Taller de la III Jornada TIC i Presó: Narrar-nos. Contem històries!

Amb aquesta proposta vam engegar el nostre taller durant la III Jornada TIC i Presó.

No volíem fer una versió exprés dels tallers de narratives digitals que hem desenvolupat durant el darrer any, però sí que volíem donar unes pautes als participants per desvetllar les històries que tots portem dins. Per això vam suggerir treballar dues de les bases de tota narrativa: l’oralitat i les imatges com a evocació de relats i, aprofitant les facilitats que ens donen les TIC, generar uns productes nous, senzills, àgils i atractius.

Vam proposar diferents dinàmiques als 16 participants. Primer, provocar algunes evocacions a partir de fotografies que il·lustraven la part introductòria al taller.

A continuació, participar activament en la lectura en veu alta d’uns textos literaris (que poc acostumats estem a sentir la nostra veu!). Es va gravar amb Audacity i després d’una ràpida edició per incloure-hi música mentre la resta del grup desgranava records personals a partir del text llegit, es va fer una composició amb imatges. Vam constatar un altre cop com un relat ens transporta en el temps, té poder per connectar amb la nostra subjectivitat i recreant situacions i temps viscuts genera cohesió.

El nostre compromís amb el grup era transformar el resultat en vídeo. Així van sorgir aquestes tres “vídeo lectures”:

Gabriel García Márquez: Cien años de Soledad

Montserrat Roig: L’agulla daurada

Salvat-Papasseit: La casa que vull

A continuació, vam treballar una dinàmica per generar uns fotorelats. Es va demanar als participants, a partir d’una fotografia personal o una proporcionada per nosaltres, de crear un microrelat, una atmosfera o sensació suggeridora. I d’enregistrar-ho amb la seva veu, aplicar-hi les TIC i… aquí teniu els resultats:

Fotorelat del Domingo

Fotorelat de la Mar

Fotorelat del Pedro

Fotorelat de la Dolors

Fotorelat de la Pilar

Fotorelat del Cristian

El tarannà i la implicació dels participants al taller van fer encertat el lema de la Jornada, ‘TIC i comunicació a l’abast de tothom’. Gràcies a tots!

Elena Martín
Elena Martín

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s