Repassem la VI Jornada del Programa Compartim

Inauguració VI Jornada CompartimEl 30 de novembre vam celebrar la VI Jornada del Programa Compartim al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, en la qual es va analitzar com els processos col·laboratius poden millorar les organitzacions des de diferents vessants.

La presentació de la Jornada va anar a càrrec del director del Centre d’Estudis Jurídics, Xavier Hernández, i de la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, que va destacar que necessitem idees i posada en valor de les persones i del coneixement.

Pedro Nueno ens va presentar el que ell anomena l’ecosistema pull, és a dir, allò que permet que una activitat es desenvolupi amb garanties d’èxit. Així, l’entorn natural per a l’economia del coneixement és:

 • El capital risc
 • Centres de recerca amb massa crítica
 • Professionals amb molta experiència
 • Pràctiques tecnològiques de grans empreses consultores, amb presència mundial
 • Esdeveniments tecnològics específics (fires, congressos)

Al nostre país alguns d’aquests aspectes són febles, però tenim unes àrees d’oportunitat que cal aprofitar:

 • Sostenibilitat (amb el suport de la indústria)
 • Sanitat (cal eliminar-ne ineficiències)
 • Aplicacions per a dispositius mòbils

Després d’aquestes reflexions, Elena Martin va introduir el concepte narrativa digital i es van presentar un seguit vídeos de narratives digitals elaborades per professionals de diferents àmbits del Departament que van fer palès el poder de l’emoció a l’hora de transmetre vivències i coneixement. Tothom va elogiar tant les històries que s’hi explicaven com la seva realització i ja es van entreveure possibles usos de les narratives digitals a les organitzacions.

Seguidament es va fer la presentació de la publicació electrònica Treballa diferent. Xarxes corporatives i comunitats professionals. Hi van participar Jordi Graells, Paco Molinero i Jesús Martínez, autors de diferents capítols del llibre.

El següent ponent va ser Gabriel Ginebra, que va presentar el seu llibre Gestión de incompetentes, i va exposar com gestionar els col·laboradors per augmentar la intel·ligència col·lectiva, mitjançant les accions següents:

 • Reconèixer la incompetència: quin percentatge d’incompetents ens envolta?
 • Diagnosticar la incompetència: qüestionari FouGi, 10 diagnòstics amb seqüència algorítmica.
 • Eines per tractar la incompetència: ensenyar, corregir, agrair i perdonar.

Gabriel Ginebra va posar l’accent en la importància de la motivació per animar o bé corregir comportaments en benefici del grup.

Finalment, el periodista Jaume Barberà va parlar dels mitjans de comunicació i el seu paper a l’hora d’afavorir el canvi i la transformació de la societat. Va aportar unes històries fascinants d’implicació, perseverança i superació personal de diversos col·lectius, i va concloure que la funció del periodista és ser independent i fiscalitzar el poder, perquè això és el que els ciutadans esperem d’ells.

En resum, una Jornada força intensa per l’extraordinari nivell de qualificació de tots els ponents, la diversitat dels temes tractats i l’interès que els materials que s’hi van presentar tenen a l’hora d’ajudar-nos a crear un entorn col·laboratiu exigent per a la creació i compartició del coneixement.

– Fotos de la Jornada
– La nova economia del coneixement i la recuperació econòmica (presentació de Pedro Nueno)
– El poder de la col·laboració entre incompetents (presentació de Gabriel Ginebra)

Núria Vives

Núria Vives

4 thoughts on “Repassem la VI Jornada del Programa Compartim

 1. De la xerrada del gran Jaume Barberà, sols vaig discrepar amb el paper, sobredimensionat al meu entendre, que encara atorga als mitjans de comunicació tradicional. Però, amb tota la sinceritat del món, el seu discurs, com tots els de la VI Jornada del Programa Compartim, em va impressionar: Quanta energia, quant saber, quanta positivitat!!!
  »Diuen que hi ha tres paraules molt fàcils, senzilles, tant… que de vegades les oblidem, i que ens obren el cor: per favor, ho sento, gràcies…«. Així, doncs, agafant les seves paraules us vull donar les ‘gràcies’ per haver-m’hi deixat participar, us vull dir que ‘ho sento’ per si esperàveu més de la meva participació i us demano ‘per favor’ que m’hi continueu convidant!!!

  M'agrada

 2. Tot i que per raons de força major no vaig poder participar directament en la Jornada, vaig tenir la sensació de viure molt en directe tot el que estava passant. Per una banda, per tot el procés de preparació de l’espai dedicat a les Narratives Digitals: tallers que hem fet, treball de comunitat que hem iniciat, creació de les narratives, satisfaccions pels resultats tan ben arrodonits… Per altra, perquè vam preparar juntament amb l’Elena, amb molta il·lusió la presentació pública de tot aquest treball i d’uns productes d’una gran qualitat i una gran força comunicativa (i la presentació va ser excel·lent).
  I tot això ho dic sense haver estat present i ho sé pels comentaris que he rebut i, sobre tot, pels diferents mitjans de difusió que han deixat registrat tot el que va passar el 30.11 al CEJFE: xarxes socials, posts als blocs, vídeos…
  El Compartim cada vegada més consolidat i tot un referent de present, d’avantguarda i d’innovació.
  Felicitats!

  M'agrada

 3. Per mi va ser un privilegi realitzar la presentació de les ND del Contar el Compartim, malgrat la improvisació que va suposar l’absència justificada de Julio. La força de les ND ho va omplir tot i crec que van donar un determinat to a la resta de les intervencions que van recuperar el relat com a eina de comunicació (penseu sinó com Jaume Barbarà va aprofitar les seves qualitats com a narrador en la seva intervenció). Una confirmació més que no hem errat el camí iniciat i que hem de continuar
  Gràcies Núria per la teva ajuda durant l’acte i també per incloure el link a les ND en aquest post. Ens facilita molt tornar a gaudir-les.

  M'agrada

 4. Gràcies a vosaltres: la Jornada va funcionar d’allò més bé. Fins i tot ens anem ajustant als temps marcats al Programa, cosa que ens fallava temps enrere. Gràcies, Jordi, per la teva intervenció que va ser molt bona, com el teu capítol 3 del Treballa diferent (http://www.gencat.cat/justicia/treballadiferent). Gràcies, Julio, perquè encara que no t’ho creguis, vas ser present a tota la Jornada. I gràcies, Elena i Julio, per haver-nos descobert el meravellós món de les ND!

  A mi també em va agradar molt la intervenció del Jaume Barberà, potser perquè va arribar en el meu moment de descàrrega després dels nervis passats al llarg del matí. En Barberà, està clar, era l’estrella mediàtica, però tots els ponents van fer molt bones intervencions. Està clar que el Compartim té molt recorregut encara i està clar que el camí l’anem recorrent i aprenent tots junts moltes coses.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s