La presència quotidiana dels codis QR: què són i com utilitzar-los

Codi QR Bloc Gestió del coneixementEls codis QR (inicials de quick response, resposta ràpida), cada cop més visibles a tot arreu, són producte d’una evolució dels codis de barres tradicionals i un dels elements més bàsics d’allò que s’anomena realitat augmentada (en aquest cas, en dues dimensions, 2D). Els codis QR converteixen dades en un format escanejable fàcilment.

Els codis QR són molt fàcils de generar des de pàgines web especialitzades. A la pàgina Design Modo van publicar una llista dels generadors de codis QR més utilitzats. Un cop generats, es poden incloure en format digital a qualsevol pàgina web o bé imprimir-los sobre paper o qualsevol altre superfície adient.

També es poden generar utilitzant els serveis d’escurçadors d’URL de Google i Bit.ly. Fins i tot hi ha pàgines generadores de codis QR específics, com ara Likify, que crea botons “M’agrada” de Facebook. Hi ha QR estàtics (la informació que proporcionen no és editable, sempre és la mateixa) i n’hi ha de dinàmics (la informació es pot editar i, per tant, es pot canviar sense necessitat d’haver de generar un nou codi); una eina molt útil per generar, gestionar i monitorar aquests codis QR dinàmics és TrakQR.

Per accedir a la informació que contenen, cal disposar d’aplicacions que desxifrin o generin els codis als dispositius mòbils (n’hi ha moltes de gratuïtes i per a qualsevol plataforma).

Aquestes aplicacions es poden descarregar des dels llocs següents:

Plataforma Android

Plataforma iOS (Apple). També podem trobar aplicacions a l’Apple Store

Plataforma Blackberry OS

Plataforma Symbian

Plataforma Windows

Les utilitats principals dels codis QR són:

– Transferir informació de contacte (targetes de visita)

– Adreçar el tràfic d’Internet cap a llocs determinats (per exemple, per publicitar ofertes especials en un comerç o empresa)

– Adreçar el tràfic cap una pàgina web determinada a partir d’un anunci publicitari.

– Facilitar l’accés wifi en determinats espais on la connexió és oberta (en comptes d’introduir usuari i contrasenya, només cal escanejar el codi QR).

També es poden donar usos menys convencionals, a Flyteblog van publicar una llista d’aquests usos més creatius. El cert és que tant els codis QR com les més sofisticades etiquetes RFID obren tot un món de possibilitats per a la comunicació.

Al darrer butlletí Compartim que es va enviar hi havia tres codis QR que enllaçaven amb pàgines que completaven la informació dels articles respectius. A més a més, a la 26a sessió web usarem un codi QR per a l’accés wifi a la sala d’actes del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada.

Núria Vives

Núria Vives

8 thoughts on “La presència quotidiana dels codis QR: què són i com utilitzar-los

  1. Bon i útil article, Núria. En el cas de les targetes de visita, vam estar un temps preparant el canvi del PIV (Programa d’identificació visual) que més endavant es va fer des de la DGACD, gràcies també a l’interès mostrat per Marc Vizcarro del Departament d’Economia i Coneixement.
    Ahir, com dèieu, a la 26a sessió web en vam poder veure un altre ús: accés al wifi del CEJFE.
    I, finalment, en la plataforma de generació d’idees d’innovació de productes i serveis http://inventem.cat, algú ha proposat una idea molt potent d’aplicació dels codis QR als medicaments farmacèutics. No us la perdeu i, si us agrada, voteu-la ;-)))

    M'agrada

  2. Com diu la Núria, ara estem mirant també d’obrir camps inèdits d’aplicació dels codis QR. A la formació hi ha molt camp per explorar. De fet estem amb la UB (Laboratoru de Mitjans Interactius de A. Bartoleme en un projecte europeu que a més afegeix la capa de Realitat Augmentada.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s