a cavall entre Sevilla i Barcelona i impulsat per la @margaojeda, en el qual 20 persones es reuneixen entorn d’un cafè per parlar de temes relacionat amb la innovació.

La primera sessió va tenir lloc el 2 de juny de 2010 a Sevilla, centrat en el tema de “Internet i Innovació” i va ser conduït per @anafmora.

Qualsevol persona en qualsevol lloc del món pot ser organitzador d’un kfé i apuntar-se a les trobades simultànies que s’organitzen.

Per organitzar un Kfé Innovació només es necessita una cafeteria amb wi-fi, un compte de Twitter i reunir 20 persones. Les converses, així, es barregen via xarxes socials entre tots els participants de les diferents seus.

En el kfé Innovació 04, que es va celebrar el 7 de juny de 2011 de 18 a 20 h, van participar 49 seus d’Espanya i d’arreu del món i prop de 1.000 persones van estar connectades en temps real via Twitter i, en algun cas, per streaming, per parlar de ciutats educadores.

HybridDays

Per acabar, farem un esment a Hybrid Days, una iniciativa molt nova nascuda de l’Observatori per a la CiberSocietat que pretén ser un “nou model de congrés experimental, rupturista i digital. Hybrid Days és un esdeveniment transmèdia que imagina alguna cosa que ja estem creant: la societat híbrida, on coneixement i pràctiques es generen en un punt intermedi entre el virtual i el físic”.

Hybrid Days tindrà lloc a Internet i a seus físiques de tot el món entre els dies 15 d’octubre  i 30 de novembre de 2011.

En definitiva, només cal seguir de ben a prop els moviments de la xarxa per adonar-se que, cada vegada més, ens trobem persones amb un perfil que té, entre d’altres, característiques com iniciativa, capacitat d’organització, motivació, compromís, responsabilitat, coneixement de la xarxa i de les tendències que s’hi apunten, xarxa de contactes i un esperit positiu i innovador.

Seran els futurs dinamitzadors de xarxes? Sens dubte és un valor en alça que cal tenir en el punt d’observació.

Sobre la imatge: Rede ao mar (c) Miriam Cardoso de Souza CC BY-NC-ND

Juanmi Muñoz
@mudejarico

13 thoughts on “Dinamitzadors de xarxes

 1. La veritat, Juammi, després d’aquesta exhaustiva repassada, ens adonem de com ha canviat el món. Tots aquests elements són recents i conformen una gran plataforma de coneixement que és ja un ingredient insubstituïble en el itinerari d’aprenentatge de qualsevol persona. M’ha encantat el post ( i estic desitjant escoltar-te el dia 21)

  M'agrada

 2. En Jesús no t’ho dirà, però ja t’ho dic jo: a la V Jornada Compartim va tenir la idea de fer-nos fer un pecha kucha (no era night aquest) i la veritat és que em va costar fer-lo, però, al final em va agradar força, tot i que la temàtica de la nostra exposició no tenia res a veure amb el disseny ni la moda, però sí que vaig aprofitar algunes fotos que havia fet jo. Ens ho vam passar fer elaborant la presentació i també va ser molt còmoda la presentació perquè et permetia estar més pendent del que deies i no tant de la presentació.

  Tampoc no t’ha explicat que ell va ser present a més d’una podcamp Barcelona que, precisament, es feien al Masnou. I en canvi, jo encara no he assistit a cap podcamp. A veure si se’n fa alguna altra!

  Hem d’anar provant totes aquestes noves activitats, perquè estic convençuda que totes han de donar els seus fruits i hem de trencar la llança per anar substituint la formació tradicional. Molt bon post. Gràcies, Juanmi 🙂

  M'agrada

 3. Crec que el millor de la xarxa és que et manté sempre en estat d’alerta. Mai pots donar per fet que ja ho domines…sempre estàs aprenent. Penso que aquest canvi de mentalitat, la innovació constant i canviant, aquest aprenentatge continuat és una de les grans aportacions. Moltes gràcies pel post.

  M'agrada

 4. Certament la xarxa és un formiguer d’activitat i innovació permanent. A la que et descuides ja ha aparegut una nova iniciativa. En el món empresarial hi ha també un esdeveniment d’inspiració “TED-iana” que es diu iWeekend, nascut a Barcelona encara no fa quatre anys i com TED és una associació sense ànim de lucre que es dedica a promoure l’esperit emprenedor en les noves tecnologies. Es tracta de reunir 50 persones durant un cap de setmana per acabar creant 3 nous projectes empresarials, startsups. http://iweekend.org/es
  En quant al PodCamp haurem de preguntar als organitzadors, Chris Pinchen @cataspanglish entre ells, que també ho va ser del CityCamp BCN una altra jornada que reuneix als innovadors de la ciutat de les organitzacions governamentals, empresarials i comunitats per reimaginar la forma en què la tecnologia pot contribuir a reconfigurar el futur de Barcelona.
  Segur que el Jesús ja està donant voltes per muntar una “moguda” sui generis amb idees d’alguns d’aquest esdeveniments. No ens ho perdrem! 😉

