Hi havia una vegada…

L’ancestral art de contar contes ara aplicat a la nostra feina: Contar el Compartim. Amb aquesta proposta hem engegat a la darreria del mes de setembre el II Taller de Narratives Digitals, dintre del projecte que hem anomenat Digi-Tale, tal com Julio Zino us va comentar en un post anterior (Quan tornem de les vacances, més narratives).

El projecte pretén explorar el potencial que aquesta eina digital pot tenir en l’àmbit socioeducatiu i de tractament. Formant formadors, intentem que les narratives digitals (en endavant ND) tinguin una aplicació pràctica en els diferents centres penitenciaris, generant xarxes i compartint coneixement a l’entorn d’aquesta fórmula que considerem especialment atractiva i versàtil i que permet desenvolupar una metodologia adient als objectius del projecte AlfaDigital i de la CoP TIC i Presó, a la qual pertanyem, i que ens vincula al programa Compartim.

Com recollia Núria Vives en el post Taller sobre narratives digitals, a partir de la seva participació en la primera edició del taller, les ND són una forma d’expressió a l’abast de qualsevol persona, que pot parlar sobre qualsevol tema des del punt de vista personal i que pot ser compartida amb tothom gràcies a les TIC.

Precisament, l’entusiasme desplegat pels participants en el I Taller de Narratives Digitals, la riquesa dels seus relats, el seu nivell d’implicació i de generosa participació, ens va confirmar com les ND encaixen plenament en l’esperit Compartim tant per la cohesió que generen, com per les possibilitats que intuïm que tenen a l’hora de ser aplicades a les organitzacions.

És aquesta vessant la que intentem descobrir i transmetre durant aquesta nova edició del taller.

Darrerament, les narratives s’obren pas amb un gran impuls dins de la comunicació i el màrqueting. Nous intents de captar l’atenció dels consumidors, models de comunicació caducs, aparició de nous canals en relació amb la democratització de les noves tecnologies, conceptes com “interactivitat”, “audiències actives”, “missatges líquids” han afavorit que el món de la comunicació assoleixi principis propis de les narratives més tradicionals, fusionant-los amb les noves possibilitats tecnològiques. Es busca l’efectivitat del missatge en una societat que amaga la paradoxa de comptar amb més persones que mai amb necessitat i possibilitat de comunicar-se i en què cada cop és més difícil trobar-ne alguna de disposada a escoltar.

En aquest context, ens vam plantejar quin sentit tenia aplicar una ND a la nostra organització i a la nostra forma de treball col·laboratiu i què podia aportar.

En primer lloc, tal com nosaltres ho entenem i ho expliquem en el taller, una ND sobre una organització ha de ser un relat personal i, per tant, autèntic, en què els seus membres narren un aspecte concret de la seva experiència. En aquest cas, en el marc del programa Compartim i del treball col·laboratiu, ho fem mitjançant una combinació entre els elements multimèdia i els tradicionals de tota narrativa, elaborant un vídeo de pocs minuts com a producte final.

En segon lloc, vam reflexionar sobre si l’esforç de demanar la realització d’una ND es traduiria en una aportació significativa al conjunt de l’organització.

Sense ànim d’exhaurir arguments, vam arribar a la conclusió que, entre altres punts, les ND:

 • Faciliten la transmissió d’experiència. Punt especialment important per a organitzacions acostumades a comunicar només procediments.
 • Generen cohesió de grup i sentiment de pertinença.
 • Donen protagonisme als membres de l’organització en fer-los generadors i transmissors de vivències rellevants per a ells i, per tant, útils per als altres.
 • Motiven el desenvolupament professional.
 • Democratitzen el coneixement, ja que tothom té una història significativa per a l’organització que pot explicar i compartir.
 • Enriqueixen l’organització amb els valors personals del seus components.
 • Afavoreixen la reflexió sobre la contribució dels membres a l’organització i d’aquesta al creixement personal i professional dels seus integrants.
 • Poden ser motor de canvi i d’innovació.

Les properes setmanes continuarem desenvolupant el taller amb la mirada esperançadora posada en l’antic art de narrar històries perquè aporti quelcom a la renovació de les nostres organitzacions i, si més no, ens permeti, al voltant del foc tribal (ara substituït per fòrum, xat, bloc, plataforma…) compartir relats que humanitzin les nostres institucions i ens apropin a formes de coneixement més flexibles, imaginatives i sempre enriquidores.

Sobre la imatge: cuento cov 6 © bodiley48 CC BY-NC-SA

Elena Martín

6 thoughts on “Hi havia una vegada…

 1. M’ha agradat molt el teu post. Felicitats. Es percep el teu entusiasme per aquestes potents eines de coneixement social i vivencial

 2. Com que vaig fer de conillet d’índies del I Taller d’ND i ja n’he vist unes quantes, manifesto la meva addicció a les ND: és increïble com passa el temps volant quan t’hi poses i el que gaudeixes mentre expliques la narrativa. De retruc, a més, es poden descobrir facetes d’un mateix que desconeixíem (i tu ja saps de què parlo, Elena) 🙂

  Gràcies a tu, per la confiança que em vas fer quan vaig gravar la primera ND, pels teus consells sempre bons i per tot el que ens heu ensenyat tant tu com el Julio 🙂

  Ah, i la nostra fascinació per les ND desembocarà aviat en una nova posta en escena que aviat podrem revelar.

 3. Realment el món de les ND t’obre una nova visió de la narració, i encara ho vius més si tens a transmissors i motivadors a l’Elena i el Julio, que et transmeten el seu entusiasme. Jo en aquests moments estic preparant la meva primera ND i suposo que no serà la darrera.

  Felicitats, per la bona feina feta!

 4. M’encanta la fotografia (felicitats)
  I també, com no, del pots i del treball i la potencialitat de la ND. No pareu, sp, fins arribar al Festival de Narratives

 5. M’agrada molt aquest recorregut que fa l’Elena per les Narratives Digitals: l’antic art de narrar històries i totes les seves possibilitats actuals. De fet, en alguns moments el post de l’Elena sembla fins i tot una ND: potser la passió, l’entusiasme, tots els sentiments que ens transmet i que s’encomanen.
  I amb aquest entusiasme continuem explorant les possibilitats i fascinant-nos amb les històries entranyables que ens conta la gent que participa als tallers.

 6. Gràcies pels vostres comentaris. M’animen molt a continuar amb la línia de treball que hem encetat amb el Julio i, sobre tot, a utilitzar aquesta plataforma per compartir descobriments, aprenentatges, aplicacions, avanços i (per què no?) dificultats que trobem en la nostra tasca.

Deixa un comentari