Empreses emergents (start-ups): oportunitats de present i futur

Penseu en qualsevol empresa tecnològica d’èxit: efectivament, moltes van començar com a empreses emergents start-ups. Aquest tipus d’emprenedoria és la clau per al progrés constant de les TIC i contribueix de manera molt important a potenciar l’economia d’un país, mitjançant la generació de riquesa i de llocs de treball d’alta qualificació.

Quan parlem del fenomen start-up ho hem de fer també dels business angels, del capital risc i de les incubadores d’empreses. Uzi Shmilovici ens explica en aquest post quina és la visió que cal tenir per involucrar-se en un projecte d’aquest tipus. Durant el mes de març d’enguany han tingut lloc a París i Londres respectivament el fòrum Netexplo i la London Web Summit.

Barcelona és una de les ciutats europees on les empreses emergents troben un ecosistema més favorable per desenvolupar-se, tal com destaca aquest article de l’edició britànica de la revista Wired. Com podem llegir en aquest altre article, són nombroses les empreses d’aquest tipus nascudes a casa nostra que han tingut èxit. I no paren de sorgir nous projectes, com explica Carlos Guerrero en aquest post al seu bloc.

Però quins són els punts forts de la capital del nostre país en aquest aspecte? A continuació, en destaquem uns quants:

• El districte 22@ ha aconseguit implementar un mètode eficient: posar en contacte les empreses tecnològiques de gran potencial amb els inversors que poden respondre millor a les seves necessitats.
• Barcelona compta amb escoles de negoci de prestigi internacional, com lESE i ESADE, que fan una aposta decidida per aquest model. Altres institucions educatives, com ara la UPC, la UOC o La Salle, estan implicades a l’hora de donar suport a aquestes iniciatives.
• L’entorn sociocultural: Catalunya ha estat tradicionalment un país de gent emprenedora.
• El paper de les administracions afavorint l’emprenedoria. Per exemple, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.

Per fer-nos una idea del que pot comportar per a un país com Catalunya acostar-se a una economia on tinguin preponderància les empreses emergents podem tenir com a referència l’Estat d’Israel, amb una extensió territorial, climatologia i nivell de població molt similar als nostres. Té l’anomenat Sillicon Wadi: és el segon país –després dels Estats Units– en nombre d’empreses al Nasdaq, i cada any se’n creen 500 de noves, que atrauen uns 300 milions de dòlars de capital risc; el sector tecnològic relacionat amb Internet representa aproximadament un 7 % del seu PIB i dóna feina a més del 4 % de la població.

Dan Senor i Saul Singer són els autors del llibre Start-up Nation, una lectura molt interessant per a qui en vulgui saber més, d’aquest tema.

Sobre la imatge: Eric Ries – The Lean Startup, London Edition (c) betsyweber CC BY 2.0

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s