Coses que ens va deixar la I Mostra de Narratives Digitals

Fa un any i mig que impulsem el projecte DigiTale per a l’aplicació de la metodologia de les narratives digitals en l’àmbit penitenciari i els fruits que s’hi han anat produint han donat contingut a la I Mostra de Narratives Digitals. Educació i Comunicació de Projectes, que va tenir lloc del 25 al 28 de setembre.  La Mostra es va dur a terme en 4 seus: els 3 centres penitenciaris on es fan narratives digitals (CP d’Homes de Barcelona, Brians 2 i Dones) i el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE). L’objectiu  era crear espais per a l’intercanvi d’experiències entre les presons i la resta de la societat i acostar els dos mons.

Entre els dies 25 i 28 de setembre, al CEJFE, es va instal·lar una pantalla on es van projectar les narratives digitals produïdes als diferents centres per posar a l’abast del públic la producció que fins ara es vehiculava a través del bloc del projecte AlfaDigital.

El dia 26, la Mostra es va instal·lar al CP de Dones. Al teatre vam poder veure primer una selecció de narratives digitals fetes a la resta de centres i per acabar,  l’estrena pública de les narratives fetes al centre. L’expectació era gran i el resultat va ser entusiasmant: 4 noves narratives que parlen de la família, del suport que donen els éssers estimats, la solidaritat, les tradicions dels països d’origen… Un bon treball inicial de les autores, amb el suport i la guia de la nostra companya Lorena, educadora social. A la cloenda es van lliurar els diplomes de participació.

El dia 27, l’escenari va ser el teatre del CP Brians 2. Allí vam poder gaudir de la intervenció de Carmina Gregori-Signes, professora de la Universitat de València, impulsora de l’aplicació del relat digital en el camp educatiu i organitzadora de la Conferència internacional “Relato Digital Storytelling”, celebrada a València el passat mes de març. Carmina va destacar la importància de la feina feta, assenyalant la qualitat de les narratives produïdes i va encoratjar els autors a continuar en aquesta línia. També en aquesta ocasió es va projectar una selecció de narratives fetes als centres penitenciaris, seguides per les històries fetes pels integrants del grup de treball del CP Brians 2,  Teatre Liure des de dins,  dirigit per Itzliar, la monitora de teatre. Al final de l’acte es van lliurar els diplomes de participació als autors.

La tarda del 27 hi va haver un espai de reflexió i comunicació d’experiències a l’entorn de l’ús de les narratives digitals en el camp educatiu i en la comunicació de projectes. Carmina Gregori-Signes va presentar la ponència “Narratives digitals: multimodalitat, emocions i aprenentatge”, que recollia la seva experiència en l’ús de les narratives digitals en el camp educatiu, concretament, en l’aprenentatge de l’anglès. Va il·lustra-la amb diversos exemples de relats digitals fets pels alumnes, d’una gran creativitat i expressivitat, que van fer paleses les possibilitats de la metodologia en aquest camp.

Per completar la Jornada vam presentar la ponència “Les narratives digitals: relat de l’experiència i comunicació de projectes”, que incloïa una reflexió  sobre les possibilitats comunicatives de la narració des de l’experiència personal i com aquest punt de vista aporta una visió molt entenedora de les organitzacions i dels projectes.

La Mostra va concloure el dia 28 al teatre del CP d’Homes de Barcelona, la Model. Aquest va ser el grup pioner en la creació de narratives digitals a presons impulsat pel  monitor de teatre, l’Oriol i que gràcies als seus resultats espectaculars va obrir el camí a les altres experiències. Igual com a la resta, es va projectar una selecció de narratives fetes als centres penitenciaris i es va concloure amb les històries fetes pels integrants del grup de teatre del CP d’Homes i el lliurament de diplomes de participació.

La I Mostra de Narratives Digitals. Educació i Comunicació de Projectes ens deixa molts aprenentatges. D’una banda, va posar a un mateix nivell les produccions fetes en l’àmbit penitenciari i les creades en la societat  i va generar un diàleg directe entre persones interessades en la metodologia de les narratives digitals i en la creació d’històries, sense barreres, independentment de l’àmbit. D’altra banda, va tornar a posar en evidència el potencial de les narratives digitals en el camp educatiu, però també com a eina per a la comunicació de projectes i d’experiències organitzatives. Per últim, va ser una experiència d’intercanvi de coneixements i experiències entre àmbits diferents (universitat i presons) però amb els mateixos interessos i metodologies.

Elena Martín i Julio Zino

Elena Martín Julio Zino

3 thoughts on “Coses que ens va deixar la I Mostra de Narratives Digitals

 1. Ens pensàvem que en sabíem una mica i la Carmina Gregori-Signes ens va obrir noves portes a les narratives digitals. Possiblement, com que va ser una conversa de tu a tu encara en vam aprendre més. La fusió de veu-música i imatge, la multimodalitat de què parlàvem, era, fins ara, una cosa que se m’escapava i que no sé si sabré posar en pràctica, però, si més no, segur que més aviat o més tard ho intentarem.

  L’experiència al CP de Dones és irrepetible!

  Gràcies per tantes coses com ens ensenyeu, Julio i Elena! 🙂

  M'agrada

 2. El sentiment es compartit Jesus. Jo vaig tindre la mateixa impressio. Dapendre d’un treball i un esforç impressionant. teniu tot el meu suport pero sobre tot la meva admiració i respete pel que feu.
  CArmina

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s