DigiTale narra la seva experiència a la Conferència Internacional Relato Digital Storytelling

Conferència de Joe Lambert

Al vespre del primer dia, en sortir de la Universitat i mentre comentàvem les primeres impressions d’una jornada llarga i intensa ja ens adonàvem que ens resultaria molt difícil fer una síntesi de tot el que ens estava aportant l’assistència a la Conferència Internacional Relato Digital Storytelling celebrada a la Universitat de València del 21 al 23 de març.

En un intent d’estructurar un resum ens fixem en alguns aspectes a partir dels diferents formats utilitzats.

El Congrés va oferir quatre conferències plenàries de format clàssic i contingut ric. Ens va interessar especialment la de Joe Lambert, pioner en ND als anys 90 i figura de reconegut prestigi mundial per la seva experiència i trajectòria compromesa amb la promoció social, i la de José Luis Rodríguez Illera, catedràtic de la facultat de Pedagogia de la UB, director de l’Observatori de l’Educació Digital i impulsor de les ND com a metodologia pedagògica innovadora per a l’alfabetització digital en entorns educatius.

Presentació de Julio Zino i Elena Martín

A partir de les sessions plenàries, les jornades s’organitzaven en dues sales, una dedicada a les ND i l’educació i una altra a ND i cultura i societat, de lliure assistència, en què es presentaven en taula rodona diferents comunicacions amb un torn de paraules posterior. La nostra comunicació “La utilització de les narratives digitals com a factor d’apoderament en l’àmbit penitenciari” va generar molt interès pel repte que representa utilitzar les ND en aquest camp, per l’estructura col·laborativa del projecte i per la qualitat de les ND projectades, com expliquem en el bloc AlfaDigital Tic i Presó.

Com a format innovador, el Congrés va utilitzar els videopòsters. Una fórmula en què veiem moltes possibilitats per la seva agilitat i la seva capacitat comunicativa. Durant dues tardes (un total de quasi 4 hores) es van presentar 17 experiències sota aquest format, que va afavorir una participació fluïda i menys formalista per part dels assistents. Aquest format ens va permetre en molt poc temps conèixer moltes experiències dutes a terme a partir de les ND; des de com s’estan aplicant a l’ESO, o com s’usa com a eina de senyalització i avaluació d’itineraris didàctics basats en rutes literàries, fins a com es fa servir per motivar l’estudi en nivells superiors o com es poden enriquir amb formes d’animació bàsiques.

En aquest context, també nosaltres vam tenir l’oportunitat de presentar un videopòster en el qual resumim el projecte DigiTale i s’hi inclou una ND produïda en el Centre Penitenciari d’Homes de Barcelona que, segons les intervencions posteriors, va trencar amb la percepció estereotipada que es té de l’intern, una de les nostres tesis defensades en la comunicació del matí.


Per últim, el Congrés oferia la possibilitat de participar en tres tallers. Un impartit per Joe Lambert, amb especial èmfasi en la metodologia per a la generació de relats; un altre per Bernard Robin, de la Universitat de Houston, en què es van facilitar algunes eines tecnològiques per a la realització d’ND, i un de Glòria Londoño Monroy i Marc Fuertes, ambdós membres del Greav, sobre la introducció al relat digital, en què s’exploraven diverses dinàmiques utilitzades i experimentades per ells en la construcció del guió.

Aquest ampli ventall de possibilitats, unit a una organització càlida que va facilitar la relació entre els participants i l’intercanvi informal d’experiències, va fer d’aquests dies una ocasió magnífica d’aprenentatge i creixement professional i personal. Un impuls decisiu per continuar explorant el món de les ND amb il·lusió, rigor i imaginació.

Julio Zino i Elena Martín
Julio Zino Elena Martín

2 thoughts on “DigiTale narra la seva experiència a la Conferència Internacional Relato Digital Storytelling

  1. Quin orgull i quina emoció pertànyer a aquesta CoP! Enhorabona pel videopòster: efectivament, també sembla una eina molt potent i molt pedagògica. Quines ganes de continuar fent narratives digitals 🙂

    M'agrada

  2. Gràcies Núria pel teu entusiasme constant. Poc més a dir. Ara ens hem de dedicar a aplicar les coses apreses i a adaptar-les a la nostra CoP. Per cert, l’autoria de les fotografies incloses en el post és de Gloriana Londoño.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s