Repensar-nos

L’actual situació de crisi en què vivim té malgrat tot un factor positiu i és que ens obliga a tots a repensar-nos. Quan no es poden fer les coses com sempre s’havien fet, cal desvetllar la imaginació i dibuixar nous camins per on poder dur a terme els nostres projectes i idees.

Aquesta sortida col·lectiva de la zona de confort ens fa remoure els fonaments de tots els àmbits de la vida: cal una democràcia més participativa en què les persones puguin opinar més enllà del vot cada quatre anys? ens calen per viure moltes de les coses que aquests anys de bonança hem anat incorporant al nostre estil de vida? les organitzacions han de ser més dúctils i imaginar noves maneres de treballar per ser més eficaces i innovadores?

En un principi, de manera incipient i aïllada, però cada vegada més anem trobant d’un temps ençà petges que ens indiquen que alguna cosa està canviant. El poder de les xarxes a l’hora d’aglutinar interessos i accions ha demostrat que la veu del ciutadà s’ha de tenir en compte en la presa de decisions polítiques. També observem com les persones s’organitzen amb creixent intensitat per intercanviar o compartir béns i serveis. I les organitzacions cada vegada més constaten la necessitat de canviar la manera de treballar per afrontar els reptes actuals.

D’exemples n’hi ha diversos i variats, però podríem dir que al programa Compartim ens vam avançar als esdeveniments. L’any 2005, quan tot semblava que rutllava i gairebé ningú no es plantejava cap canvi, vam introduir una nova manera de treballar que donava protagonisme als treballadors, que confiava en el coneixement col·lectiu, que abaratia costos de formació i que resolia problemes reals dels professionals.

Ara moltes organitzacions tant de l’Estat com de l’àmbit internacional, intenten introduir el treball col·laboratiu i s’emmirallen amb el programa Compartim pels resultats obtinguts, per la satisfacció dels que hi participen i per l’abaratiment en despeses de formació, ja que el coneixement es genera bàsicament a través de la interacció en línia dels treballadors.

Però no ens quedem aquí: continuem repesant-nos per dibuixar nous escenaris que ampliïn i potenciïn el treball col·laboratiu i el coneixement col·lectiu. Ja en sentirem a parlar. Sempre és bo pensar si les coses es poden fer de manera diferent i millor per avançar, però ara és peremptori de fer-ho.

Sobre la imatge: globe (c) Judy ** CC BY-NC-ND

Joana Soteras

Joana Soteras

5 thoughts on “Repensar-nos

 1. Crec que mai a la història hi havia hagut una generació, com la nostra, que s’hagués hagut de repensar tantes vegades: els canvis fan por, però ens ha tocat viure aquesta època de canvis vertiginosos, d’evolució perpètua i de replantejaments constants. Canvis, canvis, canvis: ens ha tocat viure una època de canvis, de redefinicions i adaptacions, però hem après tantes coses, oi?

  Gràcies, Joana, per ajudar-nos a repensar-nos en les teves paraules i a caminar per aquest camí de la col·laboració, la compartició, la cocreació…

  M'agrada

 2. Muchas gracias desde Granada por vuestro trabajo, y por estas palabras tan frescas y sanas, que nos ayudan y dan nuevos aires en la dura situación que atravesamos.
  Animo!! y a seguir en esa línea

  M'agrada

 3. Gràcies, Joana. Notava a faltar un post d’aquest tipus en el Compartim. Fa dies que dono voltes a un pensament d’Ignacio Ellacuria que, encara que formulat en un altre context, crec totalment vàlid en aquests moments de canvi. Ho comparteixo. Ell diu l’actitud que hem de prendre per fer front a la realitat, consisteix tres fases. Primera, fer-nos càrrec d’ella: no amagar-la, en prendre consciència, no deixar-nos manipular,…Segon, carregar amb ella: ningú pot permetre’s evadir-se del moment que viu, encara que no li agradi; tercer, encarregar-nos de la nostra realitat: hem de protagonitzar el canvi que desitgem, assumir-lo i construir-lo des de la solidaritat, des de la fraternitat. No sé a vosaltres, però a mi m’encoratja a continuar a pesar de tanta negativitat.

  M'agrada

 4. Com bé dius, l’avançament que el programa Compartim va fer al seu temps, ja ha fet que molts de nosaltres tinguem clar que els treball col·laboratiu, i el coneixement col·lectiu tenen molt a dir el futur a les organitzacions. el rèdit és que aquest primer pas ja el tenim fet, i per tant continuarem treballant en aquesta trajectòria dins d’aquest procés de canvi, oportunitats i transformacions en els que estem immersos.

  Una salutació, Joan

  M'agrada

 5. Crec que mai a la història hi havia hagut una generació, com la nostra, que s’hagués hagut de repensar tantes vegades: els canvis fan por, però ens ha tocat viure aquesta època de canvis vertiginosos, d’evolució perpètua i de replantejaments constants.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s