(Vídeo)crònica de la III Jornada TIC i Presó

Amb el lema ‘TIC i comunicació a l’abast de tothom’, dijous passat a primera hora del matí va arrencar la III Jornada TIC i Presó, en el marc del programa Compartim. Tres comunicacions i quatre tallers (ràdio, narracions, dMagaZines, blocs) van oferir als més de 60 participants diferents espais de participació i d’apropament a l’ús de les TIC en la dinamització sociocultural i el camp educatiu.

La inauguració va anar a càrrec de Miguel Àngel Esteban, cap del Servei de Rehabilitació, que va destacar la importància de les TIC a presons, la seva utilitat en els programes socioeducatius i en tant que eina contra l’exclusió; també va manifestar l’agraïment a la feina que han dut a terme FIAS i Andròmines, que tant ha aportat a les TIC a presons; va fer un reconeixement de l’important suport que la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació dóna al projecte AlfaDigital, que engloba totes les accions amb TIC que es fan a presons; va encoratjar els participants a continuar impulsant les TIC i va fer una crida a la imaginació, que en temps difícils com els que estem vivint ens pot obrir molts camins.

Després, la periodista i escriptora Elisenda Roca, en la seva conferència “Comunicar: una eina per al creixement personal i emocional” va relatar la seva experiència amb una tertúlia que feien en directe a la presó de Dones i va reflexionar sobre la importància de la comunicació i de les estratègies comunicatives.

A continuació, vam començar les exposicions de les dues experiències que hem encetat aquest curs: el projecte DigiTale, de narratives digitals, i els dMagazines, magazines digitals d’àudio.

En el primer cas, juntament amb l’Elena, vam presentar la comunicació “Les narratives digitals: l’expansió d’una metodologia educativa en l’àmbit penitenciari“. L’exposició la vam basar en un vídeo-pòster, en què d’una manera visual i àgil, s’explica el procés i els resultats del projecte DigiTale iniciat el mes de juny de l’any passat: 3 tallers formatius, participació de 49 professionals, 20 interns, producció de 71 narratives digitals… Després vam presentar les principals aportacions de l’aplicació de la metodologia de les narratives digitals i les vam il·lustrar amb passatges dels vídeos produïts pels participants en els tallers formatius que hem impartit.

En el vídeo que us oferim a continuació podeu veure en detall totes aquestes aportacions:

L’Elisabet i l’Elisenda van presentar la comunicació “Els dMagaZines, una experiència des del CP Quatre Camins: “Universo Cultural: el magazine abierto” que impulsen al MR4 del Centre Penitenciari de Quatre Camins. Universo Cultural..., pioner dels dMagaZines, que va nèixer com a experiència pilot a l’agost de l’any passat i que ja ha arribat a la cinquena edició. La seva exposició va recórrer el procés de creació del magazine, la manera com es va organitzar el grup, les seves dinàmiques, la producció dels textos i els procediments tècnics per a l’enregistrament i l’edició d’àudio.

En el vídeo que us oferim a continuació, tots els participants del dMagaZine Universo Cultural… expliquen com s’hi van vincular, els seus interessos i les seves funcions dintre del grup de treball.

La segona part de la Jornada va estar dedicada als tallers: ràdio, narracions, dMagaZines, blocs… En propers posts us oferirem una ressenya de les activitats i dels resultats.

Ha estat una jornada amb continguts molt interessants que mostren la vitalitat de les TIC a presons i la potencialitat dels projectes que estem impulsant des del projecte AlfaDigital.

Julio Zino
Julio Zino

One thought on “(Vídeo)crònica de la III Jornada TIC i Presó

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s