El poder de les narratives

Imatge, veu, música, creativitat, imaginació. Deu relats breus, d’aproximadament 4 minuts cadascun en format digital. Deu visions personals del programa Compartim a càrrec dels seus protagonistes. Deu produccions no professionals que comuniquen coneixements, emocions, opinions, vivències reals. Les narratives digitals (ND) aplicades a les organitzacions. Una mostra més del poder d’atracció i cohesió que tenen. Això és el que es va viure el passat 30 de novembre, a la sala d’actes del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada durant gairebé 90 minuts, en el marc de la VI Jornada Compartim.

Havíem superat el repte. A finals de setembre es va organitzar el segon taller d’ND, amb la mateixa estructura i entusiasme que el primer, però amb un desafiament afegit: els participants havíem de fer a més d’una ND de caràcter personal, una altra en què expliquéssim les nostres experiències en el programa Compartim i el treball col·laboratiu. És a dir, s’havia de crear en un temps rècord dues produccions digitals de qualitat, i alhora obrir el camí a una aplicació que ens era encara força desconeguda. Des dels primers contactes amb el món de les ND, intuíem que el seu input comunicatiu podia servir perquè els membres d’una organització donessin a conèixer la seva experiència, el que significava per a ells pertànyer a una organització i participar d’un estil de treball concret. Durant la VI Jornada del Compartim ho vam comprovar.

Els autors de les ND van introduir els relats contestant una pregunta sobre la seva obra. En les seves intervencions es va posar de manifest que l’experiència de Contar el Compartim havia resultat útil, entre altres coses, per valorar el treball col•laboratiu, evocar els inicis laborals, posar de relleu la importància de treballar en sintonia amb els companys, descobrir valors essencials de l’organització, aplicar la creativitat i la imaginació a la feina, reflexionar sobre la pròpia història personal i professional, buscar noves aplicacions de la metodologia apresa…

I a continuació, la projecció de les narratives. Totes emotives, engrescadores, de producció acurada. Malgrat el seu caràcter no professional, aquesta metodologia en reforça el to personal i d’autenticitat, que els dóna poder.

Parlem del poder de les ND i potser la seva principal concreció sigui precisament l’apoderament que ens infonen. Abans dèiem que el punt de partida d’aquest procés han estat els tallers que ens han possibilitat oferir una formació i incorporar la metodologia de les ND, i conformar-nos com a comunitat de pràctiques. Diem ‘apoderament’ en el sentit que, per començar, hem hagut de trencar certs prejudicis. Tenim la creença que no podem ser creadors de històries o que les nostres històries no són interessants per als altres, que no tenim prou capacitat creativa per escriure un guió, que la nostra veu no és l’adequada per transmetre, que la tecnologia per convertir la nostra història en una producció audiovisual ens és inaccessible i reservada només a experts, que no disposem de mitjans tècnics per fer-ho possible…

La metodologia de les ND desmunta tots aquests tòpics: situa les experiències i els punts de vista de les persones en el centre de l’escena, fomenta la capacitat per treure de dins històries que hem viscut i valorar-les, ens ofereix tècniques i procediments perquè la història que hem recuperat es converteixi en el guió d’una producció audiovisual, ens situa en el procés reflexiu necessari per fer créixer i enriquir la història, activa en nosaltres un procés de cerca, d’activació de la memòria, de sistematització dels materials que acompanyen la nostra ND (imatges, vídeos, música, sons…), ens converteix en tècnics de so, en muntadors de vídeo, en exhibidors i distribuïdors de la nostra producció… i tot això, a través dels mitjans tècnics que ens ofereixen els ordinadors personals i la xarxa. No en necessitem més…

Nosaltres en cada taller destaquem la importància de viure de manera directa aquest procés, com un procediment en certa manera iniciàtic, d’un aprenentatge vivencial i significatiu, que ens fa integrar d’una manera molt efectiva la metodologia de les ND. Es tracta, doncs, d’un procés de coneixement en què s’involucren no només els aspectes racionals sinó també, i d’una manera destacada, les emocions i els sentiments.

La força de les ND està en aquesta conjunció entre l’apoderament que fa possible que expressem la nostra subjectivitat, que expliquem el nostre punt de vista i l’accessibilitat i senzillesa dels mitjans utilitzats. Les ND són així, no pretenen ser el que no són: ni documentals pretesament objectius, ni produccions perfeccionistes sobrecarregades d’efectes tècnics.

Després de totes aquestes experiències que hem viscut amb les ND creiem que aquest és l’enquadrament que els atorga força i que s’ha de continuar aprofundint en aquesta línia per consolidar el seu caràcter propi i genuí, i la seva autenticitat.

– Narratives digitals #DigiTale a Youtube

Elena Martín i Julio Zino

3 thoughts on “El poder de les narratives

 1. Gràcies per aquest magnífic post, Elena i Julio,

  Amb vosaltres hem descobert el poder de les narratives i moltes coses més. Ens heu contagiat l’entusiasme i ens heu obert la ment cap a nous camins on tots podem ser protagonistes i explicar els nostres punts de vista i experiències d’una manera diferent i eficaç.

  Hem après a escriure un guió, a rectificar-lo i a sotmetre’l a la valoració dels companys per enriquir-lo, ens heu fet treure la vergonya de sobre en enregistrar la nostra veu. Ens heu esperonat a pensar visualitzant imatges i a fer cerques d’imatges, vídeos i música per elaborar la nostra narrativa amb mitjans accessibles i senzills d’utilitzar. I tot això en un temps rècord. Tothom treballant a casa nits i caps de setmana i compartint alhora els entrebancs i les fites a través del fòrum.

  Crec que tots estem d’acord que ens ho hem passat molt bé i que hem après molt. I el cap continua donant voltes a les moltes possibilitats que obren les ND en el camp professional.

  M'agrada

 2. Hola a tots dos, Julio i Helena,
  la veritat es que al marge de la sorpresa que ens heu donat amb la presentació de les narratives digitals presentades a la Jornada, el que realment heu estat capaços es d’aixecar i mobilitzar emocions…, les vostres i les dels espectadors. Però encara més, ens heu donat pistes per fer-ho amb mètode: seleccionant un tema, cercant una finalitat, dissenyant un guió, fent servir imatges i records de l’històric de cadascun i el present que ens envolta, adornant-lo amb imatges del núvol de la xarxa, etc.

  Teniu raó amb el vostre post, les narratives ens ofereixen la possibilitat d’arribar a produir amb metodologia, a sobre, treballar les emocions amb tecnologia digital i encara més des de casa i en el temps lliure. Us adoneu del que esteu aconseguint?

  Les meves felicitacions

  M'agrada

 3. Gràcies pels vostres comentaris que ens encoratgen a continuar treballant en la mateixa línia i a continuar explorant les possibilitats de les ND i la seva versatilitat en el camp socioeducatiu i de tractament i com a eina de comunicació en el si de les organitzacions.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s