  M'agrada

 5. Certament el panorama que planteges, Juanmi és força interessant: com les tecnologies permeten reunir gent que comparteixen interessos i al mateix temps, oferir eines, metodologies per a emprendre tasques col·lectives… cap el coneixement.
  Molt suggeridor i molt clarificador, tot plegat! 🙂

  M'agrada

 6. Us he de dir que quan llegeixo posts d’aquest estil m’atabalo una mica. Com a persona enamorada de la xarxa i aprenent continu veure tantes coses per fer i tenir tan poca disponibilitat m’entristeix… Sóc conscient que són iniciatives genials i ja ho sé que ara no toca, però encara em costa de veure com un treballador de cadira petita de l’Administració amb una jornada laboral estàndard pot accedir a tantíssima diversitat sense perdre la feina… I això que em considero una persona afortunada i que crec que he integrat prou bé la xarxa a la meva rutina! Permet-me la broma, Juanmi, però arriba un punt que més que un dinamitzador de la xarxa necessito un ‘resumidor de la xarxa’ tipus Matrix. Moltes gràcies per l’aportació i fins el 21!

  M'agrada

 7. Llegint in rellegint el post, me n’adono que hi ha un món per explorar. Noves idees, nous procediments, noves estratègies.. per resoldre o abordar velles inquietuds. No acabem de conèixer una eina que ja apareixen tres més. Per una banda m’abruma i per l’altra em motiva a seguir aprenent, a seguir investigant, a seguir explorant.
  Un post de capçalera!! (o potser aquest concepte ja és caduc??)

  M'agrada

 8. Sí Julio, la clau és compartir i aquesta és la seva “grandeur”.
  Jesús, tens tota la raó, sembla que com que el Jordi és “de la casa” les Sessions Web no tenen importància però… “chapeau” pel Jordi!
  Andreu, JAJAJA 😀 😀 😀 tu necessites un SECO (Selector de coneixement a mida) o “garbellador de coneixement a la carta” (una altra nova professió sobre la que estic reflexionant, GGG 😉 i no pateixis que tot arribarà, amb xip o sense xip però arribarà.
  I sí Montse, això de la xarxa és un cicló permanent, però també apassionant.
  Seguim enxarxats!

  M'agrada

 9. AndreuVM: la majoria d’activitats formatives d’aquest tipus es fan fora de l’horari laboral i substitueixen, està clar, aquella formació tradicional que fa anys que venim dient que cal substituir, que cal que evolucioni. Les podcamp, per exemple, es feien sempre en cap de setmana. Les pechakucha night, com el seu nom indica, es fan en horari nocturn (val, podria ser que als serenos no els anés gaire bé l’horari) 😛

  Si hi volem arribar, també hi haurem de posar una mica de la nostra part!

  M'agrada

 10. Núria Vives 🙂 : permeteu-me un petit aclariment, perquè el meu plor s’ha de llegir contextualitzat dins el programa Compartim, el lament s’ha d’inscriure en aquest objectiu que afecta el coneixement a l’Administració pública, el meu reclam és per a les activitats formatives d’aquest tipus que s’hauria de promoure dins l’horari laboral. Per què no són formats vàlids per a l’Administració experiències com les podcamp o les pechakucha night? Interpreteu ara les meves llàgrimes de dolor?

  M'agrada

 11. Hola a tothom! M’afegeixo tard a la conversa d’aquesta gran trobada que ha preparat el Jesús per al 21. Dic gran perquè només veient l’interès que desvetlla en aquesta fase preparatòria, d’escalfament de motors, ja diu que apunta alt. I tant és que coincideixi amb un altre gran esdeveniment a Barcelona. El CEJFE, Compartim, Justícia… acullen divinament les persones i s’escarrassen a programar activitats pensades per a elles. Allà hi serem 😉

  Jesús i Juanmi, gràcies per la referència a les Sessions web. Tanmateix interpreteu-les com un reconeixement a tots els que en formem part, que som els aquí presents (també sobretot la gran feinada que fan des de Difusió la Núria Vives, la Joana i tot l’equip :). Segurament les Sessions són la ‘desconferència’ més rellevant de l’Administració perquè té un format participatiu molt accentuat, que trenca motlles preestablerts (ara ja només ens falta programar-ne alguna en horari nocturn; algú s’hi apunta? XD).

  Comparteixo plenament l’esperit d’aquest magnífic post. També l’observació de l’Andreu, la Montserrat i la Núria que l’aclaparadora informació i continguts d’Internet ens pot atabalar i posar nerviosos quan comprovem que no som capaços de pair-la o senzillament d’estar més o menys al diu del que s’hi cou. Però, atenció, tinc una per pal·liar-ho en part que us pot anar molt bé. El dia 21 en parlem. Us ho prometo…

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s